Kursus kan støtte søskende til børn med handicap og deres forældre
Børn, unge og familie
Socialområdet
Børn, unge og familie, Socialområdet

Søskende til børn med et handicap har øget risiko for at udvikle mistrivsel, adfærdsvanskeligheder og depression på et tidspunkt i opvæksten. I Norge er det forebyggende kursus SIBS blevet udviklet og har vist positive resultater i forhold til at hjælpe denne målgruppe.
Social- og Boligstyrelsen har sammen med 13 kommuner afprøvet kurset i Danmark.
Nu har VIVE for Social- og Boligstyrelsen evalueret indsatsen og kan konkludere, at den også i en dansk kontekst bidrager til bedre trivsel og kommunikation for søskende og forældre til børn med handicap.
”Det er rigtig positivt, for der er ikke så mange tilbud til gruppen af søskende til børn med handicap, og de er i risiko for at overset og klemt,” siger Leif Olsen, der som seniorforsker i VIVE har stået i spidsen for evalueringen.
SIBS kan overføres til dansk kontekst
Der er tale om et ganske afgrænset kursusforløb bestående af to kursusgange af hver 2½ times varighed. Både forældre og søskende til børn med handicap deltager, og udover deres interne dialog får både forældre og børn også oplevelsen af at være sammen med andre i samme situation.
Evalueringen har ikke kun kigget på kursets resultater for børnene og deres forældre. Et centralt element har også været at undersøge, om kurset kunne overføres fra Norge til Danmark. Her er konklusionen klar: Det kan det.
Evalueringen viser, at SIBS-kurset er relativt let at implementere, og for relativt små omkostninger kan kommunerne tilpasse det til deres lokale kontekst, fortæller Leif Olsen.
Han understreger, at der er tale om en forebyggende indsats, og at de deltagende derfor ikke er søskende, som har store problemer med trivslen. Det betyder også, at de positive sammenhænge, der kan måles i evalueringen, naturligt er relativt små, men vigtige.
SIBS er en forkortelse af 'siblings', som betyder søskende på engelsk.