VIVEs interview med familier

  • Hvad: VIVEs interviews med familier
  • Hvornår: Ved familiens opstart og afslutning i familieanbringelsen
  • Hvem (udfører): Foretages af en medarbejder fra VIVE
  • Hvem (familierne): 12 udvalgte familier

To gange i løbet af familiernes ophold gennemfører vi fra VIVE kvalitative interviews med de 12 udvalgte familier (fire i hver kommune). Dette sker hhv. ved deres opstart i indsatsen og omkring deres afslutning. VIVE kontakter projektlederen i kommunen med henblik på at aftale nærmere.

Interviewet kan både foretages fysisk på anbringelsesstedet eller virtuelt over Zoom. Dette afhænger af, hvad familierne er mest trygge ved. Interviewene gennemføres af en medarbejder hos VIVE, der har erfaring med at gennemføre interviews med familier i sårbare positioner.

Interviewene består af en semistruktureret del omkring forventninger til og oplevelse af forløbet, samt en mere struktureret del, der afdækker familiernes mentaliseringsevne og deres livssituation, og som fungerer som en før- og eftermåling.

At lytte til familiernes perspektiver i forhold til at have deltaget i indsatsen har stor betydning for at belyse sammenhængen mellem på den ene side indsatsens design og implementering og på den anden side familiernes behov og karakteristika, herunder hvorvidt indsatsen er meningsfuld og relevant for den enkelte familie.

Kontakt til familier

VIVE kontakter projektlederen i hver kommune med henblik på at lave aftaler for interviewene. Projektlederen koordinerer med de relevante fagpersoner på anbringelsesstederne.

For hvert interview ser vi gerne, der kan findes et sted på anbringelsesstedet, hvor familierne er trygge, og hvor interviewet kan gennemføres – både for de fysiske og de virtuelle interviews. Hvis interviewet skal foregå virtuelt, må en medarbejder på anbringelsesstedet gerne hjælpe familien med det tekniske set-up, hvis det er nødvendigt. VIVE sender i så fald et link til Zoom, som familien skal tilgå via en computer. En medarbejder må ligeså gerne hjælpe familierne med at huske aftalen for interviewet, hvis det er behov for dette.

Semistruktureret del

Den semistrukturerede del af de kvalitative interviews skal afdække forældrenes forventninger til, oplevelse med og udbytte af deres forløb på familieanbringelsesstedet. Vi har i interviewene fokus på, om familierne oplever indsatsen som sammenhængende og fokuseret, og om der arbejdes i en fælles retning for og med familien.

Det første interview ved opstarten i familieanbringelsen har fokus på forældrenes forventninger til og eventuelle betænkeligheder ved at skulle deltage. Det andet interview afholdes omkring familiens udskrivelse fra familiebehandlingsstedet og har særligt fokus på forældrenes oplevelse af indsatsen, deres udbytte af indsatsen, og om indholdet i indsatsen har været relevant og meningsfuldt for dem. Herudover har vi fokus på, hvordan familierne oplever udslusningen til eget hjem eller anden indsats.

Struktureret del

Den strukturerede del af interviewet har fokus på forældrenes mentaliseringsevne og deres livssituation. Vi anvender her tre forskellige redskaber: Mind-mindedness, Brief INSPIRE-O og Brief INSPIRE. Redskaberne indeholder en række spørgsmål, som vi anvender kvalitativt, og som hjælper os til at undersøge familiernes udvikling over tid.

Mind-mindedness

Forældrenes mentaliseringsevne – dvs. evnen til ’at have andres sind på sinde’ – er en meget central del af indsatsmodellen for familieanbringelse. Via få spørgsmål i interviewene belyses forældrenes mind-mindedness (Meins & Fernyhough, 2015). Dette ved at afdække, om de anvender et mentaliserende sprog rettet mod barnet og dermed bruger passende kommentarer, som retter sig mod barnets indre tilstande. Med ”passende” kommentarer menes, at kommentaren stemmer overens med barnets observerede adfærd. Fx en mor, som siger ”du er så ked af det lige nu” til et grædende barn, i modsætning til en mor, der siger ”du græder bare for at irritere mig.”

Brief INSPIRE-O

For at belyse familiernes livssituation og udviklingen i deres livssituation over tid anvendes måleredskabet Brief INSPIRE-O (Williams et al., 2015). INSPIRE spørgeskemaerne er udviklet til at undersøge recoveryprocesser, det vil sige ”at komme sig”. Begrebet Recovery dækker dog også mere bredt over en personlig udvikling med henblik på ’at leve et tilfredsstillende og håbefuldt liv’ på trods af eventuelle begrænsende faktorer, man kan opleve (fx psykisk sygdom).

Brief INSPIRE-O består af fem items i et lettilgængeligt sprog og kan bidrage med viden om, hvilke udfordringer forældrene oplever, samt hvordan forældrenes livssituation og trivsel udvikler sig i løbet af deres forløb.

Brief INSPIRE

Brief INSPIRE (Williams et al., 2015) anvendes til at undersøge familiernes oplevelse af den støtte, de modtager fra familieanbringelsesstedet. Brief INSPIRE består af fem items og er udviklet til at måle den enkeltes oplevelse af den støtte, som vedkommende modtager fra en fagprofessionel angående vedkommendes trivselsmæssige udvikling.

Kilder:

Meins, E., & Fernyhough, C. (2015). Mind-mindedness coding manual, Version 2.2. Unpublished manuscript. York: University of York.

Williams J., Leamy, M., Bird, V., Le Boutillier, C., Norton, S., Pesola, F., & Slade, M. (2015). Development and evaluation of the INSPIRE measure of staff support for personal recovery. Social Psychiatry and Psychiatric Epidemiology, 50 (s. 777-786).