Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­26. januar 2019

Ældres frivillige arbejde

Udviklingen over tid

Andelen af ældre, der udfører frivilligt arbejde, er steget de seneste 20 år. For eksempel udførte næsten dobbelt så mange 77-årige frivilligt arbejde i 2017 som i 1997. Det skyldes blandt andet, at flere borgere har et godt helbred langt op i 70’erne.

Anna Amilon , Torben Fridberg & Malene Rode Larsen
Frivillighed, Ældre
Hent rapporten Ældres frivillige arbejde
Fremtidens ældre vil i gennemsnit være endnu mere ressourcestærke end nutidens ældre, hvilket kan forventes at trække i retning af flere frivillige. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Anna Amilon Seniorforsker, ph.d. (økonomi) M: 33 48 08 14 ame@vive.dk

Baggrund

Stigende levealder og flere ældre med et godt helbred har medført et øget fokus på aktiv aldring – både fra politisk side og ældreorganisationer. Borgere, der har forladt arbejdsmarkedet, kan fortsætte med at være aktive ved at udføre frivilligt arbejde. Forskning viser, at frivilligt arbejde har et stort positivt potentiale for ældre borgere – for eksempel bidrager frivilligt arbejde til at give struktur i hverdagen og nye sociale kontakter.

Formålet med denne rapport er at undersøge, hvordan ældres frivillige arbejde har udviklet sig over de seneste 20 år. Vi undersøger udviklingen i andelen af ældre, der udfører frivilligt arbejde, inden for hvilke områder de ældre er frivillige, samt hvor mange timer de arbejder frivilligt. Analyserne baserer sig på data fra Ældredatabasen.

Rapporten er udarbejdet som en del af projektet MATURE – Meeting the challenges in population ageing through innovation and cultural adaptation of welfare society, som er finansieret af Innovationsfonden.

Konklusioner

Stor stigning i andelen af frivillige blandt 67-77-årige

Andelen af ældre, der har udført frivilligt arbejde inden for det seneste år, er steget markant fra 1997 til 2017. Stigningen er særligt påfaldende blandt de 67-77-årige. 28 procent flere 67-årige og 43 procent flere 77-årige arbejder frivilligt i dag i forhold til for 20 år siden.

Omvendt er andelen, der arbejder frivilligt, blevet mindre blandt de 52-årige. Mens det er stort set uændret for de 57-62-årige.

Det er især andelen af ældre, som er frivillige på det sociale område, der er vokset.

Selvom flere ældre udfører frivilligt arbejde, så har antallet af timer, den enkelte ældre i gennemsnit bruger på frivilligt arbejde, ikke ændret sig over tid.

 

Ressourcestærke ældre er oftere frivillige

Herudover viser analyserne, at det primært er de mere ressourcestærke ældre, der udfører frivilligt arbejde. Relativt set flere ældre har udført frivilligt arbejde inden for det seneste år, hvis de samtidig lever op til et eller flere af nedenstående kriterier:

  • De har en videregående uddannelse
  • De vurderer, at deres helbred er bedre end de flestes
  • De har hjulpet egne børn og (sviger)forældre med en eller flere dagligdagsaktiviteter inden for den seneste måned.

Generelt er andelen af ældre, der har udført frivilligt arbejde inden for det seneste år, lidt højere blandt mænd end blandt kvinder.

Perspektivering

Fremtidens ældre vil i gennemsnit være endnu mere ressourcestærke end nutidens ældre, hvilket kan forventes at trække i retning af flere frivillige. Til gengæld vil den stigende folkepensionsalder sandsynligvis skubbe fremtidens ældre i retning af mere formelt i stedet for mere uformelt (frivilligt) arbejde. Det frivillige arbejde er størst i gruppen, der har forladt arbejdsmarkedet. Derfor er det sandsynligt, at en stigning i tilbagetrækningsalderen i fremtiden vil reducere andelen af frivillige ældre blandt personer i slutningen af 60’erne.

Det er dog muligt, at vi kommer til at se en stigning i andelen af frivillige i de højere aldersgrupper, for eksempel 82-87-årige. For disse årgange indikerer resultaterne markante stigninger i andelen af frivillige (selvom resultaterne er behæftede med usikkerhed grundet forholdsvis få observationer, samt at vi kun kan følge udviklingen fra 2012 til 2017 for disse aldersgrupper. Hvis den forventede positive udvikling i helbred og levealder fortsætter, er det muligt, at denne aldersgruppe i fremtiden har et stort potentiale i forhold til frivilligt arbejde.

Metode

Konklusionerne er draget på baggrund af analyser af Ældredatabasens 1., 4. og 5. bølge (indsamlet i henholdsvis 1997, 2012 og 2017), der alle indeholder spørgsmål om frivilligt arbejde. Ældredatabasen inde-holder informationer om danske ældres levekår, helbred, livstil og sociale relationer. Informationerne er ind-samlet hvert femte år siden 1997 ved hjælp af spørgeskemaer. Seneste bølge af indsamlet data bygger på svar fra 10.062 danskere i alderen 52-97 år.

Læs mere

Rapporten er en del af en serie på i alt otte rapporter på baggrund af Ældredatabasen, hvor de følgende tre allerede er udgivet:

  • Danske ældre i 1977 og 2017 – Ældre voksnes familierelationer, helbred og tilknytning til arbejdsmarkedet i 1977 og 2017
  • Ældres helbred, funktionsevne og livsstil – Analyser på baggrund af Ældredatabasens 5. bølge samt udviklingen mellem 1. og 5. bølge 1997-2017
  • Barnløshed og familieform i det sene voksenliv – Sammenligning af ældre barnløse og forældre i forhold til socioøkonomiske karakteristika, hverdagsliv og velbefindende

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Innovationsfonden

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 24. oktober 2022 Fremtidens ældre er villige til at betale for bedre hjemmehjælp
Videnskabelig artikel, 2. september 2022 Trust in the publicly financed care system and willingness to pay for long-term care
Videnskabelig artikel, 1. juli 2021 The promise of assistive technology in institutionalized old age care
Videnskabelig artikel, Marts 2021 Volunteer work among older adults in Denmark, 1997-2017: What can explain the continous upward trend?
Rapport, 30. september 2020 Præferencer for fremtidens ældrepleje
Læs også
  1. Gå hjem-møde i Aarhus

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  2. Gå hjem-møde i København

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  3. Rapport

    Visitationsprocesser på ældreområdet kan være unødigt bureaukratiske

  4. Nyhed

    Organizational narratives in rehabilitation-focused dementia care — negotiating identities, interventions and personhood

  5. Notat

    Pårørende og netværk rummer stort potentiale for fremtidens ældrepleje

  6. Notat

    Buurtzorgs berømmede økonomioverblik kan ikke direkte overføres til dansk kontekst

  7. Notat

    Sådan fungerer Buurtzorgs økonomiske grundmodel i praksis

  8. Notat

    Sådan fungerer Buurtzorg-modellen i praksis

  9. Nyhed

    Teknologi til støtte og omsorg

  10. Rapport

    Syddjurs Kommune har foreløbigt gode erfaringer med små, tværfaglige og delvist selvstyrende teams efter Buurtzorg-modellen

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os