Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­oktober 2019 - december 2023

Hvad findes der af forskning om virksomme arbejdsmiljøtiltag?

VIVE Campbell kortlægger med en forskningsoversigt den eksisterende viden om virksomme indsatser for et bedre arbejdsmiljø. Oversigten skaber et overblik over den eksisterende forskning om de forskellige tiltag, som offentlige instanser igangsætter for at sikre et godt arbejdsmiljø og sikre, at virksomheder overholder den eksisterende arbejdsmiljølovgivning.

Projektleder: Anja Bondebjerg Projektmedarbejdere: Trine Filges , Jan Hyld Pejtersen , Bjørn Christian Arleth Viinholt , Peter Hasle , Hermann Burr & Émile Tompa
Systematiske metoder, Arbejdsvilkår, Arbejdsmarked, Effekt, Forebyggelse, Virksomhed
VIVE Campbell kortlægger viden om, hvilke tiltag der er mest effektive for at forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladser. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Anja Bondebjerg Senioranalytiker, cand.scient.soc. M: 33 48 09 94 anbo@vive.dk

Usunde arbejdsforhold fører hvert år til voldsomme menneskelige omkostninger såsom sygdom og tab af arbejdsevne og i de værste tilfælde dødsfald. Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) estimerer, at 2,78 millioner mennesker på globalt plan hvert år dør som følge af arbejdsulykker og arbejdsrelaterede sygdomme. Hertil kommer 374 millioner årlige ikke-dødelige arbejdsskader. ILO vurderer, at omkostningerne ved dårlige arbejdsmiljøforhold hvert år svarer til knap 4 procent af det globale bruttonationalprodukt. Disse tal understreger vigtigheden af at vide, hvilke tiltag der er mest effektive for at forbedre arbejdsmiljøet på arbejdspladser og bekæmpe brud på arbejdsmiljølovgivningen. Denne forskningsoversigt kaster derfor lys over den eksisterende forskning om effekten af de indsatser for et bedre arbejdsmiljø, der iværksættes af offentlige instanser som fx Arbejdstilsynet.  

Formål

Formålet med forskningsoversigten er at etablere et klarere vidensgrundlag om, hvad der findes af forskning om effekten af de indsatser for et bedre arbejdsmiljø, som igangsættes af offentlige instanser. Oversigten udarbejdes med henblik på at understøtte fremtidig politik og regulering på området samt udstikke en retning for den videre forskning om bedre arbejdsmiljø.

Metoder

Forskningsoversigten udarbejdes gennem omfattende systematisk søgning og screening af eksisterende litteratur. Oversigten bliver udformet som et såkaldt “Evidence and Gap Map”. Det er et kort, som viser, hvor der findes tilgængelig litteratur om effekten af forskellige interventioner på fx forekomsten af sygdom og skader. Det har til formål at skabe et visuelt overblik over, hvad der findes af viden om arbejdsmiljøinterventioner, der er iværksat af offentlige instanser. Kortet vil tydeliggøre, hvor der mangler evidens, og kan derved inspirere til fremtidig forskning på området.

VIVEs andel i projektet

VIVE rådfører sig i dette projekt med Arbejdstilsynet, som deltager ved at komme med forslag og inspiration til studiets valg af indsatser og udfaldsmål. Samarbejdet er til for at øge anvendeligheden af forskningsoversigten. Yderligere indgår tre internationale arbejdsmiljøforskere som medforfattere på forskningsoversigten:

  • Professor Peter Hasle, Syddansk Universitet
  • Seniorforsker Hermann Burr, Federal Institute for Occupational Safety and Health, BAuA, Berlin
  • Seniorforsker Émile Tompa, Institute for Work & Health, Toronto, Canada

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

VIVE Campbell

Samarbejdspartnere:

Arbejdstilsynet

Læs også
  1. Nyhed

    Nye former for beskæftigelse kan skabe utryghed for den enkelte

  2. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  3. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  4. Rapport

    Unge opnår hurtigt en markant positiv effekt på løn og beskæftigelse ved at tage erhvervsuddannelse – for voksne varierer det mere

  5. Undersøgelse i gang

    Hvordan oplever SOSU-elever og SOSU-medarbejdere med migrantbaggrund arbejdet i ældreplejen?

  6. Nyhed

    Indsats i Esbjerg får otte ud af ti deltagere i fritidsjob

  7. Rapport

    Der er potentiale for at forbedre rekrutteringen af personer sigtet for spirituskørsel til alkoholbehandling

  8. Debatindlæg

    Trods tre gennemgående udfordringer er sociale investeringer givetvis kommet for at blive

  9. Rapport

    Evaluering af traineeindsatsen for årene 2019-2021

  10. Undersøgelse i gang

    Virker forebyggende indsatser for at forhindre anbringelse af børn uden for hjemmet?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os