Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en
Notat 3. JUN 2015

Status på Faaborg-Midtfyn Kommunes udmøntning af regeringens ældrepulje

Kvalitativ erfaringsopsamling

Udgivelsens forfattere:

  • Martin Sandberg Buch
  • Pernille Thygesen
Download udgivelsen
Download udgivelsen
  • Martin Sandberg Buch

    Projektchef, cand.scient.adm.

    41 39 35 21
    mabu@vive.dk

Konklusion

Undersøgelsen viser, at indsatserne finansieret af regeringens ”ældremilliard” (herefter ældreløftet) opleves af de interviewede projektdeltagere som et vigtigt skridt på vejen til at ruste ældreområdet til en fremtid med flere demente borgere og flere komplekse opgaver på sundheds- og ældreområdet.  Projektdeltagerne oplever i det store og hele, at ældreløftets projektorganisation er velfungerende. Samtidig har deltagerne en oplevelse af, at de relevante ledere og medarbejdere arbejder dedikeret med at implementere de 11 indsatser. 

Flere af de interviewede peger i den forbindelse på, at arbejdet med at realisere ældreløftets indsatser skaber nye relationer og fælles viden på tværs af fagsekretariaterne for henholdsvis Sundhed og Handicap samt Ældre og Omsorg. Endelig er der en udbredt oplevelse af, at de prioriterede indsatser, med en enkelt undtagelse, har ramt rigtigt i forhold til både borgere og fagpersoners behov.

Oplevelsen er også, at de igangsatte indsatser er på vej til at blive udmøntet som planlagt, og det forventes, at de ønskede resultater vil opnås, hvis fokus på implementering og konsolidering af indsatserne fastholdes de kommende år. Dette gælder i særdeleshed arbejdet med kompetenceudvikling ift. demens, hjerneskade og den motiverende samtale. At alle medarbejdere og ledere så vidt muligt får den samme undervisning på den samme tid, opleves som et meget positivt afsæt for de ønskede forandringer. De relationelle kompetencer, som går igen i alle tre kompetenceudviklingsforløb, opleves også som et vigtigt input i forhold til samarbejdet på tværs af personalegrupper, så vel som en kilde til bedre relationer mellem medarbejdere og borgere.

Det fremgår dog også, at det er en stor og kompliceret opgave at gennemføre mere end 1.200 kompetenceudviklingsforløb i løbet af 2014-15, og at kurserne alene sætter driftsorganisationerne under pres. Samtidig peger mange interviewpersoner på, at der er grænser for organisationernes og medarbejdernes evne til at omsætte nye indsatser til en ny daglig praksis, som når ud til borgerne. Derfor efterlyses ro, tid og langsigtet opmærksomhed på at forankre de nye kompetencer og rutiner i hverdagen.

Baggrund

Regeringens ”ældremilliard” tilfører permanent det kommunale ældreområde en milliard kroner om året fra 2014 og frem. I 2014-15 har det været et krav, at de enkelte kommuner beskriver, hvilke indsatser der prioriteres, samt om disse realiseres som forventet.

Dette stopper dog fra udgangen af 2016 og frem, hvorefter midlerne udmøntes som et egentligt bloktilskud. Derved har hver enkelt kommune en vigtig opgave med at beslutte, hvilke indsatser der skal videreføres, hvilke der fortsat kræver udvikling, og evt. hvilke nye indsatser, der fremadrettet bør prioriteres.

Metode

Rapporten er baseret på interview med et bredt udsnit af de ledere og fagpersoner, der er ansvarlige for udmøntningen af ældreløftet i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Udgivelsens forfattere

  • Martin Sandberg BuchPernille Thygesen

Om denne udgivelse

  • Udgiver

    KORA
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev