Seniorforsker Maiken Pontoppidan får Sapere Aude-bevilling til at forske i mentalisering hos kommende forældre

Mentalisering er evnen til at forstå og tolke egne og andres tanker, følelser og intentioner, hvilket er afgørende for at skabe sunde forældre-barn-relationer og en tryg tilknytning. Mens tidligere forskning primært har fokuseret på mødre, er der kun få studier om mentalisering under graviditeten, og endnu færre, der ser på fædres mentalisering.
”I mit projekt skal vi undersøge, hvordan kommende forældre forstår og håndterer egne og hinandens følelser under graviditeten – en evne, man kalder mentalisering. Mentalisering er afgørende for at skabe trygge relationer og et godt forældreskab, men vi ved meget lidt om, hvordan det fungerer under graviditeten, især hos fædre,” siger seniorforsker Maiken Pontoppidan.
Forældre, der har traumatiske barndomserfaringer, har ofte forstyrret mentaliseringsevne, hvilket kan påvirke deres evne til at danne relationer til deres børn og føre til en overførsel af traumer til den næste generation.
I projektet skal redskabet Assessment of Representational Risk (ARR) tilpasses til graviditetsinterviews med kommende forældre. Derved vil man kunne vurdere mentaliseringsevnen hos både mødre og fædre og identificere familier med behov for støtte, før barnet fødes. Samtidig skaber det ny viden om, hvordan både mor og far bidrager til familiedynamikken.
Projektet vil desuden undersøge, hvordan forstyrret mentalisering under graviditeten kan forudsige morens mentale sundhed og barnets senere udvikling. Målet er at udvikle et redskab, der kan anvendes i både praksis og forskning og dermed forbedre mulighederne for at identificere familier, der har brug for en tidlig indsats, for at fremme børns sunde udvikling.
”Vi udvikler en metode, der giver et mere nuanceret billede af forældres følelsesmæssige og relationelle udfordringer. Vi får med projektet ny viden om, hvordan mentaliseringsvanskeligheder påvirker forældreskab og barnets udvikling – og hvordan vi kan styrke den tidlige indsats og støtte sårbare familier, før problemerne vokser sig store,” siger Maiken Pontoppidan.
En central udfordring i projektet er, at videreudvikle et redskab, som oprindeligt er udviklet til at vurdere forældres mentale repræsentationer af et barn, de allerede kender og har erfaringer med. I projektet her skal redskabet bruges under graviditeten, hvor forældrene endnu ikke har mødt barnet – og hvor man i stedet får indblik i deres forestillinger, håb og bekymringer. Det skaber en helt anden type materiale, som måske gør det sværere – eller måske nemmere – at identificere tegn på forstyrret mentalisering.
Når redskabet er tilpasset, skal det afprøves på interviews med både kommende mødre og fædre og undersøge, om det giver mening i praksis og kan bruges pålideligt i forskningssammenhæng.
Bevillingen gør Maiken Pontoppidan til forskningsleder af projektet, som også rummer midler til både en ph.d.-studerende - psykolog Anne Corlin - og en postdoc., der ansættes senere. Desuden vil en ekspertgruppe være tilknyttet projektet med deltagelse af professor Michelle Sleed fra Anna Freud Center og University College London, professor Jane Barlow fra Oxford University og professor Trine Flensborg-Madsen Fra SDU.
Om Sapere Aude
Sapere Aude betyder ”Vov at vide”. Sapere Aude-bevillingen giver excellente, yngre forskere, dvs. forskere, der har præsteret forskning i toppen af deres faglige felt, mulighed for at udvikle og styrke egne forskningsidéer og starte egne forskergrupper. Virkemidlet skal desuden fremme mobilitet internationalt og nationalt mellem forskningsmiljøer og styrke karrierer.