SØM på ældreområdet
Udgivelsens forfattere:
- Anne Brink Nandrup
- Heidi Hesselberg Lauritzen
- Ældre
- Økonomi og styring Ældre, Økonomi og styring
I takt med, at der bliver flere ældre i Danmark, vil udgifter til pleje, behandling og forebyggende indsatser forventeligt også stige. Dermed opstår et øget behov for viden om effektfulde indsatser, der bidrager til et forbedret ældreliv, og retvisende beregninger for konsekvenserne af disse på de kommunale budgetter.
Den Socialøkonomiske Investeringsmodel (SØM) benyttes af en lang række kommuner til at foretage beregninger af investeringspotentialer for sociale indsatser for udsatte børn og voksne samt mennesker med handicap. Imidlertid er målgrupperne, der er indeholdt i SØM, begrænset til personer under 65 år. Denne rapport har til formål at kvalificere beslutningen om, hvorvidt SØM kan udvides til også at omfatte ældreområdet. Herunder indeholder rapporten en afdækning af og forslag til, hvilke indsatser på ældreområdet der er tiltrækkelig evidens for at kunne lægge til grund for SØM-beregninger, samt en vurdering af, om de ydelser og aktiviteter på ældreområdet, der er tilgængelige i registerdata, er fyldestgørende i forhold til at sikre et fornuftigt beregningsgrundlag for konsekvenser af indsatser.
Tilstrækkeligt potentiale for at udvide SØM til ældreområdet
Overordnet set finder VIVE, at der er tilstrækkeligt potentiale for at udvide SØM til også at omfatte ældreområdet. Dog bemærkes det, at datakvaliteten af ældredokumentationen har afgørende betydning for muligheden for at tilbyde retvisende SØM-beregninger på ældreområdet, og data på området bør derfor konsolideres i forbindelse med et eventuelt fremtidigt udviklingsarbejde. VIVE vurderer, at udvidelsen med fordel kan ske i den eksisterende SØM-struktur – dog anbefales visse modeltilpasninger i forbindelse med en udvidelse til ældreområdet.
Med afsæt i tre sårbarhedsfaktorer for ældre: 1) plejebehov og tabt funktionsevne, 2) ensomhed og psykisk sårbarhed samt 3) fysisk sundhed, peger rapporten desuden på en række målgrupper som et muligt udgangspunkt for udviklingen af en eventuel modeludvidelse.
struktureret vidensafdækning
Rapportens anbefalinger er baseret på en struktureret vidensafdækning af litteraturen omhandlende indsatseffekter målrettet de tre nævnte sårbarhedsfaktorer og med primært fokus på den nordiske kontekst. Dette er blevet sammenholdt med en faglig vurdering af omfanget af de tilgængelige registerdata, der er relevante for ældreområdet. Hvis det besluttes at udvikle SØM for ældreområdet, kan det være relevant at gennemføre yderligere litteraturafsøgning omhandlende evidens for indsatser målrettet ældre borgere både i og uden for Norden, ligesom kvaliteten og sammenligneligheden af de tilgængelige data bør klarlægges yderligere.
Læs mere
VIVE og Incentive har udviklet den Socialøkonomiske Investeringsmodel, SØM, for Socialstyrelsen. Modellen kan hjælpe kommuner og andre med at regne på de økonomiske konsekvenser af sociale indsatser. Her kan du se forskellige eksempler på beregninger.
Udgivelsens forfattere
- Anne Brink NandrupHeidi Hesselberg Lauritzen
Om denne udgivelse
Finansieret af
SocialstyrelsenUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd