Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en

Mental sundhed og trivsel

Spædbørn

Spædbørn

Overordnet set har danske spædbørn det rigtigt godt. Der er særligt behov for fokus på familier, som er ekstra udfordrede. 

Det kan være familier, hvor forældrene selv har haft en svær opvækst, eller hvor misbrug eller psykiske lidelser gør det svært for forældrene at tilsidesætte deres egne behov og samtidig opfylde børnenes. 

Det er muligt at hjælpe forældrene. Det kræver ofte en stabil indsats over tid, og det er vigtigt at opspore og sætte ind tidlig

Rapport

Opsporing af fødselsdepressioner

Omkring 11 procent af alle mødre og 6 procent af alle fædre får en depression i forbindelse med graviditet og fødsel.

Indsatser i forhold til fødselsdepression
Rapport

Forløb til gravide, småbørn og familier med behov for ekstra omsorg og støtte

Personalet oplever styrket samarbejde på tværs af sektorer, imens der er få og små effekter for mor og barn.

FAMKO - Odense

Småbørn

Rapport

Få mere viden om små børns trivsel

Langt de fleste små børn vokser op med forældre, der trives i forældrerollen og støtter barnet i dets udvikling.

Forløbsunderundersøgelsen SPOR: Sådan ser trivsel og hverdag ud for 50.000 børnefamilier
De fleste børn mellem et og seks år har deres daglige gang i dagpleje, vuggestue eller børnehave. Deres trivsel i institutionerne afhænger af mange forskellige faktorer.
Selvom der er meget debat om normeringer, er der ikke særlig meget forskning på området.
Ser man på tværs af de studier, der trods alt findes på området, kan der måles en lille positiv effekt, når flere voksne er sammen med færre børn. Det giver for eksempel færre konflikter og en mere positiv dialog.
Nogle studier viser desuden, at pædagogerne bliver mere aktive sammen med børn i mindre grupper, mens de ved større grupper nemt får en funktion som observatør, der for eksempel skal holde overblik over hele legepladsen.
Taler man om forskning i mindre børns trivsel, så er ét perspektiv stort set fraværende, nemlig børnenes eget perspektiv. Børnene, som det
hele handler om, bliver sjældent inddraget. Det skyldes formentligt, at det er dyrt og besværligt. 
Et børneperspektiv i forskningen vil kunne danne et mere kvalificeret grundlag for beslutninger på området. Når vi ved mere om, hvilke forhold der har betydning for børnene, bliver det nemlig nemmere at prioritere og fordele ressourcer.

Skoleelever

Langt de fleste skoleelever trives og har det godt i skolen. Men der er et mindretal, som oplever mistrivsel, og det tal er desværre i vækst. Skolerne forsøger med tidlige og forebyggende indsatser at være med til at dæmme op for elevers mistrivsel. Det kan være gennem opsøgende samtaler, ordninger med to voksne i klassen eller inkluderende læringsmiljøer, som man forsøger at tilpasse til børn med særlige undervisningsbehov. Både begrænsede økonomiske ressourcer og socialpædagogiske kompetencer kan gøre det vanskeligt at forebygge mistrivsel. Derfor handler det i høj grad om at styrke kompetencerne, opbygge større kapacitet og forsøge sig med andre organisationsformer i folkeskolen.

Unge

Danske børn og unge har et relativt højt skærmforbrug i forhold til de lande, vi sammenligner os med. Og unge, der mistrives eller føler sig ensomme, er mere tilbøjelige til at bruge mere tid ved skærmen, end dem, der trives godt.

Danske børn bruger mere og mere tid ved skærmen, i takt med at de bliver ældre. Der er kønsforskelle i brugen af de digitale medier. Drenge foretrækker at game og blive underholdt, mens pigerne foretrækker de sociale medier, hvor de kan vedligeholde deres sociale relationer.

Samlet set er der en sammenhæng mellem unges digitale adfærd og deres trivsel. Det er dog hverken med afsæt i internationale og danske studier muligt at afgøre, om adfærden på digitale medier påvirker den unges trivsel, om mistrivsel fører til øget skærmforbrug, eller om der er tale om et vekselvirkningsforhold.

Hvad ved vi om skærmtid og trivsel?

Rapport
8. FEB 2023

Digitalt mediebrugs betydning for sociale relationer, fællesskaber og stress blandt unge

  • Socialområdet
  • Børn, unge og familie
  • Sundhed
  • Socialområdet, Børn, unge og familie, Sundhed
Rapport
15. JUL 2020

Børn og unges trivsel og brug af digitale medier

  • Socialområdet
  • Børn, unge og familie
  • Socialområdet, Børn, unge og familie

Mens de fleste danske unge går videre til en ungdomsuddannelse eller finder et arbejde efter folkeskolen, så er der en gruppe af unge, der ikke kommer i gang eller dropper ud af job eller uddannelse. De ting, som spænder ben for de unges færd videre i systemet, kan for eksempel være psykiske vanskeligheder, lavt karaktergennemsnit, kriminalitet, misbrug, stress, angst, ADHD eller autisme.

Voksne

Ældre

Anna Amilon

Langt de fleste små børn vokser op med forældre, der trives i forældrerollen og støtter barnet i dets udvikling. Der er dog social ulighed i små børns udvikling og levekår. 

Andelen af børn, der er i risiko for ikke at være alderssvarende, er markant højere blandt børn, hvor forældrenes højeste uddannelse er grundskole, blandt børn, hvor ingen af forældrene er i arbejde, og blandt børn, hvor begge forældre er indvandrere eller efterkommere. Denne ulighed i socio-emotionel udvikling bliver mere udtalt i takt med, at børnenes alder stiger.

Andelen, der ligger blandt de dårligst scorende i deres aldersgruppe, er også for sprogudvikling højest blandt børn fra familier med grundskolen som højeste uddannelse, blandt børn, hvor forældrene ikke er i arbejde, og blandt børn, hvor begge forældre er indvandrere eller efterkommere.

Cirka hver ottende af mødrene og fædrene har så lav trivsel, at de er i risikozonen for at udvikle stress eller depression. Den højeste andel med lav trivsel ses, hvis ingen i forældreparret er i arbejde, og hvis begge forældre har dansk herkomst. Der ses kun små forskelle afhængigt af forældreparrets uddannelsesniveau.

Rapport

Ældres livskvalitet og ressourcer

De fleste hjemmehjælpsmodtagere er glade for deres liv. Livskvaliteten er dog faldet de seneste 10 år.

Ældres livskvalitet og ressourcer

Læs vores udgivelser om trivsel

Se vores udgivelser om trivsel
Notat
7. MAJ 2025

Kommunerne overskred også i 2024 budgetterne for udsatte grupper

  • Økonomi og styring
  • Økonomi og styring
Rapport
6. MAJ 2025

Evaluering af implementeringen af TOPI

  • Børn, unge og familie
  • Ledelse og implementering
  • Socialområdet
  • Børn, unge og familie, Ledelse og implementering, Socialområdet
Rapport
5. MAJ 2025

10 skridt til bedre støttende indsatser for børn og unge i udsatte positioner

  • Børn, unge og familie
  • Socialområdet
  • Børn, unge og familie, Socialområdet
Se vores udgivelser om trivsel

Se hvilke undersøgelser, vi arbejder på

Se vores udgivelser om trivsel

Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev