Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en
Rapport 3. NOV 2022
  • Ledelse og implementering
  • Børn, unge og familie
  • Dagtilbud, skole og uddannelse
  • Ledelse og implementering, Børn, unge og familie, Dagtilbud, skole og uddannelse

Midtvejsevaluering af Engineering i Skolen

Et kompetenceudviklingsforløb for grundskolelærere

Udgivelsens forfattere:

  • Mette Slottved
  • Martin Hindsholm
  • Else Ladekjær
  • Amanda Bernholm Michaelsen
  • Morten Rask Petersen
  • Ledelse og implementering
  • Børn, unge og familie
  • Dagtilbud, skole og uddannelse
  • Ledelse og implementering, Børn, unge og familie, Dagtilbud, skole og uddannelse
Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE
Projektet Engineering i Skolen (EiS) har til formål at gøre undervisningen i de naturvidenskabelige fag mere motiverende, vedkommende og udbytterig for eleverne.
Download udgivelsen Hent rapporten Midtvejsevaluering af Engineering i Skolen
Download udgivelsen Hent rapporten Midtvejsevaluering af Engineering i Skolen
  • Martin Foldager Hindsholm

    Chefanalytiker

    33 69 77 46
    mafh@vive.dk

Lærernes motivation for at lære og implementere engineering er stor, og der er generelt tilfredshed med kompetenceudviklingen. Til gengæld er rammerne for, at lærerne kan anvende det, de har lært, nogle steder udfordret. Især oplever lærerne mangel på forberedelsestid, mangel på materialer og mangel på gode fysiske rammer.

Projektet Engineering i Skolen (EiS) har til formål at gøre undervisningen i de naturvidenskabelige fag mere motiverende, vedkommende og udbytterig for eleverne. Det er siden efteråret 2020 gennemført i seks kommuner, hvor grundskolelærere har modtaget kompetenceudvikling i den undersøgelses- og problembaserede engineering-didaktik. Engineering er inspireret af ingeniørers måde at arbejde på og træner eleverne i kreative og gruppebaserede designprocesser. Et engineering-forløb består af syv delprocesser, som eleverne skal lære at anvende i fremstillingen af et produkt. De syv delprocesser har fokus på at lære eleverne at forstå udfordringen, undersøge, få idéer, konkretisere, konstruere, forbedre og præsentere.

Projektet er blevet til i et samarbejde imellem Astra, VIA University College, Københavns Professionshøjskole og teknologialliancen ’Engineer the Future’. Det er finansieret af VILLUM FONDEN og skal på lang sigt fremme børn og unges naturfaglige kompetencer og interesser. Midtvejsevalueringen af EiS skal give en dyb viden om implementeringen og forankringen af EiS-projektet i Ishøj, Skanderborg, Svendborg, Ringkøbing-Skjern, Jammerbugt og Vejen Kommuner. Midtvejsevalueringen har blandt andet fokus på de foreløbige resultater hos de kompetenceudviklede lærere, og hvilke faktorer som henholdsvis hæmmer og fremmer implementeringen på tværs af de seks kommuner.

Resultater

Lærerne har udviklet deres kompetencer i engineering

Evalueringen peger på, at lærerne har udviklet deres kompetencer i engineering. På næsten alle de målte kompetencer af relevans for engineering vurderer lærerene sig mere kompetente i 2021 end i 2020. Udviklingen er særlig stor i forhold til at undervise i designprocesser. Lærerne føler sig i 2021 dårligst klædt på til at facilitere elevernes arbejde med forbedring af konkrete løsningsforslag, hvor der fortsat er et udviklingspotentiale for lærerne.

Udvikling af fagteams har fremmet lærernes motivation og implementering

Generelt set udtrykker lærerne tilfredshed med kompetenceudviklingen, og at de er motiverede for at implementere engineering i deres undervisning. Det er blandt andet projektets fokus på kompetenceudvikling af fagteams, der ser ud til at være et godt greb til at understøtte lærernes motivation og implementering af engineering.

Skoleledelse og samarbejdet med kommunerne spiller en central rolle

Opbakning fra skoleledelse, tilstrækkelig med forberedelsestid, tilgængelige materialer og gode fysiske rammer er med til at fremme såvel implementeringen som forankringen af engineering i skolernes praksis. Evalueringen viser desuden, at samarbejdet mellem skolerne, kommunens forvaltning og den lokale naturfagskoordinator spiller en afgørende for den langsigtede forankring af engineering på skolerne.

Anbefalinger

Øget fokus på udvikling af kompetencer i at lære eleverne at forbedre deres produkt

VIVE anbefaler, at der i forbindelse med kompetenceudvikling sættes øget fokus på, hvordan lærerne kan arbejde med forbedring i korte engineering-forløb, hvor tiden er begrænset.

En forankringsstrategi, som er mindre sårbar over for kommunale prioriteringer

Kommunerne og den lokale naturfagskoordinator spiller lige nu en vigtig rolle i projektets forankringsstrategi. Dette fungerer godt i de kommuner, som prioriterer, at naturfagskoordinatoren har ressourcer til at følge op på såvel implementering som forankring ude på skolerne. Da dette ikke er tilfældet i alle kommuner, foreslår VIVE at styrke fokus på forankring, som allerede er tænkt ind i blandt andet kompetenceudviklingen af ledere og de særlige ’ressourcelærere’.

Metode

Midtvejsevalueringen baserer sig på en omfattende kvantitativ såvel som kvalitativ dataindsamling. Den kvantitative del består af spørgeskemaundersøgelser blandt lærere gennemført i efteråret 2020 og 2021. I 2021 deltog i alt 185 lærere i undersøgelsen.

Det kvalitative datagrundlag baserer sig på i alt 12 casebesøg på skoler, hvor der i løbet af efteråret og vinteren 2021 er gennemført interviews med ledere og kompetenceudviklede lærere, herunder ressourcelærere.

Ud over interviews med lærere og skoleledere er der i forbindelse med midtvejsevalueringen gennemført interviews med en ledelsesrepræsentant for hver af de seks skoleforvaltninger.

Udgivelsens forfattere

  • Mette SlottvedMartin HindsholmElse LadekjærAmanda Bernholm MichaelsenMorten Rask Petersen

Om denne udgivelse

  • Finansieret af

    VILLUM FONDEN og Engineer the Future
  • Udgiver

    VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev