Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­4. februar 2020

Hurtig psykiatrisk udredning

Evaluering af forsøg med hurtig psykiatrisk udredning i Odense Kommune

Praktiserende læger i Odense har siden 2015 haft mulighed for at få en hurtig psykiatrisk vurdering af patienter med let til moderat stress, angst eller depression. VIVEs evaluering viser, at ordningen opleves relevant, velfungerende og virkningsfuld af fagpersoner og patienter. De henviste patienter har også et lavere forbrug af ydelser i den regionale psykiatri og hos praktiserende psykologer, som giver en samlet samfundsøkonomisk gevinst på ca. 1.150 kr. pr. henvist patient.

Martin Sandberg Buch , Anders Bo Bojesen , Maya Christiane Flensborg Jensen & Jakob Kjellberg
Almen praksis, Effekt, Organisering, Psykiatri, Sundhed, Sygefravær
Download rapporten Hurtig psykiatrisk udredning
Arkivfoto: Lars Degnbol/VIVE

Kontakt

Martin Sandberg Buch Projektchef, cand.scient.adm. M: 41 39 35 21 mabu@vive.dk

Praktiserende læger i Odense har som et forsøg siden 2014 kunnet henvise patienter med let til moderat stress, angst eller depression til hurtig udredning hos privatpraktiserende psykiater. Forsøgsordningen er et samarbejde mellem Region Syddanmark, Odense Lægelaug og de praktiserende psykiatere i Odense, og ordningens primære formål er at

  • give de praktiserende læger konkrete råd og vejledning, så de får bedre forudsætninger for at kunne håndtere de nævnte patienters sygdomsforløb
  • give patienterne et hurtigere og mere sammenhængende forløb med udredning, og hvor der er fokus på at forebygge forværring af deres symptomer
  • medvirke til, at patienterne er sygemeldte i kortere tid og i højere grad fastholdes i arbejde og uddannelse frem for at komme på overførselsindkomst.

VIVE har evalueret forsøgsordningen for Region Syddanmark. Evalueringen har undersøgt, hvorvidt ’hurtig udredning’ har givet de ønskede resultater, hvordan det er sikret, at ordningen kommer patienter og fagpersoner til størst mulig gavn, og hvorvidt ordningen egner sig til at blive udbredt på regionalt niveau.

Evalueringen hviler på to ben:

  1. En afdækning af patienter og fagpersoners perspektiver på hurtig udredning
  2. ordningens effekter på henviste patienters forbrug af overførselsindkomster og sundhedsydelser og de afledte omkostninger af ordningens primære effekter.

’Hurtig udredning’ virker godt for læger og patienter – og er en samfundsøkonomisk gevinst

’Hurtig udredning’ opleves som et veletableret, relevant og virksomt tilbud af de patienter og fagpersoner, der har deltaget i evalueringen. Det er således en klar konklusion, at ’hurtig udredning’

  • giver de praktiserende læger hurtig adgang til relevant viden og vejledning, der opleves som en god hjælp til bedre at kunne håndtere de henviste patienters behandlingsforløb
  • generelt fremstår for patienterne som et relevant, hurtigt og sammenhængende tilbud, der opleves som en hjælp i deres videre forløb
  • mindsker de henviste patienters forbrug af ydelser i den regionale psykiatri og hos privatpraktiserende psykologer i så stor grad, at der samlet set realiseres en signifikant samfundsøkonomisk gevinst på ca. 1.150 kr. pr. henvist patient det i første år efter henvisning.

Med dette afsæt anbefaler VIVE, at ’hurtig udredning’ videreføres, og at Region Syddanmark holder fast i ønsket om at udbrede ordningen på regionalt niveau.

Patientrelaterede anbefalinger:

Både patienter og fagpersoner peger på, at det kan være svært at huske og overskue aftaler, når man er ramt af stress, angst og depression. VIVE anbefaler derfor, at patienterne får en kort skriftlig information, der opsummerer aftalen og rammerne for denne.

En del patienter har i varierende omfang oplevet, at samtalen med psykiater var lidt for overfladisk og generel, og at de ikke blev informeret godt nok om psykiaterens konklusioner og anbefalinger til det videre forløb. Med det afsæt anbefaler VIVE, at psykiaterne fremadrettet sætter fokus på, hvordan de bedre kan sikre en indledende dialog om formålet med samtalen og give patienten et oplæg til samtalens forløb. Endvidere anbefaler VIVEs evaluering at styrke den afsluttende dialog med patienten om psykiaterens konklusion og det oplæg, der sendes retur til patientens læge.

Opmærksomhedspunkter til det videre arbejde med hurtig udredning:

Evalueringen oplister en rækker opmærksomhedspunkter, som knytter sig til, hvordan de gode elementer i ’hurtig udredning’ kan bevares eller styrkes:

  • Der er bred opbakning til at fastholde ordningens fokus på hurtig udredning af patienter med lette psykiatriske udfordringer, samt at der kun indgår én afklaringssamtale i tilbuddet.
  • Det er vigtigt, at deltagende psykiatere og praktiserende læger også fremadrettet er velinformerede om ordningens formål, målgrupper og henvisningskriterier. Ligeledes er det vigtigt, at de grundigt informerer patienterne om, at disse ikke henvises til et behandlingsforløb, men til én samtale.
  • Det kan med fordel præciseres, at henvisning til psykiater efter ’hurtig udredning’-principperne også bør gælde, når egen læge mistænker mulig personlighedsforstyrrelse, så længe formålet snævert er at få en second opinion på, om og hvordan praksislægen kan gå videre med sin mistanke.
  • Der bør være en klarere fælles forståelse af, hvordan inklusionskriteriet omkring nyopstået sygdom skal tolkes. Læger og psykiatere bør indgå i dialog om, hvordan praksislæger for eksempel kan blive bedre til at beskrive, hvorfor de henviser patienter med en længere forudgående sygdomshistorik, så man undgår, at psykiateren afviser dem.

Opmærksomhedspunkter i forhold til udbredelse på regionalt niveau:

Region Syddanmark planlægger at etablere et elektronisk bookingsystem, hvilket også vil være en forudsætning for at kunne håndtere de forventede 3.000 forløb pr. år. VIVE anbefaler på baggrund af fagpersonernes tilbagemeldinger, at et fremtidigt elektronisk system bør kunne tage hensyn til:

  • Geografisk placering, så der i udgangspunktet er kortest mulig afstand mellem patienten og den psykiater, vedkommende bliver sat til hos. Dette vil erfaringsmæssigt mindske frafald og manglende fremmøde.
  • Systemet bør være enkelt at bruge for de praktiserende læger.
  • Systemet bør være indrettet, så patienten med det samme får klarhed over tidspunktet for aftalen hos psykiateren.
  • Systemet bør inkludere mulighed for at sende en påmindelses-SMS til patienter et par dage inden deres aftale. Dette vil erfaringsmæssigt mindske frafald og udbetaling af ’tomgangshonorarer’.

Endelig bør regionen være opmærksom på, om der er tilstrækkelig kapacitet blandt de praktiserende psykiatere. Hvis dette ikke er tilfældet, bør regionen vurdere, om kapaciteten bør udvides, eller om ordningen bør justeres i forhold til, hvor lang tid patienten kan forvente at skulle vente mellem henvisning og udredningssamtale.

Metode

Evalueringen er baseret på interview med deltagende psykiatere, praksislæger, repræsentanter fra uddannelsesinstitutioner og arbejdsmarkedsområdet i Odense samt repræsentanter fra de tre øvrige regioner med § 66-aftaler om ’hurtig udredning’ (i alt 25 deltagere). Endvidere er der udsendt et elektronisk spørgeskema til de patienter, der fra januar 2018 til og med februar 2019 har været henvist til ’hurtig udredning’ og har gennemført interview med 10 af de patienter, der har svaret på spørgeskemaet. Endelig er der brugt registerdata til at undersøge, hvorvidt ’hurtig udredning’ har de ønskede effekter på patienternes forbrug af henholdsvis sundhedsydelser i primær sektor og den regionale psykiatri samt sundhedsrelaterede overførselsindkomster og SU.

 

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Region Syddanmark

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Læs også
  1. Nyhed

    Workshop on “Soldiers - Recruitment, training, combat exposure, deployments and returning to civilian life”

  2. Gå hjem-møde i Aarhus

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  3. Gå hjem-møde i København

    Få nyeste viden om faste, tværfaglige og selvstyrende teams i ældreplejen

  4. Nyhed

    Kursus i sundhedsøkonomi april 2023

  5. Nyhed

    Evaluering af traineeindsatsen for årene 2019-2021

  6. Rapport

    Visitationsprocesser på ældreområdet kan være unødigt bureaukratiske

  7. Rapport

    Når forældre udfordres af alvorlig sygdom, misbrug, vold eller kriminalitet, kan det påvirke deres børns sociale og emotionelle udvikling

  8. Rapport

    Gigtpatienters vej gennem systemet kalder på tværsektoriel organisering og en fast tilknyttet fagperson

  9. Notat

    Buurtzorgs berømmede økonomioverblik kan ikke direkte overføres til dansk kontekst

  10. Notat

    Sådan fungerer Buurtzorgs økonomiske grundmodel i praksis

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os