Forskningsprojekt skal undersøge ulighed gennem generationer
Socialområdet
Socialområdet

Hvordan er det danske klassesamfund og familiers sociale mobilitet formet af historiske, sociale, politiske og økonomiske forhold? Dette forskningsprojekt går mere end otte generationer tilbage i historien for at undersøge dette.
”Tidligere forskning har primært fokuseret på, hvordan børns livschancer påvirkes af deres forældre, men i dette projekt trækker vi tråde helt tilbage til 1700-tallet for at få en dybere forståelse af, hvordan ulighed videreføres over generationer,” fortæller Stefan Bastholm Andrade, seniorforsker i VIVE.
Han har fået en bevilling næsten 6.200.000 millioner kroner af Danmarks Frie Forskningsfond.
Historiske kilder og interviews med flere generationer
Projektet kombinerer statistiske analyser af historiske kilder, herunder kirkebøger og registerdata, der strækker sig tilbage til 1787, med biografiske interviews med tre generationer af nulevende familiemedlemmer for at tegne et samlet billede af, hvordan ulighed opleves og videreføres på tværs af slægt, køn og sociale klasser.
”De statistiske analyser giver et bredt perspektiv, der kortlægger langsigtede tendenser, mens de biografiske interviews giver et nærbillede af, hvordan familier i dag navigerer i samfundets nedre, mellemste og øvre lag,” forklarer Stefan Bastholm Andrade.
Han forventer, at denne fremgangsmetode kan afsløre skjulte mønstre i, hvordan ulighed videreføres gennem generationer. Forskningsprojektet bidrager på den måde til en bedre forståelse af udviklingen i det danske samfund.
Projektet vil ske i samarbejde med forskere fra Humboldt Universitet, London School of Economics, Rigsarkivet, Roskilde Universitet samt Stockholms Universitet og forventes afsluttet i 2029.