Social Forskning, 2009:3
Udgivelsens forfattere:
- Tilde Ellehammer Andersen
- Ulla Haahr
- Mette Engell Friis
- Preben Brandt
- Kirsten Holm-Petersen
- Carsten Wulff
- Lisbeth Pedersen
- Nana Angell Hald
- Mads Andersen Høg
Arbejdsmarked
Socialområdet
Børn, unge og familie
Arbejdsmarked, Socialområdet, Børn, unge og familie
INDHOLD:
Forskellige pigeliv
Hverdagslivet for 11-årige børn med anden etnisk baggrund end dansk adskiller sig tydeligt fra det hverdagsliv, de jævnaldrende etnisk danske børn lever. Især pigerne oplever mindre frihed og mindre deltagelse i udadvendte aktiviteter.
Af Tilde Ellehammer Andersen
Familieliv på langdistance
Familiesammenføringsregler har tilsyneladende skabt en ny type ægteskaber – ”pendlerægteskaber”, hvor den ene part bliver boende i oprindelseslandet og kommer på besøg i Danmark på turistvisum. Det kan give problemer, hvis der er børn i familien.
Af Ulla Haahr
Ahmed alene i verden
5.000 mennesker lever uden egen bolig. Det tal har ikke ændret sig siden 2007, viser en ny kortlægning af hjemløse foretaget af SFI. Undersøgelsen viser også, at en femtedel af de hjemløse har anden etnisk baggrund end dansk. et projekt fra kirkens korshærs Herberg på Nørrebro har imidlertid haft held med at få somaliere væk fra gaden og ud i egen bolig. Indtil pengene bag projektet slap op.
Af Mette Engell Friis, freelancejournalist
At vide noget om hjemløshed
Kronik af Preben Brandt, Dr, Med., formand for Rådet for socialt udsatte, projekt Udenfor
Begge ægtefællers arbejde tæller ved jobskifte
Et job- eller boligskifte i en familie med to udearbejdende voksne er en kompliceret sag. en ny undersøgelse går bag om sammenhængene, når familien Danmark søger nyt job eller bolig. Nyttig viden, som det nordvestsjællandske udkantsområde Odsherred allerede benytter sig af i bestræbelser på at tiltrække arbejdskraft.
Af Kirsten Holm-Petersen, freelancejournalist
Pisk eller gulerod til de efterlønsberettigede?
Der bliver flere ældre i Danmark. Fremover vil en voksende andel af den danske befolkning have forladt arbejdsmarkedet på grund af alder. De skal forsørges af offentlige velfærdsydelser, som de færre erhvervsaktive betaler over skatten. For samfundsøkonomisk at få det til at hænge sammen, må man prøve at få folk til at blive længere på arbejdsmarkedet.
Af Carsten Wulff
Kun få handicappede i arbejde trods bedre helbred
Myten om, at funktionsnedsættelser varer hele livet, bliver aflivet i en ny undersøgelse fra SFI. For mange med funktionsnedsættelser får det bedre, og det gælder især personer med psykiske problemer. Der er ikke sket nogen fremgang i beskæftigelsen for personer med nedsat funktionsevne. Det er de døve, der klarer sig bedst på arbejdsmarkedet.
Af Tilde Ellehammer Andersen
Husk også de mindre stærke på arbejdsmarkedet
Forskerkommentar af Lisbeth Pedersen, afdelingsleder Beskæftigelse og integration, SFI
Fokus på problemer hjælper politiet
Problemorienteret politiarbejde hjælper politiet til at prioritere arbejdet. en ny Campbell-forskningsoversigt viser, at problemorienteret politiarbejde reducerer kriminalitet. Modellen er meget brugt i Danmark – bl.a. i indsatsen mod bander – og her har man også gode erfaringer.
Af Nana Angell Hald og Mads Andersen Høg
Straf eller behandling af unge - forskellige syn i Norden
Der er stor forskel på, hvilket syn man har på socialt udsatte unge i de forskellige nordiske lande. I Danmark bliver de i højere grad låst inde på lukkede institutioner. I Norge og Finland er man ikke glad for at låse døren bag unge mennesker. Det viser en ny SFI-undersøgelse om institutionsanbringelse af unge. I undersøgelsen bliver institutionslandskabet i seks nordiske lande afdækket og sammenlignet, herunder håndteringen af unge med adfærdsvanskeligheder.
Af Tilde Ellehammer Andersen
Man skal kunne holde sin mund
BAG OM FORSKNINGEN: Sociolog Tea Torbenfeldt Bengtsson er i gang med et ph.d.-projekt om unges liv og anbringelse på lukkede institutioner. I den forbindelse har hun i to måneder opholdt sig på en sikret afdeling for at observere de unge. En arbejdsproces, som gav et unikt indblik i en verden, de færreste kender til.
Af Mette Engell Friis, freelancejournalist
Fokus på slægtsanbragte børn
Klare konklusioner: Slægtsanbragte børn trives bedre end børn, der er anbragt i traditionelle plejefamilier, viser nye forskningsresultater. Men det bliver også slået fast, at samarbejdet med de biologiske forældre er mere vanskeligt for slægtsplejeforældre. De kommer også på færre kurser og får mindre supervision end andre plejeforældre. Desuden er der dårligere økonomiske ressourcer i slægtsplejefamilierne sammenlignet med de traditionelle plejefamilier.
Af Tilde Ellehammer Andersen
Udgivelsens forfattere
- Tilde Ellehammer AndersenUlla HaahrMette Engell FriisPreben BrandtKirsten Holm-PetersenCarsten WulffLisbeth PedersenNana Angell HaldMads Andersen Høg
Om denne udgivelse
Udgiver
SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd