Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­19. september 2022

Effekter af brugen af efteruddannelse for ledige

Analyser for Kommissionen for andengenerationsreformer

Analysen peger på, at brugen af voksen- og efteruddannelse over for ledige virker, men at den bør målrettes efter typen af ledige. Dagpengemodtagere har gavn af arbejdsmarkedsrettede AMU-kurser, men ikke af almene voksen- og efteruddannelseskurser. Omvendt har kontanthjælpsmodtagere og særligt kontanthjælpsmodtagere længst væk fra arbejdsmarkedet gavn af at deltage i almene voksen- og efteruddannelseskurser, men ingen effekt af deltagelse i AMU-kurser.

Iben Bolvig & Nicolai Kristensen
Arbejdsmarked, Beskæftigelse, Effekt, Ledige, Voksen- og efteruddannelse
Download "Effekter af brugen af efteruddannelse for ledige"
Der kan være god grund til at målrette brugen af voksen- og efteruddannelse i forhold til den lediges situation. Modelfoto: Sine Fiig/VIVE

Kontakt

Iben Bolvig Seniorforsker, cand.oecon., ph.d. M: 61 69 86 10 ibbo@vive.dk
Nicolai Kristensen Professor, cand.oecon., ph.d. M: 25 11 73 72 nikr@vive.dk

Hver måned sendes op mod 20.000 ledige danskere i aktivering. For en mindre del af disse foregår denne aktivering inden for voksen- og efteruddannelsessystemet (VEU). Det kan dreje sig om korte arbejdsmarkedsrettede kurser som truckcertifikat og branchespecifikke kurser inden for alt fra lagerstyring til uddannelse i sårpleje, eller det kan være almene kurser inden for det ordinære uddannelsessystem såsom hf-enkeltfagskurser.

Denne rapport har til formål at besvare, om voksenefteruddannelse kan fremme de lediges vej til beskæftigelse. Det sker med sigte på at kvalificere fremtidige policy-anbefalinger om anvendelse af voksen- og efteruddannelse i beskæftigelsespolitikken. Rapporten er finansieret af Børne- og Undervisningsministeriet. 

Resultater

Analysen viser, at de ledige, der er tættest på arbejdsmarkedet (dagpengemodtagere med kort ledighedshistorik), har gavn af de arbejdsmarkedsrettede AMU-kurser, men at disse ledige på kort sigt (12-24 måneder) ingen effekt eller ligefrem negativ effekt har af deltagelse i almene voksen- og efteruddannelseskurser. Dette skyldes sandsynligvis en fastholdelseseffekt af de længerevarende kurser.

Omvendt finder vi, at kontanthjælpsmodtagere og særligt kontanthjælpsmodtagere længst væk fra arbejdsmarkedet har gavn af deltagelse i almene voksen- og efteruddannelseskurser, men ingen effekt af deltagelse i AMU-kurser.

For dagpengemodtagere virker AMU-deltagelse bedst for dem, der er tættest på arbejdsmarkedet

Dagpengemodtagere er tættere på arbejdsmarkedet sammenlignet med kontanthjælpsmodtagere. I det lys er det ikke overraskende, at de arbejdsmarkedsrettede AMU-kurser viser sig at være virksomme for dagpengemodtagere. Faktisk finder vi, at AMU-kurser har en positiv effekt på dagpengemodtageres sandsynlighed for at komme i beskæftigelse, mens de almene kurser ikke har en effekt for dagpengemodtagere (med undtagelse af ordblindekurser, der har en svag statistisk signifikant effekt 1-2 år efter deltagelse i kurset). Derudover er de dagpengemodtagere, der er tættest på arbejdsmarkedet (dagpengemodtagere, der sammenlagt har været ledige mindre end 12 måneder inden for de seneste 2 år), den gruppe, der får de største positive gevinster ved AMU-deltagelse.

For kontanthjælpsmodtagere virker almene voksen- og efteruddannelseskurser bedst for dem, der er længst fra arbejdsmarkedet

Kontanthjælpsmodtagere har generelt langt mindre tilknytning til arbejdsmarkedet. Det er en gruppe, som får gavn af almene kurser, der medfører en signifikant øget sandsynlighed for beskæftigelse (dog ikke en statistisk signifikant effekt af ordblindekurser), hvorimod kontanthjælpsmodtagere ikke oplever en øget sandsynlighed for beskæftigelse af deltagelse i AMU-kurser – i hvert fald ikke af branchekurser, mens der er mere usikkerhed om effekten af certifikatkurser. Kontanthjælpsmodtagere, der er langtidsledige, er den gruppe, der procentuelt får mest gavn af deltagelse i almen efteruddannelse.

Samlet set indikerer analysen, at deltagelse i almene voksen- og efteruddannelseskurser virker for kontanthjælpsmodtagere og virker bedst for de tungeste kontanthjælpsmodtagere.

Anbefalinger

Analysen peger på, at brug af voksen- og efteruddannelse over for ledige bør målrettes efter typen af ledige. De basale og ofte længerevarende almene kurser bør således primært gives til kontanthjælpsmodtagere, der har stået uden for beskæftigelse i længere tid (mere end to år), mens de kortere og mere arbejdsmarkedsrettede AMU-kurser først og fremmest bør rettes mod ledige, der for relativt nylig har været i beskæftigelse.

Metode

Vi ved, at gruppen af ledige, der deltager i voksen- og efteruddannelseskurser, adskiller sig fra de øvrige ledige på en række kendte faktorer, men det gør de muligvis også på andre faktorer end dem, vi kan måle (for eksempel motivation og netværk). Det kan gøre beregningen af effekten af deltagelse forkert. En løsning på dette problem findes ved at beregne kommunernes/jobcentrenes tilbøjelighed til at anvende voksen- og efteruddannelse over for ledige sat i forhold til, hvor mange ledige kommunen havde i perioden. Dette mål bruges som et såkaldt instrument for deltagelse i voksen- og efteruddannelse. Denne tilgang anvendes her. Det skal dog bemærkes, at metoden tilføjer en ekstra grad af usikkerhed til estimaterne, hvilket bevirker, at kun retningen af effekterne og ikke størrelserne af effekterne ikke bør anvendes i forhold til eventuelle anbefalinger på baggrund af analysen.

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Børne- og Undervisningsministeriet

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Rapport, 6. april 2022 Effekter af efteruddannelse
Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  2. Nyhed

    Evaluering af traineeindsatsen for årene 2019-2021

  3. Kronik

    Eksperter: En gruppe danskere har været ekstremt svær at hjælpe i arbejde

  4. Nyhed

    Striving to thrive: a randomized controlled trial of educational support interventions for children in out-of-home care

  5. Rapport

    Kommuner spiller en væsentlig større rolle i Danmark end i andre lande

  6. Nyhed

    Non-Western Immigrants, the Transition from School to Education and to Work and NEET Status

  7. Rapport

    Ledige borgere er fortsat overordnet tilfredse med københavnske jobcentre

  8. Nyhed

    Labour market attachment in the Nordic countries

  9. Nyhed

    Analyse af REFUD-relaterede effekter af klassestørrelse

  10. Rapport

    Støtte fra frivillige gavner sårbare forældres trivsel, job- og uddannelsesmuligheder

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os