Ledelse af digitalisering
Udgivelsens forfattere:
- Bente Bjørnholt
- Niels Bjørn Grund Petersen
- Christina Munkholm Andersen
- Clara Maria Pedersen
- Arbejdsmarked
- Ledelse og implementering Arbejdsmarked, Ledelse og implementering
Digitalisering ændrer både ledelsens og medarbejdernes opgaver i offentlige organiseringer. VIVE har kortlagt den skandinaviske videnskabelige litteratur om ledelse af digitalisering. Det er Lederforum under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der har bedt VIVE om at kortlægge litteraturen. Gennemgangen skal understøtte udviklingen af FH’s lederpolitik.
Det er afgørende, at både ledere, topledere og politikere forholder sig til de forandringer, som digitalisering skaber. Rammerne skal være plads, så digitaliseringen bliver implementeret, eksekveret og evalueret bedst muligt.
Det traditionelle hierarki bliver udfordret af digitaliseringen. Digitalisering gør nemlig data mere tilgængelig for både ledelse, brugere og borgere. Det ændrer rammerne for ledelsens arbejde. Samtidig kan forandringerne skabe usikkerhed blandt medarbejderne, og det skal ledelsen forholde sig til.
Blandt andet derfor kan det være en fordel, at medarbejderne bliver inddraget i udviklingen af nye it-systemer. Ledelsen kan understøtte en positiv kultur over for digitaliseringen og sørge for, at medarbejderne bliver rustet til at bruge it-systemerne. Det kan være en fordel for arbejdspladser at samarbejde om udvikling af et it-system og fælles løsninger med øje for lokale tilpasninger.
Metoder
De centrale pointer bygger på en videnskortlægning af den skandinaviske litteratur fra 2009-2019. Efter vurdering af relevans og systematisk vurdering af studiernes indhold og metodiske kvalitet inddrages 29 studier i kortlægningen. De 29 studier er dels fremsøgt ved systematisk søgning i forskningsdatabaser, dels via ”snowballing” fra det sideløbende litteraturstudie om selvstyre i velfærdsstaten, som også gennemføres af VIVE.
Studierne er 1) screenet for potentiel relevans via søgeord, 2) efterfulgt af en vurdering af relevans i forhold til at belyse denne rapports undersøgelsesspørgsmål på baggrund af inklusions- og eksklusionskriterier, og 3) sluttelig systematisk vurdering af indhold og metode. Her har vi vurderet, hvilke metoder der benyttes, hvordan digitalisering og ledelse defineres, hæmmende eller begrænsende faktorer og medarbejder- og ledelseseffekter.
Prioriteringen har været skandinaviske studier, der er peer-reviewet, og som fokuserer på offentlige ledere og medarbejdere.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Lederforum under Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)