Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­11. januar 2023

Familien i fokus

Slutevaluering af Røde Kors’ sociale indsatser til familier i udsatte positioner

Røde Kors-indsatsen Familien i fokus yder støtte til forældre i udsatte positioner og hjælper dem til at trives bedre, strukturere hverdagen og håndtere udfordringer med job og uddannelse.

Helle Hansen , Else Ladekjær , Marianne Mikkelsen , Camilla Sofie Linander , Ida Vidar Kristensen & Anne-Dorthe Hestbæk
Beskæftigelse, Familie, Frivillighed, Indsatser, Socialområdet, Uddannelse, Udsatte
Hent rapporten Familien i fokus
Modelfoto: Sine Fiig/VIVE

Kontakt

Helle Hansen Senioranalytiker, cand.oecon. M: 33 48 09 27 heh@vive.dk

Familien spiller en afgørende rolle for barnets trivsel under opvæksten. Når forældre trives og støttes i at håndtere deres egne og familiens udfordringer, kan de bedre give børnene omsorg og skabe en stabil ramme i hjemmet for børnenes hverdag og udvikling. Nogle familier har brug for støtte, så forældrene selv kan håndtere opgaver og udfordringer i hjemmet med hinanden, med børnene, økonomien, arbejde og uddannelse. Røde Kors har derfor udviklet en indsats, hvor en familie selv kan tilkendegive et behov for individuel støtte. Formålet er at styrke forældrenes evne til at mestre hverdagens udfordringer, så børnene kan trives bedre både socialt og fagligt.

Indsatsen Familien i Fokus er målrettet børnefamilier og har to kerneaktiviteter: Det ene er et familieven-forløb, hvor familien hjælpes i hjemmet af en frivillig. Det andet er et mentorforløb med fokus på uddannelse og arbejde.

Røde Kors har bedt VIVE evaluere indsatsen Familien i Fokus. Undersøgelsen er finansieret af Den A.P. Møllerske Støttefond.

Forældre med familieven oplever en forbedring i deres mentale trivsel

En familieven kan støtte ved at være en anden voksen at tale med om udfordringer, som samtidig kan give praktiske råd til, hvordan hverdagslivet med børn kan fungere bedre. Undersøgelsen viser, at sådan en familieven giver forældrene en lille, men signifikant oplevet forbedring i deres mentale trivsel.

Støtten fra en familieven får også flere forældre til at lykkes med at etablere faste rutiner om morgenen, omkring måltiderne samt at give børnene flere faste pligter. Samtidig oplever flere forældre, at konfliktniveauet i familien er faldet, og at de er blevet bedre til at løse konflikterne med deres børn.
I de familievenforløb, hvor der har været fokus på børnenes faglige udvikling i skolen, er der sket en stigning i antallet af forældre, der laver aktiviteter, der omhandler ord og bogstaver, med deres børn.

Forældre med jobmentor trives bedre, og flere kommer i beskæftigelse eller uddannelse

De frivillige jobmentorer støtter forældre i overgangene fra at være ledige til at starte i et arbejde. De støtter op om personlige og sociale faktorer, der kan fremme den enkeltes tilknytning til arbejdsmarkedet. Undersøgelsen viser, at 42 % af forældrene enten er i fuldtids- eller deltidsarbejde efter mentorforløbet, samt at 6 % er påbegyndt en uddannelse. Blandt de forældre, der ikke er kommet i arbejde, har over halvdelen ansøgninger ude til en fuldtidsstilling, og 20 % har ansøgninger ude til deltidsstillinger, praktikpladser eller uddannelse.

Både de kvantitative og kvalitative resultater viser en stigning i forældrenes tilfredshed med deres liv.
Resultaterne for de forældre, der ikke er kommet i beskæftigelse, peger på, at der er en gruppe forældre, der kan have brug for mere støtte og eventuelt en længerevarende indsats i forhold til at opnå øget tiltro til på sigt at kunne komme i arbejde eller uddannelse.

Forældre med en uddannelsesmentor fastholdes i uddannelse

De frivillige uddannelsesmentorer støtter forældre, der skal i gang med en uddannelse eller er påbegyndt en uddannelse. Undersøgelsen viser, at mentorforløbet lykkes med at fastholde forældrene i uddannelse. 70 % er efter forløbet stadig i gang med en uddannelse, 22 % har gennemført deres uddannelse, og 8 % er stoppet. I interviewene fortæller forældrene, at mentorerne spiller en stor rolle i, at forældrene fastholdes i og færdiggør uddannelsen. Forældrene oplever også, at de bliver mere sikre på, hvad der skal til, for at de kan gennemføre deres uddannelse, og flere føler sig bedre klædt på til at modtage undervisning.

Metode

Resultaterne baserer sig på en før-eftermåling, hvor 519 forældre har svaret på spørgeskemaet, før forløbet gik i gang, og 289 har svaret, efter at forløbet er afsluttet. Derudover er der 263 frivillige, der har svaret på spørgeskemaet efter forløbets afslutning. Resultaterne baserer sig også på kvalitative interviews med familierne og frivillige i Familien i Fokus samt interviews med aktivitetsledere i de lokale Røde Kors afdelinger og samarbejdspartnere, der samarbejder med Røde Kors om at rekruttere familier til Familien i Fokus. Der er gennemført 133 interviews.

Læs mere

I ’Familien i Fokus’ støtter de frivillige læringsmiljøet i hjemmet. Som inspiration til, hvordan frivillige kan støtte læringsmiljøet i hjemmet har VIVE lavet en kortlægning:

Læringsmiljøer i danske familier

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Den A.P. Møllerske Støttefond og Dansk Røde Kors

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 26. juni 2020 Målrettet og frivilligt støttearbejde hjælper udsatte familier med at klare hverdagens udfordringer
Rapport, 26. juni 2020 Familien i fokus – Midtvejsrapport
Rapport, 14. december 2018 Læringsmiljø i hjemmet og frivillighed
Læs også
  1. Nyhed

    Social Investments in the Nordic Countries

  2. Debatindlæg

    Økonomisk straf for skolefravær rammer de mest sårbare elever

  3. Nyhed

    Nye former for beskæftigelse kan skabe utryghed for den enkelte

  4. Nyhed

    Restricted Childhood, Interrupted Youth

  5. Rapport

    Sådan kan socialfaglige medarbejdere integreres i skole og dagtilbud for at forebygge mistrivsel blandt børn og unge

  6. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  7. Rapport

    VIVE har kortlagt indsatser, der kan støtte børn med autisme eller ADHD

  8. Rapport

    Unge opnår hurtigt en markant positiv effekt på løn og beskæftigelse ved at tage erhvervsuddannelse – for voksne varierer det mere

  9. Nyhed

    Frivilligcentre i Danmark og deres støtte til civilsamfund og frivillige

  10. Inspirationshæfte

    Kan fodboldtræning få unge i uddannelse og arbejde?

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os