Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del

Anbragte børn i Danmark

Denne temaside samler fakta om anbragte børn i Danmark, og den guider til viden på VIVE's hjemmeside om emnet - viden der er formidlet i rapporter og andre publikationer og i artikler. Du kan blandt andet få viden om, hvor mange børn og unge, der er anbragt, og hvor de er anbragt, hvordan de trives, og hvordan de klarer sig i overgangen til voksenlivet.

Tema: Anbragte børn i Danmark
  • Fakta om anbringelser
  • Udgivelser
  • Eksperter
  • Tidlig opsporing
  • Inddragelse
  • Efterværn
  • Adoption uden samtykke
  • Forældre

I Danmark er ca. 1 pct. af alle 0-17-årige anbragt uden for hjemmet. Det svarer omtrent til ca. 12.000 børn og unge. Årsagerne til, at børn og unge ikke kan bo sammen med deres forældre, er mange. Det kan fx være alvorlig sygdom, problemer med misbrug, manglende omsorg og trivsel. Ofte er der tale om, at børn, unge og forældre oplever flere forskellige problemer samtidig og over længere tid. Omkring 4 procent oplever at blive anbragt på et tidspunkt i løbet af deres opvækst.

Inddragelse af barn og forældre

Inden børn og unge kan anbringes uden for hjemmet, skal kommunens sagsbehandlere gennemføre en undersøgelse (§50-undersøgelse) af familiens ressourcer og problemer. Hvis der er brug for hjælp, skal kommunen udarbejde en handleplan, som angiver, hvilken hjælp barnet og familien har brug for. I denne proces er det et krav, at både barnet og forældrene inddrages. Læs mere om inddragelse af barn og forældre.

Tidlig indsats og forebyggende foranstaltninger

Inden det kommer så vidt som til, at barnet eller den unge anbringes udenfor hjemmet, kan kommunen have valgt at iværksætte forskellige andre former for hjælp (forebyggende foranstaltninger) til barnet, den unge eller forældrene. Det kan fx være familiebehandling eller psykologhjælp. Disse tiltag kan kaldes en form for tidlig indsats, fordi man forsøger at hjælpe, når problemer opstår og forebygge, at de forværres. Tidlig indsats kan imidlertid også være den hjælp og støtte, som pædagoger og lærere giver børn og unge, der ikke trives i deres hverdag, eller mere generelle tiltag, som retter sig mod alle børn, fx sprogscreening som afdækker sproglige vanskeligheder inden skolestart. Læs mere om tidlig indsats og forebyggende foranstaltninger.

Anbringelse udenfor hjemmet

Af alle anbragte børn og unge er omkring to tredjedele anbragt i plejefamilie, og dermed er familiepleje den mest udbredte anbringelsesform. En plejefamilie er en familie, der har et barn eller ung i døgnpleje. Det vil sige, at barnet eller den unge bor hos plejefamilien i hverdagen, men har som oftest også samvær med sin biologske familie. Især unge kan også være anbragt på døgninstitution, socialpædagogisk opholdssted eller kostskole, hvilket en tredjedel af alle anbragte er.

Efterværn

De fleste anbringelser ophører, når den unge fylder 18 år, men anbringelser kan slutte inden, fx ved at barnet eller den unge flytter hjem til sine biologiske forældre, eller ved, at barnet eller den unge anbringes et andet sted. Når unge, der er anbragt, fylder 18 år, er der forsat mulighed for, at kommunen kan yde hjælp og støtte til den unge gennem efterværn. Det kan fx være forsat anbringelse eller en støtte-kontaktperson. En del unge modtager dog ikke efterværn, og deres overgang til voksenlivet er tit svær, fx som følge af manglende voksennetværk og psykiske problemer. Tidligere anbragte unge har således øget risiko for udsathed som voksne med fx perioder i hjemløshed og for ikke at få kompetencegivende uddannelse. Læs mere om efterværn.

Nyhed

Anbragte unge har en vanskeligere start på voksenlivet

Læs VIVEs forløbsundersøgelse af tidligere anbragte unge
Rapport

Hvad kan vi lære af de mest komplicerede anbringelsessager?

Læs rapporten Svære anbringelsessager - erfaringer fra VISO-rådgivningsforløb her
Nyhed

Børn og unge anbragt i familiepleje

VIVE har kortlagt en række forhold omkring børn og unge anbragt i familiepleje. Kortlægningen tegner et billede af to hovedgrupper af børn og unge. Den ene gruppe har få problemer med trivsel og adfærd og har været anbragt i samme plejefamilie i mange år. Den anden gruppe er børn og unge med store trivsels- og adfærdsvanskeligheder, som har et kompliceret anbringelsesforløb og flere forskellige anbringelser bag sig.

Læs mere
Debatindlæg

Anbringelsesområdet er et ukontrolleret eksperiment

Man kan desværre se anbringelsesområdet som et stort, ukontrolleret eksperiment. Det skyldes blandt andet, at meget af den viden, der produceres om anbringelser, er atomiseret, skriver seniorforsker Anne-Dorthe Hestbæk i dette debatindlæg, der har været bragt i Altinget.

Læs debatindlægget om anbringelsesområdet
Nyhed

Psykisk mistrivsel blandt anbragte unge er dobbelt så udbredt som blandt unge generelt

Anbragte unge er på mange måder meget mere udsat for psykisk mistrivsel og psykiske lidelser end unge generelt. Anbragte unge og tidligere anbragte unge føler sig i langt højere grad ensomme, udenfor og har lavt selvværd. De har 13 gange højere sandsynlighed end unge generelt for at have fået en psykiatrisk diagnose.

Læs mere
Nyhed

Kontinuitet i anbringelser

Tre lovregler har siden 2009 givet kommunerne nye redskaber, når de behandler sager om anbragte børn. Formålet er at skabe bedre kontinuitet og stabilitet i børnenes liv i meget komplekse sager. Undersøgelsen viser, at de nye lovregler skaber nye dilemmaer for sagsbehandlerne, når det gælder balancen mellem barnets tarv og forældrenes ønsker.

Læs mere
Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os