Kommunernes regnskaber og budgetter 2021/2022
Udgivelsens forfattere:
- Jonatan Kjældgaard Jensen
- Lars Bo Pedersen
- Ledelse og implementering
- Økonomi og styring Ledelse og implementering, Økonomi og styring
Hvert år tager VIVE pulsen på den økonomiske styring i de danske kommuner. Formålet er at tegne et billede af kommunernes økonomiske situation og styring.
Kortlægningen fokuserer på en række nøgletal, der er blevet opdateret for regnskabsåret 2021 og budgetåret 2022. Alle tal er frit tilgængelige på http://eco.vive.dk/styring/.
Gennemsnitskommunen kører fortsat med regnskabsoverskud
Den gennemsnitlige kommune har et overskud på det skattefinansierede område på knap 1.100 kroner pr. indbygger. Dermed fortsætter en mangeårig tendens med overskud hos den gennemsnitlige kommune. Udviklingen kan ses i figur 1.
Gennemsnitskommunen nettogæld er blevet mindre i 2021
Den gennemsnitlige kommunes finansielle stilling har ikke været bedre de seneste 15 år. Den finansielle egenkapital, udgør en nettogæld på knap 5.500 kroner pr. indbygger for den gennemsnitlige kommune. Det betyder, at gælden er blevet 600 kroner lavere pr. indbygger i forhold til året før. Næsten 2 ud af 3 kommuner har fået større finansiel egenkapital.
Figur 2 viser udviklingen i gennemsnitkommunens finansielle egenkapital siden 2007. Finansiel egenkapital beskriver kort sagt den samlede skattefinansierede nettoformue.
Metode
På baggrund af 15 nøgletal for regnskabet 2021 og budgettet 2022 har VIVE set på centrale tendenser i kommunernes økonomiske resultater. Derudover tager vi temperaturen på kommunernes finansielle stilling fra 2007 frem til i dag. Nøgletallene for gennemsnitskommunen er opgjort som uvægtede gennemsnit for alle landets 98 kommuner.
Kommunernes budgetter og regnskaber 2021/2022
Udgivelsens forfattere
- Jonatan Kjældgaard JensenLars Bo Pedersen
Om denne udgivelse
Udgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd