Akutteamet i Sønderborg Kommune
Udgivelsens forfattere:
- Eigil Boll Hansen
- Danijela Gusak
- Anna Wulff Westergaard
Hovedkonklusioner
KORA har evalueret et forsøg i Sønderborg Kommune, hvor et team af sygeplejersker tager ud og foretager nogle typer af akut behandling i borgernes eget hjem. Det drejer sig fx om intravenøse injektioner eller væskebehandling.
Evalueringen viser, at akutteamet alt i alt har bidraget til at styrke det nære sundhedsvæsen i Sønderborg Kommune til borgernes tilfredshed, og at det har aflastet sygehuset og de praktiserende læger. Borgere, som er blevet henvist til akutteamet, er glade for at have fået mulighed for at modtage behandling og pleje i hjemmet frem for på sygehus. De er trygge ved at modtage behandlingen i hjemmet og fremhæver akutsygeplejerskernes kompetence og imødekommenhed.
På forhånd blev det antaget, at akutteamet ville give et fald i antallet af indlæggelser på sygehus blandt borgere med visse diagnoser. Det drejer sig for eksempel om borgere, der lider af lungebetændelse, blærebetændelse eller væskemangel. Men evalueringen kan ikke dokumentere et sådant fald. Udviklingen i antal indlæggeler tyder altså på, at målet om at forebygge indlæggelser ikke er blevet opfyldt, selv om sygeplejerskerne i akutteamet har vurderet, at det er sket i en række tilfælde. Det kan ikke udelukkes, at det faktisk er sket, men der har ikke været tilgængelige data til at dokumentere det.
Til gengæld er der konstateret et fald i den gennemsnitlige liggetid på sygehus for patienter med en af de diagnoser, som er nævnt ovenfor. Vi kan ikke med sikkerhed konkludere, at det er en konsekvens af akutteamets etablering. Det kan også være et resultat af ændrede procedurer på sygehuset. Akutteamets opgaver og henvisningsmønstret til akutteamet taler imidlertid for, at akutteamet har afkortet borgeres liggetid på sygehus. Dermed har akutteamet bidraget til at aflaste sygehusvæsenet.
Akutteamets funktionsmåde
Akutteamet blev oprettet i 2012 og består af ti sygeplejersker, der i tidsrummet 7-23 tager sig af behandling og sygepleje i forhold til pludseligt opstået sygdom eller ulykker hos borgere i eget hjem. Formålet har været at forebygge unødvendige indlæggelser, og at kommunen kunne håndtere hurtigere udskrivninger fra sygehuset.
Akutteamet er organiseret i et lukket team, og det har givet den fordel, at sygeplejerskerne i teamet har kunnet koncentrere sig om at udføre specifikke sygeplejeopgaver. Det medfører en volumen i opgaverne, som bidrager til at vedligeholde deres kompetencer. Organisationsformen har endvidere givet den fordel, at sygeplejerskerne i akutteamet har haft mulighed for at sparre med hinanden.
Hjemmesygeplejerskerne og sygeplejerskerne på plejecentrene oplever, at det er positivt, at de har kunnet kontakte sygeplejersker i akutteamet, når de har været i tvivl om, hvordan de skulle handle hos en borger. Der er en generel oplevelse af, at man har haft god gavn af samarbejdet med akutteamet.
De interviewede sygehusansatte og praktiserende læger har generelt tillid til akutteamets kompetencer. Der hersker en bred enighed om, at akutteamet er et godt initiativ. Holdningen blandt de interviewede er, at det er nødvendigt at bibeholde og udvikle funktionen, hvis fremtidens udfordringer i sundhedssektoren skal imødegås.
Anbefalinger
Evalueringen giver en række anbefalinger til, hvordan ordningen med akutteam kan udvikles i Sønderborg Kommune:
- Det er vigtigt at præcisere arbejdsdeling mellem akutteam og den øvrige hjemmesygepleje
- Der kan være brug for at styrke samarbejdet mellem akutteam og praktiserende læger, så flere læger henviser til akutteamet
- Der er behov for at få præciseret og beskrevet behandleransvaret og muligheden for kontakt med en ansvarlig læge, når en patient henvises til akutteamet fra sygehuset
- Der er brug for en aftale med lægerne, så akutteamet fx kan tage blodprøver til at måle infektioner, betændelsestilstande eller blodsukker uden at skulle kontakte en læge hver gang for at få en ordination.
Baggrund
Sønderborg Kommune har bedt KORA om at foretage en evaluering af, i hvilken udstrækning formålet med akutteamet er blevet opfyldt, og hvordan den måde, akutteamet har været organiseret i praksis, har fungeret.
Metode
Der har været benyttet data fra KØS (KommunalØkonomisk Sundhedsinformationsgrundlag) til at analysere virkninger i sygehusvæsenet og belyse udviklingen før og efter akutteamets etablering.
Akutteamets funktionsmåde er analyseret på baggrund af data fra Sønderborg Kommune om akutteamets aktivitet og ydelser. Der har endvidere været gennemført et fokusgruppeinterview med sygeplejersker fra akutteamet og et fokusgruppeinterview med hjemmesygeplejersker. Telefoninterview med sygehusansatte og praktiserende læger har belyst deres vurderinger af akutteamets funktion og samspillet med akutteamet.
Der har været gennemført personinterview eller telefoninterview med borgere om deres oplevelse af behandling og pleje fra akutteamet og af at modtage behandling og pleje i hjemmet frem for på sygehuset.
Udgivelsens forfattere
- Eigil Boll HansenDanijela GusakAnna Wulff Westergaard
Om denne udgivelse
Udgiver
KORA