Skip til indhold
Da En
  • Temaer
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Undersøgelser i gang
  • Arrangementer
  • Kontakt
  • Presse
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­21. februar 2019

Frikommuneforsøg 2016-2020

Status over forsøg

Rapporten fremlægger en status på de 79 frikommuneforsøg, som gennemføres i 38 kommuner i perioden 2016-2020. Udvalgte kommuner får her mulighed for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på, organiseret efter en række temaer. Der er udvalgt otte frikommunenetværk med hvert sit overordnede tema.

Ulf Hjelmar & Niels Ejersbo
Afbureaukratisering, Effektivisering, Styring, Kommune
Hent rapporten Frikommuneforsøg 2016-2020
Der bliver gennemført 79 frikommuneforsøg fra 2016 til 2020. Modelfoto: Lars Degnbol/VIVE Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Ulf Hjelmar Projektchef, mag.art., ph.d. T: 31 55 04 20 ulhj@vive.dk

Baggrund

Regeringen og KL blev med kommuneøkonomiaftalen for 2016 enige om at igangsætte et nyt frikommuneforsøg i perioden 2016-2020. Målet er at få ny viden og praktiske erfaringer, der kan bidrage til effektivisering, forenkling og bedre styring i kommunernes forskellige områder.

Disse temaer indgår i frikommuneforsøget: øget fleksibilitet for beskæftigelse, øget fleksibilitet for boliger, øgede styringsmuligheder på det specialiserede socialområde, øget fleksibilitet på børne- og ungeområdet, nye samarbejdsformer inden for sundhed, nye indsatser for ældre samt helhedsorienterede indsatser for udsatte borgere og familier.

Resultater

Der er stor variation mellem de enkelte frikommunenetværk i forhold til, hvor langt man er kommet med implementeringen af forsøgene. I tre af netværkene er man kommet forholdsvis langt med implementeringen, og i disse netværk er det muligt at pege på nogle foreløbige erfaringer.

Tretten nordjyske kommuner deltager i forsøg, der handler om en mere fleksibel og effektiv beskæftigelsesindsats. Der er en række lovende foreløbige erfaringer med forsøgene. Blandt andet viser et omfattende forsøg med ændrede formkrav ved samtaler, at de opleves som mere meningsfyldte.

Tre nordsjællandske kommuner har udviklet nye samarbejdsformer på det somatiske akutområde, og de første erfaringer er lovende. Der er etableret en fælles og udvidet akutfunktion, der varetager den akutte sygepleje i tre kommuner på tværs af de eksisterende kommunegrænser, og det giver gode muligheder for en mere effektiv behandling af patienter med behov for eksempelvis IV-behandling (intravenøs behandling), anlægning af kateter, sonder m.m.

Ni nordsjællandske kommuner har udviklet en plan for en sammenhængende indsats over for socialt udsatte borgere, og den samlede indsats virker lovende. Indsatsen tager udgangspunkt i en række forsøgsbestemmelser, og en del af de igangværende forsøg er nu blevet omsat til generel lovgivning pr. 1. juli 2018. Desuden er der indgået en politisk aftale, der skal forenkle beskæftigelsesindsatsen, og det betyder, at endnu flere af de igangværende forsøgsbestemmelser vil blive omsat til generel lovgivning.

Anbefalinger

Frikommunenetværkene vil lave egne midtvejs-evalueringer i første halvdel af 2019. Disse vil kunne supplere dette oversigtsnotat over frikommuneforsøget 2016-2020. De endelige evalueringer af de enkelte forsøg bliver offentliggjort ultimo 2020 ved frikommuneforsøgets afslutning.

Metode

De foreløbige erfaringer bygger langt overvejende på aktørernes egne vurderinger af udførelse, udfordringer, fremdrift og eventuelle virkninger i frikommuneforsøgene. I enkelte tilfælde er dog også inddraget registeroplysninger. Dette gælder forsøg for en mere fleksibel og effektiv beskæftigelsesindsats og forsøg med nye samarbejdsformer på det somatiske akutområde.

 

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Økonomi- og Indenrigsministeriet

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Debatindlæg, 21. februar 2019 Frikommuneforsøget – de første resultater er lovende
Nyhed, 21. februar 2019 Færre regler og paragraffer kan give kommunerne større handlekraft
Undersøgelse i gang, oktober 2016 - december 2020 Evaluering af frikommuneforsøg 2016-20
Læs også
  1. Arrangement

    Konference om økonomisk styring på tværs af kommunale serviceområder

  2. Rapport

    SSP-samarbejdet i det kriminalitetsforebyggende arbejde

  3. Rapport

    Store forskelle i kommunale tilbud gør det svært at skabe sammenhæng for apopleksiramte

  4. Nyhed

    Er det tid til at lægge den kommunale medfinansiering i graven?

  5. Rapport

    Skoleledelse under folkeskolereformen

  6. Debatindlæg

    VIVE: Udskældt kommunalt udvalgsstyre fungerer faktisk fint

  7. Nyhed

    Udsatte borgeres oplevelse af Jobcenter København

  8. Rapport

    Udgiftsbehovet på beskæftigelsesområdet i Lolland Kommune

  9. Blogindlæg

    Kan vi organisere det daglige arbejde i almen praksis bedre?

  10. Rapport

    Læringskonsulenters indsats påskønnes, men forankres ikke på skolerne

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseTilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os