Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­6. december 2018

Børn og Unge i Danmark - Velfærd og trivsel 2018

Tegn på øget social polarisering, ændrede samværsformer med vennerne, mindre risikoadfærd og fortsat vækst i unges psykiske mistrivsel. Det er nogle af de mange resultater af undersøgelsen Børn og unge i Danmark, hvor forskere har fulgt børnebefolkningen gennem otte år. Undersøgelsen viser også, at trivslen i skolen daler, og at flere skilsmissebørn i dag har en deleordning.

Mai Heide Ottosen , Asger Graa Andreasen , Karen Margrethe Dahl , Anne-Dorthe Hestbæk , Mette Lausten & Signe Lynne Boe Rayce
Børn og unge, Indvandrere, Familie, Levevilkår, Dagtilbud, Udsatte, Skilsmisse, Ulighed, Uddannelse
Hent rapporten Børn og Unge i Danmark - Velfærd og trivsel 2018

+ tilhørende materialer

VIVEs rapport belyser børn og unges vilkår på en lang række områder - lige fra deres materielle velfærd over deres selvvurderede trivsel og til deres samvær med vennerne. Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Mai Heide Ottosen Seniorforsker M: 33 48 08 88 mho@vive.dk

Børn og unge i Danmark – Velfærd og trivsel 2018 er en statistisk baseret indikatorundersøgelse, som tager temperaturen på danske bør­ns velfærd og trivsel. Den giver indblik i, hvordan den brede del af børnebefolkningen trives på forskellige livsområder. Samtidig bidrager undersøgelsen med viden om grupper af børn og unge, som har det særligt vanskeligt og derfor kan have brug for børne­sociale indsatser.

Børn og unge i Danmark er et opslagsværk med over 120 små statistiske beretninger fra otte velfærdsområder. Undersøgelsen belyser for eksempel børns materielle velfærd, deres helbredsmæssige og subjektive trivsel, deres sociale relationer og fritidsliv. Derudover indeholder Børn og unge i Danmark en række specialkapitler, der går i dybden på udvalgte områder.

Børn og unge i Danmark følger børnebefolkningen over tid. Derved overvåger den bevægelser og udviklingstræk i børns trivsel og opvækstbetingelser. Den første udgave af undersøgelsen udkom i 2010 og den anden i 2014. 2018-rapporten er dermed den tredje i rækken.

Konklusion/resultater

Blandt de mange, forskelligartede undersøgelsesresultater viser 2018-rapporten bl.a.:

  • Tegn på øget social polarisering. De seneste otte år er børns materielle opvækstbetingelser overordnet ikke forværret. For eksempel er andelen af børn, der lever under fat­tigdomsgrænsen, næ­sten uændret. Og samtidig har flere forældre fået en længerevarende ud­dannelse. Alligevel ser vi en række tegn på, at de børnefamilier, der har det svært og har få ressourcer, er blevet mere belastede end for otte år siden. Undersøgelsens fund tyder på, at udviklingen ikke kun sætter sig spor i forhold til børns materielle opvækstvilkår, men også kan påvirke de udsatte børns mulighed for eksempelvis at deltage i organiserede fritidsaktiviteter. 
  • Samværsformer er markant forandrede. Børn og unge er meget mindre fysisk og meget mere virtuelt sammen med deres ven­ner. Men der er ikke tegn på, at denne forandring har påvirket deres oplevelse af have fortrolige bånd med deres jævnaldrende. Danske børn er ifølge internationale sammenligninger blandt dem, der er mindst sammen med deres venner rent fysisk.
  • Fald i unges risikoadfærd. Hen over undersøgelsesperiodens otte år er for eksempel unges alkoholforbrug blevet mindre, den seksuelle debutalder er blevet højere, og unge har gennemgående fået færre erfaringer med kriminalitet – både som udøvere og som ofre. Overordnet skyldes denne udvikling dog ikke, at unge i højere grad i dag sidder bag skærmen derhjemme frem for at hænge ud med andre unge.
  • Dalende trivsel i skolen. Undersøgelsen viser flere tegn på, at børn og unges trivsel i skolen daler. Det kommer til udtryk ved, at flere af dem, der skifter skole, gør det, fordi de trives dårligt. Flere børn og unge rapporterer også om et eller flere problemer i skolen, for eksempel konflikter med lærere eller kammerater. Og siden 2009 er der et fald i andelen, der synes, at de virkelig godt kan lide skolen. Endelig ser vi et fald i andelen, der selv vurderer, at de klarer sig fagligt godt.  
  • Fortsat vækst i psykisk mistrivsel. Mens 11-årige gennemgående ser ud til at være i god psykisk trivsel, begynder problemerne at melde sig, når de unge – særligt piger – når ind i teenageårene. De seneste otte år er udviklingen gået i ret­ning af, at flere unge på  15 og 19 år har fået det værre. Psykisk mistrivsel er et komplekst fænomen, men undersøgelsen viser blandt andet, at både gode relationer til venner og et harmonisk familieliv er faktorer, der afbøder unges følelse af en­somhed. Den viser også, at symptomer på psykisk mistrivsel i ungdomsårene øger risikoen for, at få en psykiatrisk diagnose, for at være på overførselsindkomst og for ikke at have fået en uddan­nelse, når man er midt i 20’erne.
  • Deleordninger er blevet mere populære blandt skilsmissefamilier. På otte år er andelen af skilsmissebørn, der bor (næsten) lige meget hos hver af forældrene fordoblet. Mere end hvert tredje skilsmissebarn har nu en deleordning, og deleordninger er især populære blandt middelklasseforældre i byerne. Når man tager højde for barnets familiebaggrund er der dog ikke belæg for at sige, at børn med deleordninger trives bedre end andre skilsmissebørn.
  • 2018-rapporten viser også:
    • At større børn og unge sover alt for lidt: For eksempel sover næsten halvdelen af de 15-årige mindre end anbefalet
    • At 40 procent børn og unge med indvandrerbaggrund lever i en familie, hvor ingen voksne er i beskæftigelse. Blandt etniske danske børn er tallet 8 procent
    • At der er betydelige sociale forskelle mellem børn, der bor i en kernefamilie, og børn, der oplever skilsmisse. Ser man over en længere tidshorisont (1986-2016), er disse forskelle blevet større
    • At børn og unge, der er efterkommere, i stigende grad taler dansk med deres forældre derhjemme
    • At vi kan lokalisere, hvor i Danmark de mest udsatte børn og unge bor.

Metode

Børn og Unge i Danmark er en panelundersøgelse, som gentages hvert fjerde år. Det er de samme respondenter, som medvirker i dataindsamlingerne fra gang til gang. Danske børn og unge er i undersøgelsen repræsenteret ved fem aldersgrupper, nemlig 3, 7, 11, 15 og 19 år.

Vi anvender både surveydata og registerbaserede data. I surveyundersøgelsen, som fandt sted i 2017, deltog 7.697 respondenter fra de fem årgange. For de 3- og 7-årige deltog børnenes mødre som interviewpersoner, mens de 11-, 15- og 19-årige selv besvarede surveyundersøgelsens spørgsmål. Når undersøgelsen anvender registerbaserede informationer, ser vi på forholdene for hele befolkningen i de fem årgange, i alt godt 327.000 individer.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Velux Fonden og Bikubenfonden

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  3. Artikel

    Opvækst i fattigdom har konsekvenser fra nyfødt til voksenlivet

  4. Vidensindsamling

    Hvordan oplever forældrene sig inddraget i sagsbehandlingen ved børnesager?

  5. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

  6. Nyhed

    Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion

  7. Debatindlæg

    Flere og flere forældre vender folkeskolen ryggen. Og nej, det er ikke kun de rige

  8. Nyhed

    Striving to thrive: a randomized controlled trial of educational support interventions for children in out-of-home care

  9. Kronik

    Manglende nuancer og perspektiver skaber uklar viden om adoption uden samtykke

  10. Nyhed

    Health in Citizen-State Interactions: How Physical and Mental Health Problems Shape Experiences of Administrative Burden and Reduce Take-Up

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os