VIVE-forsker får over to millioner kroner til at undersøge gymnasieelevers ensomhed
- Socialområdet Socialområdet
De fleste mennesker har i perioder prøvet at være ensomme. Forskning har vist, at ensomhed kan være skadeligt for trivslen, hvis den varer i længere tid – og særlig ensomhed i ungdommen kan ramme hårdt – men det er endnu ikke alle aspekter af ensomheden, vi kender til, fortæller Stefan Bastholm Andrade, seniorforsker, VIVE.
”Vi har stor viden om de negative konsekvenser ved længerevarende perioder af ensomhed i ungdommen, men vi har ikke meget viden om, hvordan følelsen af ensomhed opstår og udvikler sig i samspil med de unges sociale relationer.”
Han har modtaget 2,2 millioner kroner fra Danmarks Frie Forskningsråd til et projekt, der kan være med til at nuancere forståelsen af ensomhed.
”Ensomhed handler om ikke at kunne finde mening i de sociale relationer. Det handler dermed ikke nødvendigvis om, hvor mange venner man har, men hvem man er venner med. Man kan for eksempel sagtens være ensom, selvom man har mange venner, hvis ikke man kan genkende sig selv i relationerne,” forklarer Stefan Bastholm Andrade.
Han vil sammen med sine kollegaer Agnete Nygård Jensen og Aksel Klint Bastgaard løbende over et skoleår indsamle spørgeskemadata fra elever fra 15 danske gymnasier.
Viden om venskaber er vigtigt
De spørgeskemaer, som eleverne skal svare på, vil blandt andet handle om forskellige typer af sociale relationer.
”Ud fra elevernes besvarelser kan vi kortlægge de unges venskaber og grupperinger i relation til deres personlige og sociale udvikling over et skoleår. Det kan give et indblik i, hvilke greb der skal til, hvis man vil forsøge at komme ensomheden til livs,” siger Stefan Bastholm Andrade.
Projektet sker i tæt samarbejde med Danske Gymnasier og Danske Gymnasielevers Sammenslutning. Det er med til at sikre, at forskningsresultaterne kan give gymnasier og elever konkrete værktøjer, der kan være med til at øge elevernes personlige og sociale trivsel.
Projektet løber over fire år og forventes afsluttet i 2028.