Projekt om fritidsjob ser ud til at hjælpe unge i Roskilde i arbejde
Børn, unge og familie
Børn, unge og familie

Omkring 275 unge har i løbet af en fireårig periode deltaget i projekt ’Jobplaneten Roskilde’, som blev sat i gang i januar 2021 for at hjælpe unge i Roskilde i fritidsjob. Roskilde Kommune har nemlig – især i de udsatte boligområder – udfordringer med unge, der hverken er i uddannelse eller job.
Projektet er støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, og ved afslutningen af projektperioden i december 2024 ser projektet ud til at have gavnet deltagerne. Det viser VIVEs slutevaluering.
”Deltagerne i projektet fortæller, at indsatsen har nyttet og hjulpet dem til blandt andet at tage ansvar og overholde aftaler. De synes også at være blevet mere motiverede for at tage uddannelse eller job. Og konkret kan vi se, at andelen med beskæftigelse i målgruppen er steget,” siger Vibeke Jakobsen, seniorforsker i VIVE.
Målgruppen for projektet er 13-25-årige, og ser man alene på deltagerne på 15 år eller derover, steg beskæftigelsen betragteligt i løbet af de første måneder efter start i projektet. 14 procent af deltagerne var i beskæftigelse i løbet af de tre sidste måneder, før de begyndte i projektet. I 3-månedersperioden efter start i projektet var denne andel steget til 56 procent, og i 9-månedersperioden efter start i projektet var andelen 70 procent.
Fornyet tro på egne evner
Ud over hjælp til at få et fritidsjob har projektet blandt andet også hjulpet de unge i lommepengejob i boligområderne, hjulpet unge med at finde praktik- og lærepladser og organiseret faglige forløb. De faglige forløb har givet de unge mulighed for at lære på andre måder end den boglige. Det har også givet de unge en oplevelse af succes og en fornyet tro på, at de også kan blive dygtige til noget.
Projektet er dog også stødt på udfordringer undervejs. For eksempel har de fleste af deltagerne i projektet været unge under 15 år, men fordi lovgivningen på området er kompleks, afholder mange virksomheder sig ifølge projektlederen fra at ansætte så unge i fritidsjob.
”Det betyder, at medarbejderne i projektet undervejs har måttet justere og tilpasse og i tilfældet med de 13-15-årige i højere grad har måttet fokusere på lommepengejobs og på faglige forløb,” siger Vibeke Jakobsen.
I projektperioden har ’Jobplaneten Roskilde’ været forankret og fysisk placeret hos Boligselskabet Sjælland. I gennem perioden har forankring været i fokus. Et væsentligt spørgsmål har været, hvorvidt projektets indsatser på længere sigt skal og kan forankres samlet i kommunalt regi. Ved projektets afslutning var der ikke noget klart svar på, hvor en forankring af projektets indsatser kan eller bør finde sted.
Om evalueringen
Denne evaluering er den tredje og afsluttende evaluering af virkning og implementering af projekt ’Jobplaneten’. Den første evaluering kom i 2022, og midtvejsevalueringen i 2024.
Evalueringen bygger på en række datakilder, herunder data fra projektet, registerdata fra Danmarks Statistik, en survey blandt deltagere i projektet og interviews med projektleder, medarbejdere, deltagere og eksterne aktører i projektet.