Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en

Explainer - Samvær mellem børn i anbringelse og deres forældre

Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE
  • Pernille Skovbo Rasmussen

    Chefanalytiker, ph.d., cand.scient.soc.

    41 39 35 09
    pera@vive.dk

Læs om dilemmaer, vigtige faktorer i det gode samvær og sammenhæng mellem trivsel og samvær mellem børn i anbringelse og deres forældre på denne explainer-side baseret på vidensindsamling om samvær.

Omkring 4 procent af en årgang oplever at blive anbragt uden for hjemmet på et tidspunkt i løbet af deres opvækst.

Når barnet er blevet anbragt hos familiemedlemmer eller andre fra familiens netværk, i en plejefamilie eller på en institution, har barnet ret til at have samvær med sine forældre. Og forældrene har ret til at opretholde kontakten med barnet, medmindre det er til skade for barnet.

Men hvad er godt samvær, hvilken form skal det have, og hvilket formål tjener det? Det kan der være forskellige syn på, alt efter om det ses fra barnets, forældrenes, anbringelsesstedets eller de fagprofessionelles perspektiv.

Denne explainer giver en kort og overskuelig præsentation af noget af den viden, som samles i udgivelsen ”Samvær mellem børn i anbringelser og deres forældre” (udgivet af VIVE i regi af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv i september 2023). Den præsenterer viden om samvær fra de forskellige (ofte divergerende) perspektiver, herunder viden om, hvad der skaber rammer for ’gode samvær’, hvori konflikterne om samvær ligger, og hvilken betydning samvær har for barnets trivsel.

For mere detaljeret indblik henvises til selve rapporten og temasiden om anbragte børn, som findes nederst på siden her.

Rammer og forudsætninger for det gode samvær

Ud fra forskningslitteraturen finder vidensindsamlingen en række eksempler på forhold og rammer, der er afgørende for 'det gode samvær' – altså samvær, der vurderes positivt set fra barnets, forældrenes, anbringelsesstedets eller de fagprofessionelles perspektiv.

Læs udfoldet beskrivelse i fold-ud-boksen herunder.

Rammer og forudsætninger for det gode samvær

En forudsætning for at skabe rammerne for det gode samvær indbefatter, at både barn, forældre og anbringelsessted er forberedt, informereret om hinandens situationer og inddraget i beslutninger om samværshyppighed, lokalitet og form. Inddragelse af og afstemning med parterne må foretages løbende.

Væsentligt for det gode samvær er ligeledes, at især anbringelsessted og forældre samarbejder om den delte omsorgsrolle for barnet, men også myndigheden og barnet/den unge selv må indgå i samarbejdet. Et samarbejde, som eventuelt kan etableres gennem fælles koordinerede møder, hvor parterne kommer til orde og opnår gensidig kendskab til hinandens situationer og perspektiver og kan arbejde efter samme mål med samværene.

Det gode samvær handler for barnet også om, at det oplever tryghed og en positiv stemning ved, at samtaleemner og aktiviteter er tilpasset aldersmæssigt og interessemæssigt for barnet. Det har betydning for barnet, at samværet foregår under rammer, som så vidt muligt er naturlige for barnet og ”lader barnet være barn”, eksempelvis ved at barnet har mulighed for at lege eller lave noget sammen med sine forældre.

Vigtige faktorer for at vurdere samværskvaliteten omhandler fysiske faktorer som fx fysisk nærhed, kropssprog og kropslige reaktioner i forbindelse med samvær samt kognitive og emotionelle faktorer, som for eksempel interaktionsformer, måder at kommunikere på, følelser og tanker omkring samværene, oplevelse af forbundethed og fælles forståelse.

Samvær må planlægges med afsæt i hver enkelt barn og families situation, baggrund, historik og behov. Der findes ikke generiske opskrifter på det gode samvær, heller ikke på tværs af grupper som deler karakteristika, for eksempel anbringelsesårsag, form eller forhold hos barn og/eller forældre.

Video: Sammenhæng mellem samvær og børnenes trivsel

Indhold Blokeret

Dette element kan ikke vises, da du ikke har givet accept til følgende typer af cookies:

  • Statistiske
  • Funktionelle
  • Marketing

Du kan ændre dine indstillinger ved at klikke på knappen herunder.

Et centralt spørgsmål i relation til samvær er, om det gavner barnets trivsel? Hvornår ved vi, om samvær er godt for barnet eller måske er belastende for barnet? Og hvad skal der til for at samvær hjælper barnets trivsel?

Udfordringer og konflikter omkring samværet

Samvær mellem forældre og barnet i anbringelse kan være konfliktfyldt og udfordrende af mange årsager og på flere måder. Nogle enkelte nedslag følger her.
Der kan være mange følelser på spil hos alle parter omkring barnet og hos barnet selv, som på en og samme tid kan savne sine forældre mellem samvær og opleve det svært og knyttet til svigt at have samvær med dem.


Vi ved fra forskningen, at det oftere er forældrene end børnene, der ønsker mere samvær. Det kan ramme barnet i form af en loyalitetskonflikt mellem egne ønsker og hensynet til forældrene, idet børnene generelt er meget opmærksomme på, hvordan deres væremåde påvirker andre.

Samvær kan enten udfordres eller støttes af de samme ting – alt efter det konkrete barn. Det gælder for eksempel i forhold til lokationen og formen for samværet. For nogle børn opleves støtte og overvågning under samvær som trygt, mens andre beretter om, at det er svært for både for børn og forældre at være ”sig selv” under de rammer.

Lokation for samvær kan udfordre på den måde, at overvågningsrum kan forekomme upersonlige og mangle hjemlighed, men omvendt kan samvær i forældrenes hjem for nogle børn opleves utrygt eller udløse negative erindringer og følelser. Vælges det i stedet at lade samværet foregå i fx plejefamiliens hjem, kan der være uro fra andre tilstedeværende. Derudover beretter nogle børn fra en svensk undersøgelse, hvordan de ikke kan lide at have samvær i plejeforældrenes hjem, fordi de vil undgå, at deres forældre bliver kede af det ved at opleve, hvor godt børnene har det hos plejefamilien.

I det hele taget kan der opstå mange former for konflikter og udfordringer i relationen mellem forældre og anbringelsessted, hvilket kan påvirke barnets trivsel. Et mangelfuldt eller konfliktfyldt samarbejde mellem anbringelsessted, forældre og myndighed kan udfordre samværets kvalitet og udbytte for parterne. Endelig peger en del af litteraturen på, at også systemstyrede handlinger og mekanismer kan udfordre. Det gælder eksempelvis hvis forældrene oplever at blive straffet for deres åbenhed om egne udfordringer ved, at det fører til uønskede ændringer i deres samværsaftaler.

Video: Samvær ved slægtsanbringelser

Indhold Blokeret

Dette element kan ikke vises, da du ikke har givet accept til følgende typer af cookies:

  • Statistiske
  • Funktionelle
  • Marketing

Du kan ændre dine indstillinger ved at klikke på knappen herunder.

Når vi taler om samvær mellem forældre og børn i anbringelse, er det vigtigt at være opmærksom på, at anbringelsesformen har betydning. Er der tale om et barn, der anbringes i slægtspleje, så udgør det en helt særlig ramme for både anbringelsen som helhed og for samværet mellem forældre og barn specifikt.

Opmærksomhedspunkter til praksis

Her præsenteres de opmærksomhedspunkter til praksis, som vidensindsamlingen har ledt frem til. Det vil sige punkter fra litteraturen, som peger på udviklingsmuligheder, behov for særlige indsatser eller støtteformer samt ideer og forslag til at understøtte samvær.

Læs udfoldet beskrivelse i fold-ud-boksen herunder.

Opmærksomhedspunkter til praksis

Helt overordnet ønsker børn inddragelse i og information omkring alle beslutninger, der vedrører samvær med deres forældre.

I litteraturen peger børnene selv på:

  • De vil spørges åbent, konkret og på en måde, som de forstår – og det er ”de voksnes” ansvar, at det sker.
  • Fortrolighed er vigtig for børnene. Hvis det, de fortæller, må eller skal siges videre, så sørg for at aftale det. Brud på fortroligheden skader relationen.
  • Børnene har brug for information om, hvilke valg de har, og for løbende at have indblik i, hvilke beslutninger deres holdninger spiller ind i.
  • Børnene understreger vigtigheden af at blive hørt som de første, når det overvejes, om de skal flyttes fra anbringelsesstedet og tilbage til deres forældre/forælder. Hvis hjemsendelsen først drøftes med forældrene, kan det være vanskeligt for børnene at sige fra.

Både børn, forældre og anbringelsessted kan med fordel støttes i samværssituationer både før, under og efter samvær. Det er et gennemgående tema, at både børn, forældre og plejeforældre har brug for meget information omkring samvær. Socialrådgivere, plejeforældre, forældre og børnene selv gives ikke altid samme information omkring samvær. Det betyder, at de forskellige parter ikke altid har fælles opfattelse af målet med samvær.

Der er udviklet besøgsredskaber og opmærksomhedspunkter i guidebøger, og det kan give bedre samvær, når der arbejdes med systematiske redskaber til at understøtte dialogen og kommunikationen om samvær.

Både kommuner, forældre og anbringelsessteder oplever samvær som afgørende, men også udsat på mange måder. Forældre angiver sommetider et ønske om bedre behandling, inddragelse og fleksibilitet, hvad angår hyppighed og form på samvær med deres børn. Det er et punkt, som faste møder eventuelt kan medvirke til at imødekomme.

Ved at iværksætte møder i netværket omkring barnet gives parterne bedre muligheder for at udveksle synspunkter og erfaringer i relation til samværet for barnet og dermed udvikle gensidige forståelser, empati og accept af aftaler.

Både ønsker og praktiske forhold omkring samværet kan fra tid til anden ændre sig for alle involverede parter. På samme måde kan børn og forældres livssituation og hverdagsliv være meget foranderligt. Det er derfor en vigtig forudsætning for det gode samvær, at aftaler om samvær løbende og ofte genbesøges fra alles perspektiver.

Video: Samarbejde om samvær

Indhold Blokeret

Dette element kan ikke vises, da du ikke har givet accept til følgende typer af cookies:

  • Statistiske
  • Funktionelle
  • Marketing

Du kan ændre dine indstillinger ved at klikke på knappen herunder.

Et vigtigt element i forhold til at få samvær til at lykkes godt handler om samarbejdet mellem blandt andre anbringelsessted og forældrene til det anbragte barn. Videoen berører nogle af de vigtige faktorer for et godt samarbejde omkring samværet.

Rapporten

Læs her "Samvær mellem børn i anbringelser og deres forældre - Vidensindsamling under Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv" 


Metode

Vidensindsamlingen samler den nyeste viden om samvær mellem anbragte børn og deres forældre og baseres på 40 studier udgivet i perioden 2013-2023. Studierne omfatter både nordiske studier (særligt studier fra Norge og Danmark) og internationale studier (særligt studier fra Australien, USA og Spanien er repræsenterede) og består både af forskningsartikler, bøger og rapporter.

Vidensindsamlingen bygger på en systematisk litteratursøgning af internationale og nationale studier om samvær under anbringelser. Forud for den systematiske litteratursøgning har vi søgt viden og sparring til inkluderede studier fra videnspersoner med tilknytning til Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv.

Læs mere om vidensindsamlingen, dens fund og metode her.[
Tilbage til hovedsiden for videnscenteret
Tilbage til oversigt over vidensindsamlinger og formidling

Læs mere om anbragte børn på temasiden her

Anbragte børn i Danmark
Tema

Anbragte børn i Danmark

Denne temaside samler fakta om anbragte børn i Danmark, og den guider til viden på VIVE's hjemmeside om emnet - viden, der er formidlet i rapporter, andre publikationer og i artikler. Du kan blandt andet få viden om, hvor mange børn og unge, der er anbragt, hvor de er anbragt, hvordan de trives, og hvordan de klarer sig i overgangen til voksenlivet.

Anbragte børn i Danmark
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev