Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en
Rapport 16. AUG 2021
  • Sundhed
  • Sundhed

Livet med type 2-diabetes

En kvalitativ undersøgelse af erfaringer med hverdagsliv og sundhedsvæsen blandt mennesker med type 2-diabetes

Udgivelsens forfattere:

  • Helle Max Martin
  • Emmy Hjort-Enemark Topholm
  • Sundhed
  • Sundhed
Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE
VIVE belyser i rapporten erfaringer med hverdagsliv og sundhedsvæsen blandt mennesker med type 2-diabetes.
Download udgivelsen Download rapporten Livet med type 2-diabetes
Download udgivelsen Download rapporten Livet med type 2-diabetes

Når man får type-2 diabetes, opleves sundhedsvæsenets indsats ikke altid som tilstrækkelig i den første, afgørende tid efter diagnosen. En tidlig, individuel og ekspertbaseret indsats er afgørende for at få styr på livsstilsændringer og opnå mental trivsel, viser VIVEs interviewundersøgelse.

Flere og flere mennesker får type 2-diabetes. Der er stor forskel på, hvordan mennesker med diabetes håndterer deres sygdom og kravene til egenomsorg i hverdagen. Der er også stor forskel på deres forudsætninger for at tilegne sig ny viden, ændre vaner og gøre brug af sundhedsvæsenets tilbud. Denne rapport belyser erfaringer med hverdagsliv og sundhedsvæsen blandt mennesker med type 2-diabetes. Rapporten er udarbejdet på opdrag af Steno Diabetes Center Odense, og resultaterne skal bidrage til, at centeret kan udvikle og forbedre tilbud til personer med type 2-diabetes.

Resultater

Et godt hverdagsliv med diabetes?

Et godt hverdagsliv med diabetes er karakteriseret ved, at sygdommen fylder mindst muligt i hverdagen. Det indebærer, at der på den ene side skal skabes en balance mellem de nødvendige ændringer i kost, motionsvaner og medicin, der skal til for at holde sygdommen i ro og undgå følgesygdomme, og på den anden side det liv, som interviewpersonerne har lyst til at leve. Et godt hverdagsliv handler også om at acceptere sin sygdom og ikke bekymre sig om fremtiden. Endelig er opbakning og støtte fra familie og netværk og deltagelse i fællesskaber, der understøtter såvel mental trivsel som integrationen af nye sunde vaner, også afgørende for at skabe nogle rammer, så sygdommen fylder mindst muligt i hverdagen.

Ønsker og forventninger til sundhedsvæsenet

Interviewpersonerne oplever den første tid med diabetes som vanskelig, usikker og følelsesmæssigt belastende, og deres ønsker og forventninger til sundhedsvæsenet knytter sig i særdeleshed til denne tid. De fleste har i den første tid haft en oplevelse af at stå alene med sygdommen uden kvalificeret hjælp til at tilpasse deres livsstil, så den matcher deres krop, vilkår og præferencer. De ønsker en tidlig og individualiseret indsats fra sundhedsvæsenet, som varetages af fagpersoner med særlig ekspertise i type 2-diabetes. Det er afgørende for, hvor hurtigt interviewpersonerne får styr på livsstilsændringer og accepterer sygdommen.

Behov for viden, kompetencer og værktøjer

Viden om sygdommen, behandling og den rette livsstil er en forudsætning for et godt liv med type 2-diabetes. Viden er både generisk information om diabetes og kendskabet til ens egen krop, og hvordan den reagerer på sygdommen. Når viden omsættes til kompetencer, kan den daglige egenomsorg ske automatisk, og dermed fylder sygdommen så lidt som muligt. Samlet set efterspørger interviewpersonerne viden, kompetencer og redskaber (herunder digitale blodsukkermålere), der sætter den enkelte i stand til at lære sig selv at kende på en ny måde for at kunne foretage de rette valg.

Metode

Konklusionerne er draget på baggrund af kvalitative interview foretaget i februar 2021 med 20 personer med type 2-diabetes. Alle deltagere har deres primære kontakt i almen praksis og er blandt andet rekrutteret gennem udvalgte lægehuse og Facebook-gruppen "Diabetes 2 – Danmark". Rapporten suppleres med en litteraturgennemgang af fortrinsvis kvalitative studier, som understøtter og kvalificerer viden fra de gennemførte interviews.

Læs mere

  • Sårbarhed og diabetes. En litteraturgennemgang. VIVE 2021
  • Almen praksis’ rolle i forhold til borgere med kroniske lidelser. En analyse af almen praksis med fokus på forebyggelse af sygehuskontakter hos KOL- og diabetespatienter. VIVE 2020

Udgivelsens forfattere

  • Helle Max MartinEmmy Hjort-Enemark Topholm

Om denne udgivelse

  • Finansieret af

    Steno Diabetes Center Odense
  • Udgiver

    VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev