Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­januar 2023 - december 2025

VIVE evaluerer model, der skal styrke tilliden mellem borger og kommune på handicapområdet

Der er potentiale for et bedre samarbejde og mere tillid i sagsbehandlingen for voksne med handicap. Socialstyrelsen har derfor startet et projekt, hvor den i samarbejde med udvalgte kommuner og VIVE skal udvikle og evaluere en ny model, der skal styrke sagsbehandlingen.

Projektleder: Leif Olsen Projektmedarbejdere: Maya Christiane Flensborg Jensen , Juliane Birkedal Poulsen & Katrine Friis
Borger- og brugerinddragelse, Det specialiserede voksenområde, Fagprofessionelle, Handicap, Implementering, Psykiatri, Sindslidelser, Socialfaglige metoder, Socialområdet
Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Leif Olsen Seniorforsker, cand.scient.soc., ph.d. M: 31 58 77 81 leol@vive.dk

Erfaringer og undersøgelser viser, at der er behov for at styrke tilliden, samarbejdet og inddragelsen af voksne borgere med handicap i deres sagsbehandling i kommunen. Derfor har Socialstyrelsen taget initiativ til at udvikle en ny model, der skal øge tilliden mellem borger og sagsbehandler og understøtte, at voksne borgere med handicap bliver hørt og inddraget i deres sagsbehandling.  

Tre kommuner skal sammen med Socialstyrelsen udvikle modellen i perioden 2023 til 2025.  

Fire kerneelementer i modellen

Der er fire kerneelementer i den første version af den nye model, der udvikles og tilpasses undervejs i projektperioden. De fire kerneelementer er:

  1. Kommunikation
  2. Kontakt
  3. Forventningsafstemning
  4. Systematisk feedback.

Modellens kerneelementer supplerer hinanden og handler alle om relationen mellem borger og sagsbehandler. Herudover er det også en del af modellen, at sagsbehandlerne skal have et passende antal sager, så de får mulighed for at prioritere og have tid til at arbejde med kerneelementerne. Dette arbejde skal ske ud fra principperne i recovery-orienteret rehabilitering. Centralt i disse principper er blandt andet, at der tages udgangspunkt i borgerens ressourcer, håb, ønsker og drømme.

Modellen udvikles undervejs i projektperioden

Udviklingen af den nye model finder sted i udvalgte kommuner og sker i samarbejde mellem kommunerne, Socialstyrelsen og VIVE, der deler viden og erfaringer med hinanden undervejs i processen. Erfaringsudveksling og vidensdeling sker blandt andet på statusmøder i de enkelte deltagerkommuner og på fælles udviklingsmøder, hvor alle kommuner i projektet deltager.  

I løbet af projektperioden kvalificerer og reviderer Socialstyrelsen og VIVE modellen. Kvalificeringen sker ud fra de erfaringer, der opnås i kommunerne, blandt andet i forhold til modellens kerneelementer, metoder og redskaber. Socialstyrelsen bistår med støtte til processer og implementering i kommunerne.

Dynamisk evaluering

VIVE gennemfører evalueringen, der består af to dele: 1) en formativ evaluering, der løbende bidrager til kvalificering af modellen i projektperioden, og 2) en summativ evaluering, der sammenfatter resultaterne i en afsluttende evalueringsrapport.

I evalueringens formative del indsamler VIVE foreløbige erfaringer med modellen og formidler disse til kommunerne og Socialstyrelsen, der kan anvende denne viden i deres udvikling af modellen. Som en del af denne proces indgår VIVE dynamisk og dialogorienteret i kommunernes og Socialstyrelsens arbejde med modellen.

I den summative del af evalueringen vil VIVE sammenfatte og vurdere resultaterne af modeludviklingen og omkostningerne ved at anvende den. Den summative evaluering giver Socialstyrelsen et grundlag til at vurdere, om der er grundlag for at afprøve modellen i andre kommuner med henblik på eventuel senere udbredelse til landets kommuner.

Evalueringens design består af en kombination af kvalitative og kvantitative metoder. VIVE gennemfører blandt andet interview med ledere og sagsbehandlere i kommunerne og med borgere, der har erfaringer med sagsbehandlingsforløb, som er gennemført med den nye model. VIVE indsamler desuden viden om den nye model gennem data fra spørgeskemaer til borgere og sagsbehandlere, som er involveret i afprøvning og udvikling af modellen.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

Socialstyrelsen

Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on soldiers

  2. Nyhed

    Webinar: Få inspiration til at designe ressourcetildelingsmodeller på det specialiserede socialområde

  3. Nyhed

    Reablement as an evolution in home care: a comparison of implementation across five countries

  4. Nyhed

    Better care, better work? Reablement in Danish home care and the implications for care workers

  5. Nyhed

    Vedholdenhed: Små skridt af stor betydning

  6. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  7. Rapport

    Indsats støtter forældre med anbragte børn

  8. Rapport

    Nyt læringsforløb støtter unge med autisme

  9. Rapport

    Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder

  10. Rapport

    Nyt afregningssystem for friplejehjem har i nogen grad sikret sammenhæng mellem takster og kommunens omkostninger

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os