Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­januar 2020 - december 2029

VIVE evaluerer omdannelsen af 15 hårde ghettoer

I 2030 skal der ikke findes ghettoer i Danmark. Det er en af målsætninger i Parallelsamfundsaftalen, som blandt andet skal omdanne de nuværende 15 hårde ghettoer til blandede boligområder. Aftalen er det mest omfattende indgreb nogensinde i den almene sektor herhjemme og er også markant i international sammenhæng. VIVE står for en del af den omfattende følgeevaluering, der skal give svar på, om Parallelsamfundsaftalen virker efter hensigten.

Projektleder: Gunvor Christensen Projektmedarbejdere: Mette Lunde Christensen , Helle Hygum Espersen & Ulf Hjelmar
Bolig, Forebyggelse, Implementering, Integration, Samskabelse, Udsatte, Ulighed
I løbet af de kommende ti år skal en række initiativer forandre og udvikle de hårdest belastede områder i Damark. Modelfoto: Signe Fiig/VIVE

Kontakt

Gunvor Christensen Projektchef, ph.d. i sociologi M: 33 48 09 15 guc@vive.dk

Politikerne har stort fokus på Danmarks såkaldte ghettoer og hårde ghettoer. Skiftende regeringer har hvert år siden 2010 udgivet en liste over, hvilke almene boligområder der kan betegnes som udsatte boligområder, ghettoer eller hårde ghettoer.

I 2018 var 15 almene boligområder opført på listen som hårde ghettoer. De blev dermed underlagt den ghettolovgivning, som politikerne samme år vedtog med Parallelsamfundsaftalen. Aftalens overordnede formål er at skabe rammer, der skal sikre, at der i 2030 ikke længere findes ghettoer i Danmark. Det betyder, at de nuværende 15 hårde ghettoer ikke længere må være ghettoer i 2030, og det betyder også, at der heller ikke må være opstået nye ghettoer i andre boligområder. I stedet skal man skabe blandede by- og boligområder og øge trivslen blandt beboerne.

Det er et historisk omfattende indgreb i den almene boligsektor, man sætter i værk med Parallelsamfundspakken. Baggrunden er, at der siden midten af 1980’erne har været boligområder, som var præget af et komplekst sæt af problemer med sociale, organisatoriske, fysiske og økonomiske udfordringer. Og disse problemer synes at være relativt uændrede trods årtiers boligsociale indsatser, forsøg med regler for udlejning og fysiske renoveringer. For eksempel er der i de udsatte boligområder – herunder i ghettoer og hårde ghettoer – en koncentration af beboere, der ingen uddannelse har, der har en svag tilknytning til arbejdsmarkedet eller som står helt uden for arbejdsmarkedet.

Landsbyggefonden har bedt forskere fra VIVE og SBi/BUILD gennemføre en omfattende følgeevaluering af omdannelsen af de 15 hårde ghettoer gennem de næste 10 år.

Evalueringen løber i to spor. VIVE gennemfører den del, der handler om de sociale forandringer, omdannelsen fører med sig. SBi/BUILD gennemfører den del, der handler om de fysiske forandringer.

Formål

Formålet med følgeevalueringen er:

  • at understøtte den løbende forandringsproces på baggrund af en systematisk analyse af sociale og organisatoriske forandringer, resultater og sammenhænge
  • at bidrage med viden om de forandringer og virkninger, som tiltagene i de hårde ghettoområder bi-drager til – herunder sammenhængen mellem sociale, udlejningsmæssige og fysiske redskaber og de boligsociale indsatsers organisatoriske og aktivitetsnære bidrag
  • at bidrage med viden om sammenhængen mellem udviklingen i de 15 hårde ghettoområder og den øvrige almene boligsektor.

Metoder

VIVE gennemfører kvantitative analyser (såkaldt longitudinelle analyser) baseret på register- og survey-data, som skal:

  • identificere forandringer og virkninger af de fysiske, udlejningsmæssige og sociale redskaber – herunder den boligsociale indsats – både på område- og individniveau
  • analysere forandringer i beboersammensætningen i 15 hårde ghettoer
  • undersøge, hvorvidt forandringerne bidrager til eller forebygger udsathed mere bredt betrag-tet uden for de 15 hårde ghettoer.

Vi gennemfører en spørgeskemaundersøgelse blandt samtlige beboere, der fraflytter de udvalgte boligområder. Spørgeskemaundersøgelsen vil bidrage til at belyse beboernes oplevelser af fraflytningen, deres hverdag, tryghed og trivsel efter flytningen. Spørgeskemaundersøgelsen gennemføres minimum to gange for at afdække en mulig tilpasning eller mistrivsel over tid blandt de fraflyttede.

Vi gennemfører kvalitative studier af forandringsprocesserne med henblik på at afdække, hvordan redskaber og tiltag hæmmer og/eller fremmer forandringerne, og hvordan de relaterer sig til samarbejdsformer og organisering – herunder det boligsociale bidrag til forandringerne.

Endelig gennemfører vi kvalitative interview samt observationsstudier i udvalgte boligområder. Her er der både fokus på de professionelle aktører (for eksempel boligorganisationer, velfærdsinstitutioner og politi), på de beboere, der bliver i området, og på de beboere, der frivilligt eller ufrivilligt flytter fra området.

Formidling

VIVE udarbejder tre rapporter undervejs i evalueringen. Derudover afholder VIVE i samarbejde med SBi/BUILD en række seminarer, hvor resultater præsenteres for de aktører, der arbejder med at forandre de hårde ghettoer.

Du kan løbende følge evalueringen på udsatteomraader.dk.

 

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

Landsbyggefonden

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 16. november 2022 Omdannelsesområderne på vej
Nyhed, 16. november 2022 15 udsatte boligområder er godt på vej i en positiv retning
Læs også
  1. Debatindlæg

    Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever

  2. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  3. Inspirationshæfte

    Kan fodboldtræning få unge i uddannelse og arbejde?

  4. Nyhed

    Indsats i Esbjerg får otte ud af ti deltagere i fritidsjob

  5. Undersøgelse i gang

    Hvordan oplever SOSU-elever og SOSU-medarbejdere med migrantbaggrund arbejdet i ældreplejen?

  6. Notat

    Halvdelen af de unge uden job eller uddannelse får offentlig forsørgelse, mens resten økonomisk klarer sig på anden vis.

  7. Rapport

    Der er potentiale for at forbedre rekrutteringen af personer sigtet for spirituskørsel til alkoholbehandling

  8. Rapport

    Omsorgsfulde relationer er udgangspunktet for, at ældre føler sig hjemme på plejehjem

  9. Kommunetal

    Efter rekordår i 2021 flytter lidt færre over kommunegrænser

  10. Nyhed

    Den gamle etniske minoritetsmand

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os