Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del

Ditte Andersen

Seniorforsker, ph.d.

Socialområdet, Social arv og mobilitet, Ulighed, Borger- og brugerinddragelse, Udsatte, Det specialiserede voksenområde, Børn og unge, Fagprofessionelle, Psykiatri, Misbrug, Organisering, Samskabelse, Kriminalitet

Ditte Andersen er seniorforsker med speciale i kvalitative analyser af social interaktion. Hun er særligt optaget af social ulighed, narrativer, omsorgsarbejde og den nordiske velfærdsstat. Hendes seneste videnskabelige artikler handler om unges opfattelser af social ulighed, kønsulighed i fordeling af ulønnet omsorgsarbejde samt følelsesarbejde blandt peer-medarbejdere. I et nyt forskningsprojekt undersøger hun etiske og praktiske konsekvenser af investeringsrationaler i velfærdstaten.

Mobil: 27 57 00 71
Afdeling: VIVE Social
Mail: den@vive.dk
Sted: København
Mobil: 27 57 00 71 Afdeling: VIVE Social
Mail: den@vive.dk Sted: København
Følg Ditte
Hent billeder

Ditte Andersen er seniorforsker med speciale i kvalitative analyser af social interaktion. Hun er særligt optaget af social ulighed, narrativer, omsorgsarbejde og den nordiske velfærdsstat. Hendes seneste videnskabelige artikler handler om unges opfattelser af social ulighed, kønsulighed i fordeling af ulønnet omsorgsarbejde samt følelsesarbejde blandt peer-medarbejdere. I et nyt forskningsprojekt undersøger hun etiske og praktiske konsekvenser af investeringsrationaler i velfærdstaten.

Arbejdsområder

Ditte Andersen arbejder aktuelt på fire forskningsprojekter:

  1. Et forskningsprojekt om samskabelse af omsorg og recovery finansieret af forskningsrådet. Man kan læse mere om projektet og se oversigt over allerede publicerede artikler her: https://www.vive.dk/en/themes/co-production-of-care-and-recovery/. Planlagt projektafslutning 1. januar 2025.
  2. Et forskningsprojekt om, hvordan unge oplever tiden efter en alvorlig, livsforandrende ulykke, finansieret af Offerfonden. I projektet følger Ditte unge over en periode på to år i et kvalitativt forløbsstudie. Man kan læse mere om projektet her: https://www.specialhospitalet.dk/om-os/forskning/forskningsprojekter/tiden-efter-ulykken-i-unge-perspektiv. Planlagt projektafslutning 1. september 2024.
  3. Et forskningsprojekt om betydningen af hverdagssexisme, seksuelle krænkelser og kønsstereo-type holdninger for kvinders fravalg af en forskerkarriere på de danske universiteter bestilt og finansieret af Uddannelses- og Forskningsministeriet.
  4. Et forskningsprojekt om etiske og praktiske konsekvenser af det sociale investeringsrationale finansieret af Forskningsrådet. Man kan læse mere her: https://www.vive.dk/da/nyheder/2021/vive-forsker-modtager-bevilling-til-undersoegelse-af-investeringsrationale-i-velfaerdsstaten/. Planlagt projektafslutning 1. januar 2027.

Ditte Andersen deltager også løbende i videnskabeligt arbejde; arrangerer og deltager i internationale konferencer, varetager redaktionelt arbejde i videnskabelige tidsskrifter osv. Aktuelt er hun book review editor ved det sociologiske generalisttidsskrift Acta Sociologica (2023-2026) og redaktør for VIVE seminarer (2023-).

Metoder

Dataindsamling: Ditte Andersen har speciale i kvalitativ dataindsamling. Hun har erfaring med etnografiske feltarbejder fra blandt andet stofmisbrugsbehandling, psykiatri og plejecentre. Hun har stor erfaring med kvalitative interview både som enkelt interview og som en del af kvalitative forløbsstudier. Hun har også erfaring med fokusgrupper, journaldata, videodata og dagbogsmetoder.

Analysemetoder: Ditte Andersen har særlig ekspertise inden for narrativ analyse og har skrevet lærebogskapitler om tematisk, strukturel og performativ narrativ analyse samt narrativ etnografi. Hun har også benyttet sig af interaktionistiske og mikrosociologiske analyser samt diskursanalyse.

Baggrund

Ditte Andersen er uddannet sociolog fra Københavns Universitet i 2007 og har en ph.d. i ’Social Sciences’ fra Aarhus Universitet, sommeren 2014.

Hun har siden 2014 været forsker/seniorforsker på SFI/VIVE afvekslende med internationale forskningsophold i 2016 (Melbourne), 2017 (Cambridge) og 2018 (UCLA). I efteråret/vinteren 2022-2023 var hun på forskningsophold på Aalborg Universitet på institut for sociologi og social arbejde, hvor hun underviste i teorier om social politik.

Ditte Andersen modtog i 2016 forskningsrådets Sapere Aude forskningstalent-pris og i 2021 en ’Best article award’ fra The European Sociological Association.

Ditte arbejder i øjeblikket på disse undersøgelser
  1. Undersøgelse i gang

    Hvordan fungerer samskabelse i praksis for mennesker i socialt udsatte positioner?

Udvalgte udgivelser
  1. Videnskabelig artikel

    Stuck! Welfare state dependency as lived experience

  2. Videnskabelig artikel

    The Making of the Chronic Addict

  3. Bogbidrag

    "Så mange, der mødes for at snakke om dig og din fremtid"

  4. Videnskabelig artikel

    Narrativ meningsproduktion og fremadrettet social handlen:

  5. Videnskabelig artikel

    Unge skaber forandring i samspil med stofmisbrugsbehandlere

  6. Bogbidrag

    Narrativ etnografi: Studiet af fortællinger i kontekst

  7. Videnskabelig artikel

    Covid-19 og samskabelse af hjælp i den danske velfærdsstat

  8. Bogbidrag

    Rettidighed og synkronisering af indsatser i komplekse ungesager

  9. Videnskabelig artikel

    Rettidig hjælp

  10. Videnskabelig artikel

    "Not a Real Prostitute”: Narrative Imagination, Social Policy, and Care for Men who Sell Sex

null resultater
    Tilmeld nyhedsbrev
    Del

    Tlf: 44 45 55 00

    Mail: vive@vive.dk

    EAN: 5798000354845

    CVR: 23 15 51 17

    KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

    VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

    Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

    Tilmeld nyhedsbrev
    Følg os