Labour market participation after breast cancer for employees from the private and public sectors
Udgivelsens forfattere:
- Christophe Kolodziejczyk
- Eskil Heinesen
Arbejdsmarked
Økonomi og styring
Dagtilbud, skole og uddannelse
Sundhed
Arbejdsmarked, Økonomi og styring, Dagtilbud, skole og uddannelse, Sundhed

Problemstilling
Mange flere overlever i dag en kræftsygdom, og de fleste kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Der kan dog være forskelle i, hvem der kommer tilbage og fastholder sin arbejdsmarkedstilknytning. Brystkræftpatienter i den arbejdsdygtige alder er en stor gruppe. KORA har undersøgt, i hvilket omfang lønmodtagere i denne gruppe kommer tilbage på arbejdsmarkedet. Vi har valgt at fokusere på to karakteristika: uddannelse og om der er forskelle mellem om man er ansat i den offentlige eller den private sektor.
Konklusion
Uddannelsesgradienten er signifikant i den offentlige sektor men ikke i den private sektor. Det vil sige, at effekterne af sygdommen er forskellige på tværs af uddannelsesgrupperne i den offentlige sektor men ikke i den private sektor. For de lavt uddannede er der forskelle mellem den private og den offentlige sektor. Arbejdsmarkedstilknytningen for lavt uddannede kvinder i den offentlige sektor er lav sammenlignet med patienter i den private sektor.
Anbefalinger
Resultaterne viser behovet for en bedre forståelse af mekanismerne bag arbejdsmarkedsudelukkelse af patienter, der har overlevet en kræftsygdom. Genoptræning og revalideringsprogrammer målrettet til de lavtuddannede grupper kan måske øge patienternes chancer for at finde et nyt job. Indsatser målrettet offentlige arbejdspladser, der favoriserer fleksibel tilbagevenden til arbejdet for kræftpatienter, vil formentlig også øge deres chancer for at fastholde deres arbejdsmarkedstilknytning. Generelt vil en bedre forståelse af disse mekanismer hjælpe til at designe mere effektive beskæftigelsesindsatser for kræftpatienter.
Læs mere om kræftsygdomme og tilknytning til arbejdmarkedet
Udgivelsens forfattere
- Christophe KolodziejczykEskil Heinesen
Om denne udgivelse
Publiceret i
Economics and Human Biology