Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­20. juni 2022

Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021

Tværgående analyse og besvarelse af opdraget

Danmark har klaret sig godt igennem covid-19-epidemien, når vi sammenligner med andre lande. Der er dog fortsat brug for at styrke hygiejneindsatsen på ældreområdet – og herunder personalets adgang til løbende faglig sparring og supervision, hvis vi skal forebygge udbrud med smitsomme sygdomme i fremtiden.

Pia Kürstein Kjellberg , Jakob Kjellberg , Jonas Cuzulan Hirani , Marianne Mikkelsen , Knud Juel , Julian Christensen , Heidi Hesselberg Lauritzen , Annemette Thøstesen , Emmy Hjort-Enemark Topholm , Helle Max Martin , Laura Emdal Navne , Mette Brehm Johansen & Mickael Bech
Hjemmepleje, Styring, Sundhed, Ældre
Download rapporten Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021
Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE

Kontakt

Pia Kürstein Kjellberg Projektchef, cand.scient.adm., ph.d. i organisation M: 41 39 35 28 piak@vive.dk

Et flertal i Folketinget har ønsket en uvildig undersøgelse af baggrunden for covid-19-udbrud med smitte og covid-19-dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark 2020-2021.

Baggrunden for undersøgelsen er i henhold til opdraget den trussel, som covid-19 er og har været for de ældste og mest plejekrævende i vores samfund. Verden over har sygdommen især ramt beboere på plejehjem med mange dødsfald til følge. Danmark er ingen undtagelse – og dette på trods af, at beskyttelsen af de ældre og sårbare har været i fokus allerede fra foråret 2020.

Et flertal i Folketinget har på denne baggrund fundet det relevant at undersøge, hvordan vi som samfund var forberedt på en epidemi på ældreområdet, og hvordan vi som samfund håndterede epidemien i ældresektoren hen over 2020 og de første måneder af 2021.

Der skal følges op på og drages læring af den udvikling, der har været, så den kan omsættes til forbedringer i epidemihåndteringen i fremtiden og i det hele taget sikre en bedre beskyttelse af ældre og sårbare borgere.

Overdødelighed i vinteren 2020/2021

Undersøgelsen finder, at Danmark generelt set har klaret sig godt igennem covid-19-epidemien, når vi sammenligner med andre lande. Der ses en mindre, men statistisk signifikant overdødelighed blandt ældre borgere på plejecentre i vinteren 2020/2021, men ikke for øvrige grupper – og ikke i øvrige perioder.

Udbrud i ældreplejen hænger sammen med smitteudbredelse i lokalsamfundet

Smitten i lokalbefolkningen fremstår på baggrund af undersøgelsen som den mest hyppige årsag til udbrud med covid-19 i hjemmeplejen og på plejecentrene. Når smitten stiger, kan det ikke undgås, at smitten kommer ind – og i den situation bliver det afgørende at have et stærkt fokus på hygiejne samt at prioritere såvel borgere som pårørende og personale i forhold til værnemidler, test, retningslinjer og vaccination.

Manglende adgang til test og værnemidler

Undersøgelsen finder, at smitten havde gode betingelser for at sprede sig på landets plejecentre i foråret 2020, hvor der kun var begrænset adgang til test, værnemidler og relevant rådgivning og vejledning. Ved årsskiftet 2020/2021 var udfordringer i forhold til adgangen til test, og vaccinerne fremstår som den altafgørende årsag til, at smitteudviklingen stoppede, og der ikke var flere, der døde med covid-19.

Hygiejne er vigtigt fokusområde i kommende epidemier

De kommunerne og regioner, der på forhånd havde etableret et stærkt hygiejneberedskab, klarede sig generelt set bedre igennem epidemien end de kommuner og regioner, der ikke gjorde det.

Hygiejne fremstår som et væsentligt indsatsområde, hvis vi fremadrettet skal blive bedre til at forebygge og håndtere fremtidige udbrud af smitsomme infektionssygdomme på plejecentre og i hjemmeplejen – herunder også epidemier med influenza.

Hvis hygiejneindsatsen skal styrkes, er det afgørende, at der skabes en tæt integration mellem sundheds- og ældreområdet. Det skal i denne forbindelse sikres, at personalet i hjemmeplejen og på plejecentrene får de kompetencer, arbejdsforhold og adgang til faglig sparring og supervision, som de har brug for, hvis de skal varetage indsatsen efter bedste faglige standard.

Metode

VIVEs opgaveløsning er baseret på et omfattende empirisk materiale bestående af registerdata vedrørende smitteudviklingen og dødeligheden i Danmark og udlandet, interview med de aktører, der har været ansvarlige for smittehåndteringen på nationalt, regionalt, kommunalt og decentralt institutionsniveau, interview med borgere og pårørende, samt interview med de mest væsentlige interessenter. Der er endvidere foretaget en gennemgang af mediedebatten, centrale myndigheders hjemmesider samt eksisterende studier på området.

Undersøgelsens 7 rapporter + tidslinje

VIVEs undersøgelse beskriver og vurderer forløbet i en hovedrapport, seks delrapporter samt en tidslinje. Fokus er på, hvordan vi som samfund var forberedte på og håndterede epidemien med henblik på at drage læring af udviklingen og omsætte det i forbedringer, så vi er bedre rustet, næste gang en epidemi rammer landet.

  • Hovedrapport: Baggrunden for covid-19-udbrud og -dødsfald på plejecentre og i hjemmeplejen i Danmark i perioden januar 2020 – april 2021
    Tværgående analyse og besvarelse af opdraget. 

  • Delrapport 1:Dødelighed under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021. En sammenligning med tidligere epidemier og andre lande
  • Delrapport 2: Test, smitte og covid-19-relateret dødelighed under covid-19-epidemien 2020-2021.
  • Delrapport 3: Nationale tiltag under covid-19-epidemien januar 2020 – april 2021.
  • Delrapport 4: Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien.
  • Delrapport 5: Borgeres og pårørendes perspektiver på håndteringen af covid-19-epidemien.
  • Delrapport 6: Erfaringer med indsatser til covid-19-håndtering på ældreområdet. Et litteraturstudie.
  • Tidslinje: Epidemihåndteringen uge for uge. 

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Folketingets Social- og Ældreudvalg

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 20. juni 2022 Erfaringer med indsatser til covid-19-håndtering på ældreområdet
Rapport, 20. juni 2022 Dødelighed under covid-19-epidemien januar 2020-april 2021 – Delrapport 1. En sammenligning med tidligere epidemier og andre lande
Rapport, 20. juni 2022 Test, smitte og covid-19-relateret dødelighed under covid-19-epidemien 2020 – 2021. Delrapport 2.
Rapport, 20. juni 2022 Borgeres og pårørendes perspektiver på håndteringen af covid-19-epidemien
Rapport, 20. juni 2022 Decentrale beretninger fra hjemmeplejen og plejecentre under covid-19-epidemien
Læs også
  1. Nyhed

    Kursus i sundhedsøkonomi oktober 2023

  2. Rapport

    Der er potentiale for at udvide Den Socialøkonomiske Investeringsmodel til også at omfatte ældreområdet

  3. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  4. Guide

    Guide giver råd til sikker brug af tryghedsskabende velfærdsteknologi på plejehjem

  5. Nyhed

    Webinar: Brug tryghedsskabende velfærdsteknologi sikkert i arbejdet med borgere med demens

  6. Kommunetal

    Kommunerne overskrider igen budgetterne for udsatte grupper

  7. Blogindlæg

    Paragraforganisering og andre kilder til bureaukrati i ældreplejen

  8. Undersøgelse i gang

    Hvordan oplever SOSU-elever og SOSU-medarbejdere med migrantbaggrund arbejdet i ældreplejen?

  9. Gå hjem-møde i Aarhus

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  10. Gå hjem-møde i København

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os