Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en
Rapport 26. FEB 2019
  • Arbejdsmarked
  • Socialområdet
  • Børn, unge og familie
  • Arbejdsmarked, Socialområdet, Børn, unge og familie

Evaluering af RED Safehouse II

Et sikkert botilbud for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter

Udgivelsens forfattere:

  • Anika Liversage
  • Helene Jepsen
  • Arbejdsmarked
  • Socialområdet
  • Børn, unge og familie
  • Arbejdsmarked, Socialområdet, Børn, unge og familie
Arkivfoto: Ole Bo Jensen/VIVE
Siden 2004 har man på Sjælland haft RED Safehouse – et specialiseret botilbud med anonym adresse for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter. Sidst i 2016 åbnede et lignende botilbud i Jylland.
Download udgivelsen Hent rapporten Evaluering af RED Safehouse II
Download udgivelsen Hent rapporten Evaluering af RED Safehouse II
  • Anika Liversage

    Professor MSO

    33 48 08 57
    ani@vive.dk

I slutningen af 2016 åbnede et sikkert botilbud i Jylland beregnet til unge, der er på flugt fra alvorlige æresrelaterede konflikter. Botilbuddet er kommet fint fra start og yder et fleksibelt stykke socialfagligt arbejde. Det er dog ofte en stor udfordring at hjælpe den meget heterogene beboergruppe videre i livet.

Siden 2004 har man på Sjælland haft RED Safehouse – et specialiseret botilbud med anonym adresse for unge på flugt fra æresrelaterede konflikter. Sidst i 2016 åbnede et lignende botilbud i Jylland. Stedet har 12 pladser og tager imod unge fra 16 til 30 år. Botilbuddet retter sig mod unge med etnisk minoritetsbaggrund, der er på fulgt fra æresrelaterede konflikter. Det handler fx om konflikter med forældre, der ikke kan acceptere de unges valg af kærester, eller som ønsker, at deres børn skal indgå bestemte ægteskaber, uanset at de unge ikke selv ønsker dette.

Konflikterne kan også handle om fx homoseksualitet eller omfattende social kontrol. En stor andel af beboerne har været udsat for vold, som i en del tilfælde har været både langvarig og alvorlig. I de første knap to år har 88 personer opholdt sig på botilbuddet i Jylland. Cirka tre fjerdedele af beboerne har været under 25 år, og over halvdelen har haft baggrund i landene Irak, Tyrkiet, Syrien og Afghanistan. Der har været både par og enlige mænd på botilbuddet, men den klart største gruppe af beboere har været enlige kvinder. Mange ophold har været korte – således har over halvdelen af opholdene varet i mindre end to måneder.

Indsatsen på botilbuddet har dels til formål at beskytte de unge imod yderligere overgreb, dels at støtte dem i at blive mere selvstændige og med at finde ud af, hvilken fremtid de vil orientere sig imod.

Konklusion/resultater

Denne evaluering viser både, at der ydes et solidt stykke sikkerhedsmæssigt og socialt arbejde over for beboerne, og at det kan være krævende at arbejde med beboergruppen og det brede spænd af udfordringer og ressourcer, de unge har.

Undersøgelsen viser også, at der kan være begrænset sammenhæng imellem det arbejde, der gøres på botilbuddet, og hvordan det efterfølgende går beboerne. Når nogle unge har gode forløb på botilbuddet og efterfølgende fx kommer videre i uddannelse og en selvstædig tilværelse, kan det ofte skyldes de ressourcer, de unge havde med sig fra deres opvækst. Tilsvarende kan medarbejderne på botilbuddet yde et omfattende stykke socialt arbejde og alligevel opleve, at en udsat ung fx vender tilbage til sin familie og her atter udsættes for vold, fordi nogle unge ikke føler, at de magter at handle anderledes.

Hvordan de unges forløb er under og efter opholdet på botilbuddet, handler dermed i høj grad om, hvem de selv er, og hvilke relationer de indgår i. Her skal botilbuddet rumme såvel ressourcestærke og velfungerende unge som unge, der fx har symptomer på PTSD, har selvskadende adfærd eller har kognitive udfordringer.

Undersøgelsen viser, at mange af beboerne er glade for botilbuddet – og i høj grad, fordi det gør det muligt at få et sikkert opholdssted i en truet situation. Arbejdet på botilbuddet, som løbende tilpasses de enkelte beboere og deres ofte meget omskiftelige situation, synes også solidt og kvalificeret. Samtidig synes botilbuddet dog kun i begrænset omfang at være i stand til at hjælpe beboerne videre til en stabil og selvstændig tilværelse. Det skal ses i lyset af, at botilbuddet kun kan tage sig af de unge under deres ophold, men ikke kan gøre noget ved den bagvedliggende konflikt med de unges familier (i form af såvel forældre, brødre og andre familierelationer som – i nogle tilfælde – tidligere ægtemænd). Denne vanskelige situation – og også de unges andre udfordringer med fx PTSD eller depression – begrænser rækkevidden af botilbuddets arbejde.

Anbefalinger

Fremadrettet kan man med fordel – og gerne i samarbejde med REDI i København – arbejde videre med, hvordan man bedst håndterer de store psykiske udfordringer, som nogle af beboerne har med sig. Opmærksomhedspunkter, der til dels ligger ud over selve botilbuddets arbejde, er endvidere, hvorledes man arbejder med de unges forhold til deres familier, og hvordan man bedst støtter de unge, efter de forlader botilbuddet.

Metode

Undersøgelsen bygger på 80 interview. VIVE har besøgt botilbuddet i alt ni gange og her interviewet medarbejdere og beboere – nogle af dem flere gange. Vi har også interviewet samarbejdspartnere til botilbuddet og talt med enkelte beboere, efter de var fraflyttet botilbuddet. Undersøgelsen trækker også på data fra botilbuddets egne registreringer på beboerne. Endelig anvender vi data fra skemaer, som en del beboere har udfyldt ved såvel ind- som udflytning. 

Mere om emnet

  • Læs rapporten Metoder i arbejdet med æresrelaterede konflikter og negativ social kontrol
  • Læs om RED Center mod æresrelaterede konflikter

Udgivelsens forfattere

  • Anika LiversageHelene Jepsen

Om denne udgivelse

  • Finansieret af

    Udlændinge- og Integrationsministeriet
  • Udgiver

    VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev