Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­18. december 2020

Plads til forskellighed

Evaluering af indsatsen i satspuljeprojektet Mestring af skoledag og hverdagsliv

VIVEs evaluering af indsatsen ’Plads til forskellighed – Inkluderende fællesskaber’ viser ikke tilstrækkeligt positive indikationer til at understøtte, at indsatsen gavner eleverne på en række områder. Evalueringen kan med andre ord ikke sige, at indsatsen har forbedret elevernes sociale relationer, oplevelse af læringsmiljø, trivsel og faglige resultater eller mindsket fraværet på kort sigt. Der er dog ikke evidens til at fastslå, om indsatsen kan have en positiv effekt på længere sigt.

Lasse Hønge Flarup , Thyge Tegtmejer , Sidsel Vive Jensen , Marianne Mikkelsen & Rasmus Højbjerg Jacobsen
Børn og unge, Folkeskole, Effekt, Implementering, Inklusion
Læs rapporten Plads til forskellighed
VIVE evaluering af 'Plads til forskellighed – Inkluderende fællesskaber' viser tegn på, at indsatsen ikke gavner eleverne på kort sigt. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Lasse Hønge Flarup Chefanalytiker, cand.scient.pol M: 41 39 35 06 lafl@vive.dk

I 2017 satte Undervisningsministeriet gang i satspuljeprojektet ’Mestring af skoledag og hverdagsliv’, og inden for det projekt udviklede og finansierede man blandt andet indsatsen ’Plads til forskellighed – Inkluderende fællesskaber’. ’Plads til forskellighed’ skulle skabe systematisk viden om, hvordan læringsmiljøet i almindelige klasser kan udvikles og blive mere inkluderende læringsfællesskaber. Baggrunden var, at det for mange skoler er en udfordring at skabe inkluderende læringsmiljøer for alle børn. Især børn med ADHD, autismespektrumforstyrrelser (ASF) og lignende vanskeligheder har svært ved at etablere gode sociale relationer og bliver ikke løftet i tilstrækkelig grad fagligt.

Ideen med ’Mestring i skoledag og hverdagsliv’ var at flytte fokus fra udelukkende at se på elever med særlige behov til at til se på, hvordan almenmiljøet kan understøtte alle elevers forskellige behov. VIA har stået for udvikling og afprøvning af indsatsen, som primært består af et opkvalificeringsforløb for de tilknyttede lærere og pædagoger. VIAs arbejde foregik i samarbejde med ADHD-foreningen og Professionshøjskolen Metropol. Indsatsen er gennemført som et randomiseret lodtrækningsforsøg. VIVE har på opdrag fra Styrelsen for Uddannelse og Kvalitet evalueret indsatsen ’Plads til forskellighed – Inkluderende fællesskaber’.

Udfordrende implementering

Evalueringen viser tegn på, at der har været udfordringer med at implementere indsatsen. En del af forklaringen kan være, at lærernes og pædagogernes motivation svigtede, at der var mangelfuld støtte fra ledelse og mangelfuld støtte til implementeringen. Tegnene er dog ikke entydige. Det skyldes blandt andet udfordringer med evalueringens datagrundlag og indsatsens variable form. Den variable form gjorde det vanskeligt at fastslå, om indsatsen reelt var implementeret eller ej.

Samme oplevelse af læringsmiljø før og efter

Evalueringen viser, at både elevernes sociale relationer og deres oplevelse af læringsmiljøet i indsatsklasserne adskiller sig meget lidt fra kontrolklasserne efter indsatsens implementering. Det gælder både, når man ser på hele klassen, og når man alene ser på eleverne med ADHD, ASF eller lignende vanskeligheder. Det vil sige, at vi ser ingen eller meget få indikationer på, at indsatsen har påvirket strukturen for elevernes sociale relationer og læringsmiljøet i indsatsklasserne. Også her er resultaterne dog tvetydige og behæftet med usikkerhed.

Få effekter ved metringsforløb

Overordnet finder vi, at mestringsforløbene i indsatsen har få effekter på elevernes læring, trivsel, fravær og vanskeligheder. Det gælder såvel elever med ADHD, ASF eller lignende vanskeligheder, deres klassekammerater uden særlige behov og klassen som helhed. Det er et relativt forventeligt resultat, når man tager i betragtning, at evalueringen viser udfordringer med implementeringen, at vi ikke finder entydige, positive resultater på elevernes sociale relationer og oplevelse af læringsmiljøet, og at indsatsen ikke har varet så længe, at man med rimelighed kan forvente signifikante ændringer på de centrale mål.

Metode 

Indsatsen og evalueringen er gennemført som et lodtrækningsforsøg blandt de deltagende skoler, hvor de deltagende klasser er placeret i enten en indsatsgruppe eller en kontrolgruppe.

Evalueringen indeholder både en evaluering af implementeringen og en evaluering af indsatsens outcomes. Evalueringen af implementering tager udgangspunkt i indsatsens forandringsteori. Outcome-evalueringen ser dels på, hvordan indsatsen virker på elevernes sociale og faglige relationer og deres oplevelse af læringsmiljøet, og dels hvilke effekter den har på elevernes læring, trivsel, fravær og vanskeligheder. Det vil sige tre analytiske fokusområder: implementering, virkning og effekt.

Evalueringen er baseret på et omfattende datagrundlag, som består af spørgeskemaundersøgelser blandt ledere, lærere og pædagoger på 55 deltagende skoler, en spørgeskemaundersøgelse blandt elever i 19 klasser, interview med repræsentanter fra otte skoler og data på cirka 1.700 elever i effektanalyserne, hvoraf omkring 200 er vurderet af deres lærer til at have ADHD, ASF eller lignende vanskeligheder.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Webinar

    Webinar: Støtte til udsatte børn og unge i Danmark: Trends i politik, professioner og lovgivning

  2. Webinar

    Webinar: Child protection in Finland: Recent trends in political debates, support systems and legislation

  3. Webinar

    Webinar: Barnevern i Norge under utvikling. Trends i politisk debatt, lovgivning og stønadsystem

  4. Webinar

    Se webinaret: Social barnavård i Sverige: Trender i politik, profession och lagstiftning

  5. Rapport

    Kalundborg Kommune får status på folkeskoleelevers socialøkonomiske baggrund

  6. Debatindlæg

    Politiske beslutninger bygger på ufuldstændige økonomiske modeller

  7. Debatindlæg

    Børnene Først mangler afgørende fokus på kompetent ledelse

  8. Rapport

    Fælles ferier bygger bro mellem børn og voksne på grønlandske døgninstitutioner

  9. Nyhed

    Undersøgelse af tre indsatser over for negativ social kontrol samt radikalisering

  10. Nyhed

    Finansministeriet ser kun en flig af virkeligheden

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os