Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­januar 2022 - december 2024

Evaluering af Group Violence Intervention i Københavns Politi

Københavns Politi skal over de næste år arbejde målrettet med den kriminalpræventive metode Group Violence Intervention. Teorien bag metoden er, at et klart budskab om konsekvenserne ved at begå kriminalitet vil reducere den grove vold i kriminelle grupperinger. VIVE skal i et forskningsprojekt følge politiets arbejde med at implementere metoden.

Projektleder: Mette-Louise Eskildsen Johansen Projektmedarbejdere: Rikke Fuglsang Olsen & Christoffer Scavenius
Kriminalitet, Vold
Metoden Group Violence Intervention bygger på teorier om, at afskrækkelse kan holde folk fra at begå kriminalitet. Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Mette-Louise Eskildsen Johansen Seniorforsker M: 33 69 77 94 mlej@vive.dk

Københavns Politi skal implementere den amerikanske kriminalpræventive metode Group Violence Intervention (GVI). Strategien har til formål at reducere den grove vold blandt de mest voldelige grupperinger i bybilledet.

Overordnet består Group Violence Intervention af tre interventionsdele:
1) Myndighederne giver et budskab til gruppen om, at vold ikke tolereres, og pårørende og/eller civilsamfundsorganisationer (NGOer) leverer en moralsk appel om at stoppe volden,
2) Myndighederne giver et budskab om hurtige og konsekvente sanktioner, hvis budskabet ikke følges,
3) Myndighederne tilbyder konstruktive muligheder for at forandre livssituationen for individer i gruppen, såsom bandeexit.

Group Violence Intervention bygger på teorier om fokuseret afskrækkelse. Den grundlæggende tese i disse teorier er, at hvis man giver kriminelle målgrupper et tydeligt budskab om straf og konsekvenser ved kriminalitet, vil budskabet ideelt set kunne få dem til at tage et rationelt valg om at stoppe med at begå kriminalitet. Kritikken af denne tese går på, hvorvidt man kan tale om et rationelt kriminalitetsvalg blandt grupper, som ofte er socialt udsatte og lever med komplekse problemstillinger, der blandt andet indebærer misbrugsproblemer, fattigdom og trusler fra det kriminelle miljø.

TrygFonden har finansieret dette forskningsprojekt, der skal følge Københavns Politis implementering af Group Violence Intervention. Projektet skal blandt andet undersøge, hvordan budskaberne om konsekvenser og straf modtages af de kriminelle målgrupper – og hvordan de kan omsættes til målgruppernes liv og hverdagskontekst. 

Projekt undersøger effekten af Group Violence Intervention i dansk kontekst

Forskningsprojektet skal at give et nuanceret indblik i virkningen af Group Violence Intervention på de hårdeste voldsudøvere og deres grupperinger i en dansk sammenhæng. Projektet skal følge interventionen de første to år og undersøge, hvordan den opleves af målgruppen, og hvilken effekt den har på bestemte typer af kriminalitet og vold, kriminalitetsofre samt på bandeexit og kriminelles tilgang til uddannelse og beskæftigelse. For at undersøge dette fokuseres der på, hvilke mekanismer indsatsen virker igennem og eventuelle utilsigtede negative eller positive effekter på målgruppen.

Udover at bidrage med viden, som politiet kan bruge i sit videres arbejde med kriminalitetsbekæmpelse, skal projektet også bidrage til forskningslitteraturen om kriminalitetsreducerende indsatser. I den forbindelses benyttes et relativt stort registerdatamateriale til at undersøge, hvilken en effekt Group Violence Intervention har på en række andre områder som for eksempel uddannelse og beskæftigelse.

Metoder

Effekten af Group Violence Intervention belyses med et todelt evalueringsdesign, der kombinerer en kvantitativ og en kvalitativ dataindsamling. De kvantitative data undersøger effekter af Group Violence Intervention på relevante skudepisoder, registreret kriminalitet, kriminalitetsofre, bandeexit og tilgang til uddannelse og beskæftigelse. De kvalitative data tilvejebringer nuanceret viden om målgruppens karakteristika, hvordan Group Violence Intervention modtages af målgruppen, herunder fidelitet og virksomme mekanismer i indsatsen. De kvalitative data indsamles via interviews. Interviewene har fokus på målgruppens fortolkning af virkemidlerne samt på kontekstuelle faktorer i deres liv, såsom uddannelse, bolig, beskæftigelse og erfaringer med tidligere straffe. Viden om indsatsens virksomme mekanismer er afgørende for den videre udvikling af Group Violence Intervention, så man eventuelt kan ”skrue” op eller ned for indsatsens forskellige komponenter.

Forskningsprojektet starter i januar 2022 og forventes afsluttet ved udgangen af 2024.

Group Violence Intervention 

Strategien er udviklet af David M. Kennedy og hans team i 1990’erne og er nu forankret i National Network for Safe Communities (NNSC) ved John Jay College of Criminal Justice i New York. Den er blevet implementeret i flere amerikanske og europæiske storbyer, blandt andet i flere byer i Sverige. Group Violence Intervention bygger på teorier om fokuseret afskrækkelse, som for alvor vandt indpas i den amerikanske forskning i 1970’erne, hvor de blev brugt til at underbygge kausalforklaringer på, hvorfor nogle samfundsgrupper begår kriminalitet.

Når den amerikanske model skal implementeres i en dansk velfærdsstatslig kontekst, vil den nødvendigvis skulle tilpasses både den danske lovgivning, samfundskontekst og de kriminelle miljøer og grupperinger.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

TrygFonden

Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Nyhed

    Litteraturreview vedrørende risiko for arbejdsrelateret fysisk vold

  3. Kronik

    Børn udsættes fortsat for vold og overgreb i Danmark.

  4. Nyhed

    Muslimske kvinder i Danmark kan være fanget i deres ægteskab

  5. Klumme

    Når forældre dræber

  6. Debatindlæg

    Langt flere yngre end ældre angiver sig selv som homo- eller biseksuelle. Men de har det ikke nemt

  7. Bog

    Drab i familien

  8. Undersøgelse i gang

    VIVE undersøger, hvem der søger beskyttelse på RED Safehouse

  9. Undersøgelse i gang

    Stort forskningsprojekt undersøger, hvordan man gennem socialt arbejde forsøger at skabe robuste samfund

  10. Undersøgelse i gang

    VIVE evaluerer indsats, der skal skabe fællesskaber mellem frivillige og børn og unge, som bor på sikrede institutioner eller på en ungeafdeling i et fængsel

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os