Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­15. juni 2022

Tryg omlægning af ambulante forløb

Erfaringer med ”miksede konsultationsformer” fra covid-19

Erfaringerne fra covid-19-pandemien med at omlægge fysiske konsultationer til virtuelle har givet afsæt for udvikling af nye, ”miksede patientforløb”. VIVEs rapport beskriver fire konsultationsformer, der også efter genåbningen af samfundet synes lovende for en fleksibel patientkontakt.

Helle Sofie Wentzer & Stinne Aaløkke Ballegaard
Fagprofessionelle, Patient, Produktivitet, Reform, Region, Samskabelse, Social arv og mobilitet, Styring, Sundhed, Sygehuse, Uddannelse, Velfærdsteknologi
Download rapporten Tryg omlægning af ambulante forløb
Videokonsultationer har potentiale til at nå sårbare patientgrupper Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Helle Sofie Wentzer Seniorforsker, Cand. Mag. Filosofi og informations- og medievidenskab, PhD M: 23 42 63 61 hewe@vive.dk

Covid-19 ændrede brugen af sundhedsvæsenet. Patienterne havde langt færre kontakter med sundhedsvæsenet, og mange fysiske fremmøder blev erstattet af virtuelle kontakter. Det gav en unik mulighed for at identificere og dokumentere de situationer, hvor reduceret kontakt og/eller kontakt via digitale løsninger er til fordel for brugerne. Både foreningen Danske Patienter og Danske Regioners strategi for nærhedsfinansiering efterlyser mere fleksibilitet og tilgængelighed i patienters kontakt til sundhedsvæsenet.

Rapporten er resultatet af et samarbejde mellem VIVE og tre ambulatorier, og den afdækker erfaringerne og understøtter de fremadrettede behov og ønsker til fleksible forløb med nye kontaktformer. TrygFonden har finansieret projektet.

Rapporten beskriver tre cases fra henholdsvis Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, Steno Diabetes Center Aarhus på AUH samt Kvindesygdomme og Fødsler på Hospitalsenheden Midt.


Fire slags konsultationsformer indgår i miksede forløb

I de tre cases identificerer rapporten fire konsultationsformer, der indgår i miksede forløb ud fra forskellige patientsikkerheds- og kvalitetsprincipper:

  1. fremmødekonsultationen til
    a. nye patienter
    b. patienter, der skal undersøges fysisk
    c. meget komplekse patienter
    d. patienter uden tilstrækkelige digitale kompetencer
  2. videokonsultationer til patienter, som
    a. ikke skal undersøges fysisk; patient og fagperson vurderer helbredstilstand og behandling på baggrund patientens historie og deling af data til fælles fortolkning
    b. er særligt sårbare ift. smitte ved fremmøde
  3. telefonkonsultation til afgrænsede spørgsmål fra patienten, fx ved bekymring hos patienten, eller hyppigere opfølgning i en afgrænset periode
  4. digital information, der understøtter patienten i at vurdere sit behov for en konsultation og få en tid til den ønskede konsultationsform.

De fire kontaktformer har forskellige kvaliteter, og et strategisk miks eller sammensætning af kontaktformer kan bidrage til et fleksibelt ambulant forløb, der tilgodeser patienternes varierende behov for støtte og behandling

Varierende grader af virtuel patientkontakt

De fire konsultationsformer er ikke lige integrerede i de tre klinikkers patientkontakter, men varierer med behovet for fysiske undersøgelser (for eksempel til gravide) og med, hvor brugervenlig og integreret for eksempel video er i arbejdsgangene og klinikkernes kompetencer. Ungdomspsykiatrien oplevede at kunne fastholde pakkeforløb med både fremmødekonsultation og videokonsultation, også efter ophør af covid-19-restriktionerne, mens diabetesklinikken vendte tilbage til overvejende fremmødekonsultationer. En væsentlig forskel er også, om der har fundet målrettet kompetenceudvikling og brugersupport sted i organisationen med henblik på at skabe en støttende og sammenhængende infrastruktur for både arbejdsgange, kvalitetssikring og booking af fysiske og digitale møderum.

Vigtigt med både person-, informations- og organisationskontinuitet

For både patienter og klinikere er personkontinuiteten det vigtigste for et trygt og patientsikkert møde. Har man først mødt hinanden fysisk, kan relationen opretholdes virtuelt, særligt via god videokontakt og/eller ved hyppig telefonkontakt. De virtuelle møder understøttes af informationskontinuitet; altså at både patient og kliniker har de nødvendige informationer, herunder let tilgængelig videokontakt. Dette forudsætter en sammenhængende digital infrastruktur i organisationen, kaldet organisationskontinuitet.

Kompetenceudvikling er en forudsætning

Undersøgelsen bidrager med begreber og en model til forståelsen af ”den digitale patient” som en igangværende proces, som forudsætter ”den digitale kliniker” for at sikre kvalitet og patientsikkerhed. Ofte er telefon den letteste og billigste ikke-fysiske konsultationsform, men video giver klinikeren et bedre grundlag for at vurdere patientens behandlingsbehov. Den videokompetente kliniker forudsætter dog kompetenceudvikling og den ”digitale organisation”, der understøtter den digitale konsultation med brugervenlige løsninger, support og tilpasning af arbejdsgange til hensigtsmæssig og motiverende afveksling mellem de fire kontaktformer. Videokonsultationer har potentiale til at nå sårbare patientgrupper, men forudsætter den digitale kliniker, der er tryg ved kontaktformen.

Anbefaling: Læg en strategi for omlægning til miksede kontaktformer

På baggrund af undersøgelsen anbefaler VIVE, at omlægning af ambulante kontakter med virtuelle løsninger sker på baggrund af patientsikkerheds- og kvalitetsprincipperne for de fire identificerede kontaktformer, samt at omlægningen til miksede kontaktformer sker med afsæt i en strategi for den digitale organisation. Strategien skal sikre klinikerne oplæring og support, som er integreret med deres arbejdsgange og tilpasset deres motivation for at udvikle kvaliteten i miksede kontaktformer.

Metode

Begreber og modeller er udviklet på baggrund af et etnografisk studie, hvor der dels er indsamlet erfaringer med omlægninger i de tre klinikker, dels er afholdt workshopforløb om visioner og afprøvning af løsninger for den forsatte brug af digitale kontaktformer. Erfaringsindsamlingen er gennemført via observation af 28 konsultationer og 28 kvalitative interviews fordelt på 6 ledere, 14 medarbejdere og 8 patienter/patientrepræsentanter. Der er samlet afholdt 6 workshops med input fra erfaringsindsamlingen og med oplæg fra fire eksperter. Deltagernes netværk har bidraget til produktudviklingen.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

TrygFonden

Samarbejdspartnere:

Børne- og Ungdomspsykiatrisk Afdeling, Aarhus Universitetshospital Psykiatrien, Steno Diabetes Center Aarhus på AUH samt Kvindesygdomme og Fødsler på Hospitalsenheden Midt

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Undersøgelse i gang, januar 2021 - december 2022 VIVE undersøger erfaringerne med at omlægge ambulante aktiviteter under covid-19-epidemien
Læs også
  1. Nyhed

    Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?

  2. Nyhed

    Trappen

  3. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer ny model, som skal styrke lokale fællesskaber

  4. Nyhed

    Pharmacological Treatment of Mild and Moderate Pain in Primary Care – A Danish Registry-based Study

  5. Notat

    Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner

  6. Rapport

    Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering

  7. Rapport

    Forbruget af tilskudsmedicin stiger – men omkostningerne falder

  8. Debatindlæg

    Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd

  9. Rapport

    Nationale tiltag under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021 - Delrapport 3

  10. Rapport

    Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os