Denne rapport beskriver arbejdslivet med multipel sclerose set fra både medarbejderens og arbejdsgiverens perspektiv. Den beskriver, hvordan mennesker med sclerose oplever, at sygdommen påvirker deres arbejde – fx på tidspunktet lige efter diagnosen, i forbindelse med overgang til fleksjob, eller når de træder helt ud af arbejdsmarkedet til førtidspension. Den beskriver endvidere, hvordan arbejdsgivere håndterer at have en medarbejder med sclerose. Rapporten er finansieret af Scleroseforeningens forskningspulje ”Bedre liv med sclerose”.
Når diagnosen bliver stillet, frygter nogle, at det vil sætte en stopper for deres arbejdsliv, hvis arbejdsgiveren får besked om diagnosen. Andre insisterer på at være åbne fra starten. Arbejdsgiverne foretrækker, at medarbejderne er åbne om diagnosen, men de anerkender samtidig, at de er mindre villige til at investere i en medarbejder med sclerose.
Medarbejdere har behov for, at arbejdstider, opgaver og vilkår løbende bliver tilpasset deres behov og begrænsninger. De fleste af de interviewede har oplevet, at arbejdsgiveren har imødekommet dette både tidligt i forløbet og fx i forbindelse med fastholdelse i fleksjob. Arbejdsgiverne ønsker at tage hånd om medarbejderens behov, men afvejer løbende, hvad der giver mening i forhold til arbejdspladsens drift og mål, og hvilke omkostninger det har.
Hvis medarbejderen skal understøttes bedst muligt, kræver det viden om sclerose. Nogle medarbejdere oplever det som en belastning at skulle klæde deres arbejdsgiver på med viden om sclerose, støttemuligheder og arbejdsvilkår, og arbejdsgivere ser det som en stor opgave selv at indhente denne viden. Desuden har arbejdsgiveren ikke kun behov for generel viden om sclerose, men også for viden om netop deres medarbejders situation.
Forløbet afhænger af relationen mellem medarbejder og arbejdsgiver. Anciennitet og personlighed er afgørende. Når arbejdsgiver og medarbejder kender hinanden, er der større villighed til at gøre en indsats for at fastholde medarbejderen i jobbet. Medarbejderen forventes omvendt at leve op til idealet om den aktive, dedikerede medarbejder.
Det er forbundet med et stort identitetstab ikke længere at kunne udfylde den samme rolle på arbejdspladsen, parkere sine karrieredrømme eller helt opgive at arbejde. Nogle af medarbejderne omtaler arbejdslivets ophør som en form for livsafslutning. Samtidig giver sygdommen medarbejderne plads og anledning til at overveje, hvad der er vigtigt i livet. Ofte er svaret familien og de nære relationer.
Anbefalinger
Hvis viden om sclerose og støttemuligheder bliver lettere tilgængelig, kan det understøtte, at medarbejderen oplever et godt forløb omkring fastholdelse i jobbet. Det mener både medarbejdere og arbejdsgivere.
Metode
Undersøgelsen er baseret på interview med 10 personer med sclerose og 10 arbejdsgivere, der har haft en eller flere medarbejdere med sclerose.
Om denne udgivelse
Scleroseforeningen
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
- Rapport
Gigtpatienters vej gennem systemet kalder på tværsektoriel organisering og en fast tilknyttet fagperson
- Rapport
Kommuner spiller en væsentlig større rolle i Danmark end i andre lande
- Nyhed
Labour market attachment in the Nordic countries
- Nyhed
Trade-offs between work-first and language-first strategies for refugees
- Nyhed
Better care, better work? Reablement in Danish home care and the implications for care workers
- Nyhed
Litteraturreview vedrørende risiko for arbejdsrelateret fysisk vold
- videnskabelig artikel
Personlig medicin giver nye muligheder for at forstå sygdom og behandling, men rejser også vigtige sociale, etiske og økonomiske problemstillinger
- Videnskabelig artikel
Sundhedsprofessionelle anerkender behov for økonomisk prioritering – men andre skal have ansvaret
- Nyhed
Lysten og evnen til at tage en ekstra tørn er vidt forskellig blandt seniorer
- Videnskabelig artikel
Afkastet af gode karakterer