Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Videnshæfte, ­2. december 2022

Fællesskabsmålingen 2022 (hæfte)

En undersøgelse af livsvilkår og social eksklusion i Danmark

Flere danskere end tidligere står på kanten af samfundets fællesskaber, og en mindre gruppe føler sig helt ekskluderet. Blandt disse danskere er ensomhed, psykiske lidelser og lav livstilfredshed store udfordringer. Det viser Fællesskabsmålingen 2022, som dette hæfte formidler hovedresultaterne af.

Lars Benjaminsen & Trine Jørgensen
Beskæftigelse, Frivillighed, Hjemløshed, Inklusion, Levevilkår, Misbrug, Psykiatri, Sindslidelser, Social arv og mobilitet, Udsatte, Ulighed
Hent videnshæftet
24 procent af danskerne er i risikogruppen, der oplever udfordringer og eksklusion på nogle områder af deres liv. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Lars Benjaminsen Seniorforsker M: 33 48 09 10 lab@vive.dk

Hvordan oplever mennesker i Danmark deres rela­tion til fællesskabet? Føler de sig som en del af et fællesskab, både i de nære bånd til netværk og familie og i det bredere samfundsliv? Hvem er de mennesker, der oplever at stå på kanten eller helt uden for fællesskaber, hvor andre mødes? Hvor­dan er deres liv, hvor føler de sig særligt tynget af problemer, og hvor er vejene, der kan bringe dem tættere på andre?

Disse spørgsmål besvares i Fællesskabsmålingen 2022, som dette hæfte formidler hovedresultaterne af. VIVE har gennemført Fællesskabsmålingen for TrygFonden og Mary Fonden, der også er opdragsgivere til den første Fællesskabsmåling fra 2017. Med den nye måling er det muligt at få indblik i de seneste 5 års udvikling af livsvilkår og social eksklusion i Danmark.

Resultaterne viser blandt andet, at 24 procent af danskerne er i den såkaldte risikogruppe, der oplever udfordringer og eksklusion på nogle områder af deres liv. Det er en stigning på 6 procentpoint siden første fællesskabsmåling. De mest ekskluderede, som står uden for mange af samfundets fællesskaber, udgør 5 procent af befolkningen, hvilket er nogenlunde samme omfang som tidligere.

Fællesskabsmålingen viser også, at personerne i både risiko- og eksklusionsgruppen er mindre tilfredse med deres liv og ser mere pessimistisk på fremtiden end flertallet af befolkningen. Ensomhed er også langt mere udbredt blandt de mest ekskluderede, hvor 85 procent føler sig ensomme.

På ét område er der dog sket en positiv udvikling. Andelen af personer i eksklusionsgruppen, der går til faste fritidsaktiviteter, er steget fra 28 procent i 2016 til 44 procent i 2021. Dette ændrer dog ikke på, at mange stadig er ensomme og har lav tilfredshed med livet.

Metode

Fællesskabsmålingen 2022 er baseret på en spørgeskemaundersøgelse i et repræsentativt udsnit af den danske befolkning mellem 18 og 69 år, hvor 1.901 personer har besvaret et spørgeskema, der belyser deres livsvilkår på en række områder. Desuden har 753 personer fra den første Fællesskabsmåling genbesvaret spørgeskemaet. Der er også inddraget registerdata i undersøgelsen, som på forskelligvis supplerer spørgeskemaundersøgelserne.

Læs mere om Fællesskabsmålingen 2022.

LÆS MERE

Bag om Fællesskabsmålingen (inspirationskatalog), VIVE 2019

Bag om fællesskabsmålingen, VIVE 2019

Fællesskabsmålingen (videnshæfte), VIVE 2017

Fællesskabsmålingen, VIVE 2017

Om denne udgivelse

Finansieret af:

TrygFonden

Samarbejdspartnere:

TrygFonden og Mary Fonden

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 2. december 2022 Flere danskere står på kanten af samfundets fællesskaber
Rapport, 2. december 2022 Fællesskabsmålingen 2022
Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

  3. Nyhed

    Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion

  4. Rapport

    Danske unges uddannelsesforventninger

  5. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  6. Rapport

    Indsats støtter forældre med anbragte børn

  7. Rapport

    Uddannelsesbarrierer

  8. Debatindlæg

    Skal det frivillige Danmark være samarbejdspartnere eller leverandører? Det afhænger af hvilken velfærdsstat, vi vil have

  9. Rapport

    Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder

  10. Rapport

    Sådan er behovet for specialundervisning og støtte i Sønderborg Kommune

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os