Betydningen af HOME-START familiekontakt
Udgivelsens forfattere:
- Ledelse og implementering
- Børn, unge og familie Ledelse og implementering, Børn, unge og familie
HOME-START er en frivillig organisation, hvor frivillige familievenner støtter småbørnsfamilier, der står i en vanskelig livssituation. De frivillige familievenner hjælper typisk familierne med venskabeligt samvær med børn og forældre, støttende samtaler og omsorg samt praktiske gøremål et par timer om ugen. HOME-START tilbydes aktuelt i 15 kommuner fordelt rundt i landets fem regioner.
Denne kvalitative evaluering er sat i gang af HOME-START
Landssekretariat med økonomisk støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Formålet er at udbrede viden om HOME-START og afdække HOME-STARTs betydning for familier og frivillige familievenner.
Evalueringen bygger på erfaringer fra lokalafdelingen i Tønder, hvor HOME-START systematisk har indhentet trivselsbesvarelser fra familierne både før og efter modtagelse af HOME-START støtten.
Resultater
Behov og ønsker hos familien samt match og personlig kemi mellem familie og frivillig familieven har blandt andet indflydelse på, hvilken form for støtte, familien modtager. Familierne, som har medvirket i evalueringen, oplever derfor forskelligt udbytte af HOME START indsatsen. Udbyttet kan for eksempel både bestå i afgrænset hjælp for en periode, eller støtten kan udvikle sig til en nær social relation, der i flere tilfælde fortsætter efter støtteperioden.
Forældre får pusterum og voksenkontakt
Nogle forældre oplever en stor hjælp og støtte, når den frivillige familieven kan give opmærksomhed til børnene en dag om ugen. Mens familievennen er sammen med børnene, kan forældrene få et pusterum eller få klaret praktiske gøremål, hvor de genvinder overskud til at være sammen med deres børn. Andre forældre er især glade for at have en samtalepartner og kontakt til andre voksne, som kan støtte dem i forældrerollen eller hjælpe til med børnenes trivsel og udvikling. Støtten fra familievennen kan også i nogle tilfælde medvirke til, at forældrene bedre kan fastholde job eller uddannelse og eksempelvis vende godt tilbage til hverdagen uden for hjemmet efter eksempelvis barsel eller en sygemelding.
Frivillige oplever mening og nytte med indsatsen
De frivillige familievenner giver udtryk for, at de selv får et positivt udbytte af at støtte de pressede familier. For eksempel oplever mange, at deres indsats giver en god følelse af at være til nytte, og for nogle frivillige familievenner udfylder HOME-START et tomrum i hverdagen eller giver dem et meningsfuldt afbræk.
Metode
Evalueringen består af en empirisk, kvalitativ og afgrænset interviewundersøgelse med udvalgte involverede parter i HOME-START Tønder, herunder otte familier, som har modtaget HOME-START støtte i løbet af 2021, seks frivillige familievenner, som har ydet eller fortsat yder HOME-START støtte, en koordinator fra Tønder lokalafdeling samt to kommunale repræsentanter fra Tønder Kommune, som aktuelt samarbejder med HOME-START lokalafdeling i Tønder. Derudover bygger evalueringen også på 22 familiers besvarelser af WHO-5 trivselsindekset, der består af fem spørgsmål om mental sundhed og trivsel.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
HOME-START LandssekretariatUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd