Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en
Rapport 2. OKT 2023
  • Socialområdet
  • Sundhed
  • Socialområdet, Sundhed

Fleksible pladser i socialpsykiatrien

Erfaringsopsamling fra POLARIS (Herning), MPO-projektet (Holstebro) og Pitstop (Aarhus)

Udgivelsens forfattere:

  • Mikka Nielsen
  • Kasper Lemvigh
  • Amalie Märcher Thuesen
  • Elisabet Danielsen Kass
  • Jakob Trane Ibsen
  • Socialområdet
  • Sundhed
  • Socialområdet, Sundhed
Modelfoto: VIVE/Colourbox
Hvis borgerne ikke får det rette tilbud, er der risiko for, at deres problemer vokser, så de bliver nødt til at blive indlagt igen.
Læs rapporten om fleksible pladser i socialpsykiatrien
Læs rapporten om fleksible pladser i socialpsykiatrien
  • Jakob Trane Ibsen

    Chefanalytiker

    33 48 08 72
    jati@vive.dk

VIVE har samlet tre kommuners erfaringer med fleksible pladser. Fleksible pladser kan skabe en overgang for borgere, der bliver udskrevet fra psykiatrien.

Nogle borgere venter længe på at få den sociale indsats, de har brug for, efter de er blevet udskrevet fra psykiatrien.

Hvis borgerne ikke får det rette tilbud, er der risiko for, at deres problemer vokser, så de bliver nødt til at blive indlagt igen. Desuden kan det være umuligt at udskrive færdigbehandlede borgere, fordi der ikke er det rette tilbud til dem.

I 10-årsplanen for psykiatrien har et flertal i Folketinget besluttet, at kommunerne skal tilbyde flere fleksible pladser. De fleksible pladser kan skabe en overgang mellem psykiatrien i regionerne og socialpsykiatrien i kommunerne.

VIVE har samlet erfaringer fra tre kommuner. Formålet er at afdække, hvordan tilbud med fleksible pladser, der blandt andet vedrører overgangen fra regional psykiatri til kommunal socialpsykiatri, kan indrettes.

De tre tilbud er:

  • POLARIS i Herning Kommune
  • MPO-projektet i Holstebro Kommune
  • Pitstop, Røde Kors i Aarhus Kommune

Tilbuddene er meget forskellige. Medarbejderne fra alle tre tilbud vurderer dog, at fleksible pladser kan have stor betydning for borgerne. I rapporten er samlet erfaringer og gode råd. Håbet er, at andre kommuner kan blive inspireret.  

Borgerne har behov for ro og restitution

Ro og restitution er nøgleord. Borgernes liv kan være præget af kaos, og personalet skal skærme borgerne, skabe relationer og håndtere konflikter. Borgerne har også brug for hjælp til økonomi, bolig, lægekontakt, medicin, sundhedskort, MitID og alt andet, som er vigtigt for at få hverdagen til at fungere.

Indsatsen bør passe til den enkelte borger og samtidig være helhedsorienteret. En forudsætning for, at det kan lykkes, er, at medarbejdergruppen er bredt sammensat med forskellige faglige baggrunde.

Hvis det er muligt, kan borgerens faste kontaktperson, bostøtte eller hjemmehjælper også have kontakt til borgeren under opholdet på den fleksible plads. Det kan være med til at skabe kontinuitet for borgeren.

Samarbejde er afgørende for et sammenhængende forløb

Det kan være en fordel at være fysisk adskilt fra andre sociale tilbud og forsorgshjem, da disse kan være præget af uro, alkohol og stoffer. Der kan dog også være fordele ved at være en del af et større tilbud, fordi det på denne måde kan være nemmere at sikre kontinuitet og fleksibilitet for borgeren. Samtidig giver det også mulighed for at trække på medarbejdere fra andre tilbud og dermed mindske brugen af eksterne vikarer.

Samarbejde mellem sektorer og aktører er afgørende for, at der kan skabes et sammenhængende forløb for den enkelte borger. Det er vigtigt, at alle involverede har forståelse for og kendskab til hinandens fagområder og tilgange. Tæt koordination, klare aftaler og overlevering af viden fremmer samarbejdet, det samme gør gentagende fysiske møder og faste kontaktpersoner.  

Metode

Undersøgelsen baserer sig på interviews med fagprofessionelle samt tilsendt skriftligt materiale om de tre tilbud.

Fleksible pladser

Fleksible pladser skal blandt andet skabe en overgang mellem psykiatrien i regionerne og socialpsykiatrien i kommunerne. Det er midlertidige tilbud til borgere, der venter på den rette indsats, efter de er blevet udskrevet.

I Sundhedsstyrelsens faglige oplæg til en 10-årsplan for psykiatrien fremgår det, at der er sket en stigning i antallet af borgere, som venter længe på den rette indsats. Det faglige oplæg til en 10-årsplan peger derfor på, at der er behov for mere fleksible tilbud.

I aftalen om en 10-årsplan for psykiatrien og mental sundhed har et flertal i Folketinget besluttet, at der skal etableres en forsøgsordning med fleksible pladser i kommunerne. 

For at understøtte dette arbejde skal Social- og Boligstyrelsen udvikle og afprøve en model for fleksible pladser i perioden 2023-2026. Folketinget har bevilget finansiering til dette. Man kan læse mere om initiativet her.

POLARIS, MPO-projektet og Pitstop

POLARIS Center Herning har fleksible pladser på to placeringer: På Skovlyset (fire boliger og et gæsteværelse) og i Nørregade (i alt tre pladser). Begge tilbud ligger i Herning By med ca. 3 km afstand til hinanden.

På Skovlyset har borgerne et mere komplekst behov, og flere er udadreagerende. Omtrent halvdelen af borgerne har dom til behandling, og mange har misbrug. Tilbuddet i Nørregade ligger i tilknytning til almene boliger, hvor der også bor borgere uden psykiatrisk problemstilling. Pladserne i Nørregade kan virke for borgere, der er længere i deres recovery-proces og tættere på at kunne være i egen bolig.

I Nørregade er boligerne både 1- og 2-rumslejligheder. Ved Skovlyset er de fire boliger 2-rumsboliger, og gæsteværelset er 1-rums. 2-rumsboligerne indeholder køkken, stue, soveværelse og badeværelse. Boligerne er møbleret, og borgeren betaler ikke husleje, el, varme og strøm under opholdet, idet de gerne skulle spare sammen til indskud til ny bolig eller til at komme tilbage til egen bolig igen. Det giver borgerne ro, at de ikke skal bekymre sig om husleje, men for nogle borgere giver det ekstra råderum til forbrug af alkohol og stoffer. Den faglige vurdering fra tilbudsleder og fagchef er, at de gerne vil fastholde huslejefrihed for borgerne, mens de er i tilbuddet, og afslå tilbuddet til borgere, som ikke bruger råderummet hensigtsmæssigt.

Den fysiske indretning skal være sådan, at de fleksible pladser opleves som et rart sted at være, der giver ro, fx efter en indlæggelse eller ved utryghed i egen bolig, pointerer interviewpersoner. Men det er samtidig også vigtigt, at de fysiske rammer understreger, at opholdet er midlertidigt.

Når borgerne flytter ind i en fleksibel bolig, underskriver de en indflytningskontrakt, hvor regler for opholdet er listet op, herunder hvordan de forventes at passe på boligens inventar.

De fleksible pladser i MPO-projektet er placeret på Specialcenter Skovvang. Der er otte pladser, som er placeret lidt afsondret fra resten af Skovvang. Her kan borgerne spise og opholde sig for sig selv på enkeltværelser med eget bad og toilet.

Borgerne har en række fællestræk omkring diagnoser, svigtende sundheds- og helbredstilstand, brug af rusmidler, manglende netværk, dårlig økonomi og ustabil hverdag. De sidder ofte i en klemme mellem forskellige systemer, herunder fx jobcenter, rusmiddelbehandling, social- og regional psykiatri og egen læge.

Fælles for mange af borgerne er, at deres liv i høj grad er præget af ustabilitet. Det er derfor vigtigt, vurderer interviewpersoner, at der er fokus på at skabe ro og stabilitet, at medarbejderne yder omsorg, og at borgerne får hjælp til lavpraktiske ting. Det kan blandt andet øge borgernes muligheder for at gennemføre et behandlingsforløb i psykiatrien.

Selvom de på mange måder minder om hinanden, har borgerne forskellige behov for hjælp. Det er derfor vigtigt, vurderer interviewpersoner, at borgerne bliver tilbudt en skræddersyet indsats. Derfor er det nødvendigt, at medarbejdergruppen er bredt sammensat.

Samtidig er det vigtigt, at det er de samme medarbejdere, som borgerne møder, så de kan få en relation. Der er ni primære medarbejdere på de fleksible pladser. Desuden er der et ’backup team’ på tre medarbejdere, som løser opgaver på tværs af Skovvang. Derfor er der mindre behov for eksterne vikarer. 

Pitstop er et omsorgscenter for socialt udsatte borgere, der kan få et ophold enten efter et hospitalsophold eller som forebyggelse mod eller forberedelse til et hospitalsophold. Størstedelen af de borgere, der får ophold på Pitstop, er hjemløse, der har levet et hårdt liv med misbrug.

Pitstop har otte enkeltværelser. En plads består af eget værelse med egen nøgle, mens fællesarealer består af en opholdsstue samt en spisestue og et køkken. Borgerne kan opholde sig gratis i op til to uger. Ved behov kan opholdslængden dog forlænges. Fordi stedet er småt, føler borgerne hurtigt en ansvarsfølelse over for stedet, vurderer ansatte på Pitstop. Det skaber en hjemlig oplevelse, at borgerne er med til at lave mad, havearbejde og lignende.

Pitstop er drevet af Røde Kors på baggrund af en samarbejdsaftale med Aarhus Kommune. Ud over faste ansatte har Pitstop også frivillige tilknyttet, der varetager en vigtig rolle. Frivillige har tid til at lave mad, hygge, spille et spil og gå en tur med borgerne. Erfaringen med brug af frivillige er, at de typisk kan møde borgerne med en anden ro og et andet nærvær end de fastansatte medarbejdere, som har mange koordinerende opgaver. De frivillige spiller derfor en vigtig rolle for stedets daglige drift og atmosfære. Rekruttering, oplæring og fastholdelse af frivillige kan dog være tids- og ressourcekrævende. Det er vigtigt, at der er ansat tilstrækkeligt med faste medarbejdere, for at stedet kan fungere.

Fordi Pitstop er en NGO og ikke en offentlig instans, har borgerne stor tillid til stedet og dets personale og oplever at blive mødt i øjenhøjde og uden en masse krav, vurderer samtlige interviewpersoner. Dette, forklarer interviewpersonerne, har stor værdi for borgerne, der ofte gennem et hårdt liv har oplevet at møde fordomme og urealistiske krav fra myndighederne. Med det blik bliver Pitstop betragtet som et frirum.

Røde Kors og Region Midtjylland er i øjeblikket i dialog om at øge samarbejdet til at gælde hele regionen.

Udgivelsens forfattere

  • Mikka NielsenKasper LemvighAmalie Märcher ThuesenElisabet Danielsen KassJakob Trane Ibsen

Om denne udgivelse

  • Finansieret af

    Social- og Boligstyrelsen
  • Udgiver

    VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev