Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Debatindlæg, ­3. november 2020

Deltidsdilemma står i vejen for fuldtidsarbejde i ældreplejen

Både ledere og medarbejdere er tilfredse med de mange deltidsansættelser i ældreplejen. Men selvom de får den praktiske hverdag til at fungere, er de uholdbare i et større perspektiv, skriver forsknings- og analysechef ved VIVE Lisbeth Pedersen i Altinget.dk.

Lisbeth Pedersen
Beskæftigelse, Arbejdsvilkår, Arbejdsmarked, Fagprofessionelle, Kommune, Ældre
Ældreplejen er en kernevelfærdsydelse, der kan bliver hårdt presset i fremtiden – og på mange måder allerede er det. Modelfoto: Ricky John Molloy/VIVE

Kontakt

Lisbeth Pedersen Forsknings- og analysechef, Cand. Polit, Ph.d. (Econ) M: 29 43 53 60 lp@vive.dk

Ældreplejen er en kernevelfærdsydelse, der kan bliver hårdt presset i fremtiden – og på mange måder allerede er det.

Medarbejderne i ældreplejen er engagerede og finder stor mening i deres arbejde. Men størstedelen er på deltid og ønsker ikke at arbejde flere timer. En ikke ubetydelig andel overvejer seriøst at søge væk. Det stemmer dårligt overens med en fremtid, hvor der kommer til at mangle hænder i ældreplejen.

VIVEs forskere har gennem årene samlet stor viden om behovene i ældreplejen og udviklingen i ældresektorens arbejdsmarked. Viden på området tyder på, at de fysiske og psykiske arbejdsvilkår og organiseringen af arbejdet gør det vanskeligt at gøre deltid til fuldtid.

Samfundet har brug for mere arbejdskraft i ældreplejen, men der skal sættes ind på flere fronter, hvis man skal få det til at ske.

Vagtplanen og budgettet skal gå op

Ledere i ældreplejen siger i interview, at de ønsker at ansætte flere medarbejdere på fuldtid. Men rammerne omkring ældreplejen trækker i den modsatte retning. Det gælder både organiseringen af vagtplanen, styringen af budgettet samt de fysiske og psykiske belastninger, som medarbejderne oplever i deres hverdag.

I ældreplejen er det oftest nemmest at få vagtplanen til at gå op, når medarbejderne er på deltid.  Det skyldes, at der skal være medarbejdere på arbejde hele døgnet. Morgenen er altid travl, når borgerne skal op af sengen og have noget at spise. Til gengæld er der stille midt på dagen, når borgerne sover middagslur.

Derfor skrues der op og ned på antallet af medarbejdere, der er på vagt i løbet af dagen. Det er nemmest at gøre, hvis man har flere deltidsansatte at rykke rundt med frem for færre fultidsansatte. Desuden er budgettet stramt og skifter nogle gange fra dag til dag. Derfor skal der være fleksibilitet i arbejdsstyrken.

Hverdagen er presset

Interviewede ledere i ældreplejen oplever heller ikke, at medarbejderne savner flere arbejdstimer. Faktisk oplever de ofte, at medarbejdere vil ned i tid.

Hverdagen er presset i ældreplejen, og arbejdet er hårdt både fysisk og psykisk. Medarbejderne har mindre tid at bruge sammen med borgerne end tidligere. Det giver mindre tid til social omsorg som at drikke en kop kaffe sammen med borgeren.

Medarbejderne føler sig ofte utilstrækkelige, fordi de ikke kan give borgerne den hjælp, som de mener, borgerne har brug for. Halvdelen af SOSU-medarbejderne er bekymrede for, at bemandingen på deres arbejdsplads er så lav, at det indebærer en risiko for borgerne.

Desuden savner en del SOSU-medarbejdere indflydelse på deres eget arbejde, flere muligheder for at udvikle sig fagligt og mere sparring med deres kollegaer og leder.

Sådanne mangler i hverdagen kan bidrage til stress. Undersøgelser viser da også, at SOSU-medarbejdere, den største gruppe i ældreplejen, oftere føler sig stressede end resten af befolkningen. Og i spørgeskemaundersøgelser svarer næsten halvdelen, at de seriøst har overvejet at sige op det seneste år.

Ældreplejen sidder fast i deltidsdilemma

Ledere i ældreplejen slår altså ofte deltidsstillinger op, fordi det gør det muligt at få en fast vagtplan og et stramt budget til at gå op. Medarbejderne søger deltidsstillinger, fordi de på den måde kan klare et fysisk og psykisk hårdt arbejde og få en bedre balance mellem familie og arbejdsliv.

Når der bliver slået deltidsstillinger op, tiltrækker faget ansøgere, der gerne vil arbejde deltid. På den måde bliver arbejdsgiverne bekræftet i, at deres kommende medarbejdere gerne vil arbejde deltid. Og næste gang de skal besætte en stilling kan konsekvensen blive, at de slår endnu en deltidsstilling op.

Ældreplejen sidder fast i et deltidsdilemma. Deltid får hverdagen til at fungere for ledere og medarbejdere, men problemet er, at deltid fungerer mindre godt for samfundet, som mangler arbejdskraft i ældreplejen.

Vi må bryde med deltidsdilemmaet, hvis vi skal have flere medarbejdere til at arbejde fuldtid. Et skridt på vejen er at undersøge, hvordan lederne kan få vagtplanen og budgettet til at holde med fuldtidsmedarbejdere. Et andet er at tilbyde medarbejderne bedre fysiske og psykiske arbejdsvilkår.

Læs også
  1. Rapport

    Der er stort behov for fællesskaber i almene boligområder

  2. Rapport

    VIVE har kortlagt, hvilke unge der deltog i Ungeprofilundersøgelsen 2019/2020

  3. Rapport

    Mødet mellem borgere med handicap og kommunen

  4. Rapport

    Regionsdrevet lægeklinik har styrket nordjysk samarbejdsmodel på tværs af sektorer

  5. Rapport

    Tre vigtige temaer for faglig ledelse af dagtilbud

  6. Nyhed

    En undersøgelse af omfanget af krænkende handlinger og konflikter på det danske arbejdsmarked

  7. Nyhed

    Uncertain occupational expectations at age 19 and later educational and labour market outcomes

  8. Rapport

    Digitalisering udfordrer det traditionelle hierarki

  9. Webinar

    Småbørnsfamiliers hverdag og trivsel under den første covid-19-nedlukning

  10. Debatindlæg

    Ulighed afskærer ældre fra de boliger, der matcher deres behov

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os