Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­juni 2021 - december 2022

VIVE analyserer samfundsøkonomiske fordele og ulemper ved bofællesskaber for seniorer

Der findes i dag godt 350 seniorbofællesskaber i Danmark, som tilsammen rummer omkring 7.000 boliger. Der findes ikke nogen systematisk viden om, hvilke typer ældre der bor i seniorbofællesskaber, og hvordan deres vej til dem har været. Forskellige internationale studier peger på, at der kan være samfundsøkonomiske fordele ved, at ældre bor i bofællesskab. Nu går VIVE i gang med at lave en analyse af samfundsøkonomiske fordele og ulemper ved seniorbofællesskaber herhjemme.

Projektleder: Mette Lunde Christensen
Bolig, Ældre
Bofællesskaber for seniorer er eftertragtede, men hvem er det egentlig, der flytter til dem? Og hvilke gevinster er der ved dem? Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Gunvor Christensen Projektchef, ph.d. i sociologi M: 33 48 09 15 guc@vive.dk

Der er kun gennemført få studier af seniorbofællesskaber, og hvilke positive forhold eller effekter der eventuelt kan være forbundet med dem. Men de få studier, der findes, viser generelt, at der er fordele ved seniorbofællesskaber – ikke blot for den enkelte ældre, men også for samfundsøkonomien.

Sammenlignet med ældre i lejeboliger er beboere i bofællesskaber generelt ældre, har dårligere helbred og lever oftere alene uden partner i hjemmet. Alligevel har de ældre i seniorbofællesskaber ifølge en tidligere undersøgelse højere livskvalitet end ældre i lejeboliger. I samme tråd viser en survey blandt beboere i seniorbofællesskaber, at syv ud af ti oplever øget livskvalitet i forbindelse med, at de flytter i bofællesskab, og tre ud af fire oplever at få et bedre naboskab. En tidligere analyse indikerer, at ældre i seniorbofællesskaber oppebærer færre offentlige – især kommunale – udgifter i form af mindre behov for hjemmehjælp, mere effektiv indretning af ældreboligerne og produktivitetsstigninger som følge af, at omsorgspersonalet sparer transporttid, fordi flere ældre er samlet samme sted. Vi kan dog ikke vide, om disse fordele helt eller delvist skyldes selektionseffekter – altså at de seniorer, der har valgt at bosætte sig i et seniorbofællesskab, i forvejen har højere livskvalitet og er mere socialt inkluderede.

Alle Folketingets partier indgik den 18. december 2020 en politisk aftale om at udmønte 56 millioner kroner til Det Gode Ældreliv. Aftalen indeholder initiativer om at udarbejde to analyser forankret i Indenrigs- og Boligministeriet. En af dem skal afdække den samfundsøkonomiske gevinst ved bofællesskaber for seniorer, herunder seniorers fællesskaber i almene ældreboliger. Den analyse skal VIVE altså foretage.

Formål

Formålet er at foretage en samfundsøkonomisk analyse af seniorbofællesskaber – det vil sige en systematisk vurdering af costs (ulemper) og benefits (fordele) ved at bo i seniorbofællesskab. Analysen tager udgangspunkt i en bred fortolkning af samfundsøkonomiske konsekvenser, hvor både direkte konsekvenser, langsigtede konsekvenser og relevante indirekte konsekvenser inddrages.

 Undersøgelsen består af tre dele:

  • systematisk litteraturstudie af både danske og internationale studier af at kvantificere og prissætte fordele og ulemper ved at bo i seniorbofællesskab med særlig fokus på prisfastsættelser af lavere grad af ensomhed hos ældre
  • analyse af nuværende beboere i seniorbofællesskaber (kvantitativt og kvalitativt)
  • analyse af fremtidige beboere i seniorbofællesskaber.

Metode

VIVE følger retningslinjerne i Vejledning i samfundsøkonomiske konsekvensvurderinger fra Finansministeriet ved udarbejdelsen af analyserne. Vi tager udgangspunkt i registerdata fra Danmarks Statistik, data om seniorbofællesskaber og ældreboliger, surveydata fra VIVEs Ældredatabase, kvalitative interviews samt dansk og international forskningslitteratur.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

Indenrigs- og Boligministeriet

Læs også
  1. Videnskabelig artikel

    Livet med synstab står i kontrast til idealer om aktiv aldring

  2. Debatindlæg

    Debatindlæg: Indkvartering af flygtninge skaber nye udfordringer i udsatte boligområder

  3. Nyhed

    Choice models in nordic long-term care: care managers' experiences of privilege and disadvantage among older adults

  4. Rapport

    Valg af organiseringsform i ældreplejen sætter kommuner i dilemma

  5. Nyhed

    Webinar: En ældrepleje, der møder borgernes behov

  6. Rapport

    Chanceulighed i udsatte boligområder

  7. Rapport

    Fra Bolig til Hjem

  8. Bogbidrag

    De fleste ældre har et godt helbred og en god økonomi

  9. Undersøgelse i gang

    Kan ufaglærte ældre trække sig tilbage, når de har behov for det?

  10. Nyhed

    Hvordan kan vi styrke tværsektoriel sundhedsforskning og særligt kommunernes rolle?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os