Changing Disability Status and Changes in Health, Participation Restrictions and Activity Limitations in Denmark
Udgivelsens forfattere:

Dansk handicappolitik har til formål at forbedre levevilkår og samfundsdeltagelse for personer med handicap. For at understøtte dette arbejde er det afgørende løbende at overvåge de muligheder og barrierer, som personer med handicap oplever.
Til at identificere handicapstatus er der udviklet internationale, spørgeskemabaserede indikatorer under henholdsvis FN (Washington Group Short Set, WGSS) og EU (Global Activity Limitation Indicator, GALI).
Formål
Handicap betragtes ofte som en kronisk tilstand, men tidligere forskning viser, at respondenter i spørgeskemaundersøgelser ofte ændrer handicapstatus mellem undersøgelsesrunder.
Denne videnskabelige artikel undersøger og sammenligner ændringer i handicapstatus over tid blandt respondenter i SHILD-undersøgelsen (Survey of Health, Impairment and Living Conditions) baseret på de to internationale handicapindikatorer. Den analyserer også sammenhængen mellem ændringer i handicapstatus og tilsvarende ændringer i helbred samt samfundsdeltagelse, herunder beskæftigelse og uddannelse.
Resultater og anbefalinger
For begge handicapindikatorer er det mere almindeligt, at respondenter ændrer handicapstatus over tid, end at de fastholder en handicapstatus på tværs af to undersøgelsesrunder. Ændringer i handicapstatus hænger sammen med tilsvarende ændringer i helbred og samfundsdeltagelse. Personer, der konsekvent svarer, at de har et handicap, befinder sig i en mere udsat situation end personer med en skiftende handicapstatus.
Derfor kan det være værdifuldt at inkludere spørgsmål om handicappets varighed i spørgeskemaundersøgelser for bedre at identificere de mest sårbare personer med handicap.
Læs også
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
SatspuljereservenPubliceret i
Scandinavian Journal of Disability Research