Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­januar 2022 - juli 2024

VIVE undersøger digital chikane af politikere

VIVE kaster i dette projekt lys over den chikane, danske politikere dagligt møder på sociale medier. Vi udvikler et værktøj, der kan måle, hvilke former for chikane politikerne udsættes for, og undersøger, om indsatser for at stoppe chikanen virker

Projektleder: Rasmus Tue Pedersen Projektmedarbejdere: Niels Bjørn Grund Petersen & Mads Thau
Demokrati, Politikere, Arbejdsvilkår, Folketing- og kommunalvalg
Dette projekt undersøger, hvilke former for chikane politikerne udsættes for, og om indsatser for at stoppe chikanen virker. Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Rasmus Tue Pedersen Seniorforsker, ph.d. M: 33 48 08 02 ratp@vive.dk

Danske politikere blive ofte chikaneret på sociale medier som Facebook og Twitter. I mange tilfælde er der tale om grove personlige angreb og nogle gange også trusler om vold, voldtægt eller drab. Chikanen kan både have alvorlige konsekvenser for politikerne og for vores demokrati, idet den kan ødelægge den offentlige debat og skabe mindre lyst blandt danskerne til at deltage aktivt i politik. Chikanen kan også øge uligheden i politik – blandt andet fordi kvindelige politikere i højere grad end deres mandlige kolleger bliver påvirket negativt af chikanen.

Formål

VIVE undersøger gennem to delprojekter, hvilke former for chikane politikerne udsættes for, og om indsatser for at stoppe chikanen virker.

I delprojekt 1 udvikler vi et værktøj til bedre at kunne måle chikane rettet mod politikere på sociale medier. Vi anvender derefter måleværktøjet til at undersøge specifikke mønstre af chikanen. Delprojektet skaber derfor et langt bedre overblik over præcist, hvilke former for digital chikane danske politikere bliver udsat for. Projektet vil desuden give mulighed for at følge mønstre og hyppighed af chikanen over tid.

I delprojekt 2 undersøger vi effekten af indsatser for at mindske den digitale chikane af politikere. Vi tester virkningen af online tiltag, der skal få borgere og politikere til at deltage aktivt i kampen mod online mishandling. Med andre ord undersøger vi, om normer, der bliver håndhævet af politikere og andre borgere, kan rykke holdninger og adfærd i forhold til mindske chikane på sociale medier. En af vores centrale hypoteser her er, at afstandtagen fra chikane er mest effektiv, hvis den kommer fra en politisk modstander. Viser det sig at være tilfældet, er det væsentligt at indtænke i fremtidige indsatser mod den digitale chikane.

Metoder

Delprojekt 1 er baseret på kvalitative interviews, en spørgeskemaundersøgelse blandt de danske politikere og en omfattende analyse af beskeder på sociale medier. De kvalitative interviews og spørgeskemaundersøgelsen vil blive anvendt til at afdække de danske politikeres egne erfaringer med digital chikane og ikke mindst afdække præcist, hvad der gør, at beskederne opfattes som chikanerende blandt politikerne. Baseret på resultaterne fra interviews og spørgeskemaundersøgelsen indsamler og klassificerer vi efterfølgende beskeder til danske politikere på sociale medier. Denne analyse af materiale baseres på en maskinlæringstilgang, hvor et mindre antal manuelt analyserede beskeder anvendes til at udvikle en algoritme, der efterfølgende kan klassificere et stort antal beskeder på sociale medier.

Delprojekt 2 er baseret på spørgeskemaundersøgelser blandt repræsentative udvalg af danske borgere. Ved hjælp af disse spørgeskemaundersøgelser afdækkes danskernes opfattelser af digital chikane mod politikere. Dette betyder blandt andet, at det vil være muligt at sammenholde og diskutere opfattelser af digital chikane blandt henholdsvis politikere og befolkning. Helt centralt indeholder disse spørgeskemaundersøgelser blandt borgerne også en række indlejrede randomiserede eksperimenter, som kan estimere effekterne at interventioner, der har som mål at begrænse udbredelsen af digital chikane.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

Trygfonden

Samarbejdspartnere:

Institutt for samfunnsforskning (Norge)

Læs også
  1. Debatindlæg

    Professor: Der kommer ingen gode beslutninger ud af det tempo, politikerne løber i på Slotsholmen

  2. Nyhed

    Better care, better work? Reablement in Danish home care and the implications for care workers

  3. Nyhed

    Litteraturreview vedrørende risiko for arbejdsrelateret fysisk vold

  4. Videnskabelig artikel

    Læsere betragter kvinder som lige så kompetente som mænd

  5. Undersøgelse i gang

    VIVE yder sparring og processtøtte til etablering af børnekulturhus

  6. Nyhed

    Lysten og evnen til at tage en ekstra tørn er vidt forskellig blandt seniorer

  7. Videnskabelig artikel

    Usynligt dataarbejde skal frem i lyset

  8. Nyhed

    INFORMED: Eftermiddagsmøde om forskningens plads i politikudviklingen i sundhedsvæsenet

  9. Arbejdsmiljø

    Ansatte i Jobcenter Esbjerg er overordnet tilfredse med deres 4-dages arbejdsuge

  10. Undersøgelse i gang

    Hvad får speciallæger i almen medicin til at (fra)vælge en karriere som praktiserende læge?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os