Cost-Benefit Analyses of Early Childhood Interventions
Udgivelsens forfattere:
- Økonomi og styring
- Socialområdet
- Børn, unge og familie
- Dagtilbud, skole og uddannelse Økonomi og styring, Socialområdet, Børn, unge og familie, Dagtilbud, skole og uddannelse
I 2008 kortlagde et amerikansk studie behovet og muligheden for en mere standardiseret ramme for arbejde med cost-benefit-analyser. En cost-benefit-analyse sammenholder omkostningerne af en indsats i forhold til indsatsens gevinster, når værdien af omkostninger og gevinster er opgjort i kroner.
Med denne kortlægning fortsætter vi dette arbejde og kortlægger udviklingen i arbejdet med cost-benefit-analyser udgivet efter 2008. I kortlægningen beskriver vi således de nuværende generelle rammer for udarbejdelse af cost-benefit-analyser. Vi har i vores kortlægning af området særligt fokus på cost-benefit-analyser af tidlige indsatser for børn, og hvordan disse bliver værdisat. Vi kortlægger desuden, hvilke metodemæssige skridt der er taget for at udvikle cost-benefit-analyser af tidlige indsatser for børn siden 2008. Formålet med kortlægningen er, at den fremadrettet kan bruges som guide, når der udarbejdes nye cost-benefit-analyser på området for tidlige indsatser for børn.
Gode analyser kræver flere data
Overordet viser kortlægningen, at der er gjort metodemæssige fremskridt i perioden fra 2008-2017. Imidlertid er der stadig ikke enighed om standarden for udførelse af cost-benefit-analyser på området tidlige indsatser for børn.
Desuden viser kortlægningen, at en væsentlig udfordring ved beregning af gevinsterne ved en indsats er, at det er svært at værdiansætte resultater ved indsatser for børn. Således forholder det sig især, fordi tilgængelige data for området ofte er begrænsede. En større tilgængelighed af data for området tidlige indsatser for børn er derfor centralt for at kunne foretage grundige cost-benefit-analyser.
I en beregning af gevinsten for en indsats indgår der desuden en forudsigelse af fremtidige gevinster. Imidlertid er metoder for forudsigelse af fremtidige gevinster stadig under udvikling, ligesom muligheden for at lave gode forudsigelser afhænger af kvaliteten af de tilgængelige data, der som nævnt ofte er begrænsede.
Virksom metode er svær at anvende i praksis
I den kortlagte litteratur er der enighed om, at indsamling og beregninger af omkostninger ved tidlige indsatser bør foregå ved hjælp af “ingredientmetoden”.
Ingredientmetoden indsamler og specificerer hver ”ingredient” eller element i en indsats sammen med de tilhørende enhedspriser. Det anbefales, at enheder og priser bliver indsamlet, mens indsatsen kører. Denne metode viser sig dog at være svær at benytte i praksis, og derfor benytter mange studier i stedet retrospektiv fastsættelse af omkostninger.
Anbefalinger
Et formål med denne kortlægning er, at den kan benyttes som guide ved udarbejdelse af cost-benefit-analyser på området tidlige indsatser for børn. Kortlægningen indeholder derfor en række konkrete anbefalinger til, hvad man bør inkludere i sådanne analyser. Den omfatter anbefalinger om, hvordan beregninger af omkostninger og gevinster kan foretages, samt hvordan man bedst afrapporterer en cost-benefit-analyse, så det er tydeligt, hvad der er inkluderet i analysen. Derudover indeholder kortlægningen overvejelser om, på hvilke områder inden for tidlige indsatser for børn der er brug for flere metodiske overvejelser og indsamling af mere og bedre data.
Metode
Kortlægningen er udarbejdet ud fra en række systematiske litteratursøgninger med det formål at identificere ”komplette” cost-benefit-analyser af tidlige indsatser for børn udarbejdet i perioden 2008-2017.
Ud fra de identificerede cost-benefit-analyser har vi kortlagt, hvilke metoder der er anvendt til at fastsætte omkostninger og gevinster på området for tidlige indsatser for børn. Desuden har vi kortlagt, hvilke udfald og resultater der er blevet observeret og forudset inden for forskellige områder, såsom arbejdsmarked, kriminalitet og sundhed. Tidshorisonten for de forskellige analyser, og hvordan resultaterne er afrapporteret, fremgår ligeledes af kortlægningen.
Med denne kortlægning beskriver vi derved udviklingen af metoderne og fremlægger på den baggrund en række anbefalinger til at udarbejde gode, transparente cost-benefit-analyser.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Trygfondens BørneforskningscenterUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd