PISA 2006
Udgivelsens forfattere:
- Niels Egelund
- Helene Sørensen
- Annemarie Møller Andersen
- Torben Pilegaard Jensen
Arbejdsmarked
Børn, unge og familie
Dagtilbud, skole og uddannelse
Arbejdsmarked, Børn, unge og familie, Dagtilbud, skole og uddannelse
57 lande, heraf samtlige 30 OECD-lande, har deltaget. Sammenligner man alene de 30 OECD-lande, er Danmark rykket fra en 26. plads til en 18. plads i naturfag. For læsning er Danmark rykket fra en 16. plads til nummer 15 i 2006, og i matematik er vi nummer 10 i 2006 mod nummer 12 i 2003.
Selvom Danmark samlet set ligger omkring OECD-gennemsnittet, har vi færre elever end OECD-gennemsnittet, som klarer sig i den bedste ende (niveau 5 og 6). 7 % af de danske elever ligger i den bedste ende mod 9 % i gennemsnit for OECD-landene. Også de andre nordiske lande (med undtagelse af Finland) har en forholdsvis lille andel meget dygtige elever.
Omkring halvdelen af de danske elever med indvandrerbaggrund har manglende naturfagskompetencer (niveau 1 eller derunder). Dette gælder 52 % af førstegenerations-indvandrere og 48 % af andengenerations-indvandrere. Blandt alle danske elever er andelen 18 %, og dermed ligger Danmark overordnet set tæt på OECD-gennemsnittet på 19 %.
I Danmark spiller den sociale baggrund en forholdsvis stor rolle for elevernes faglige niveau i naturfag, og den store forskel mellem danskere og indvandrere er en medvirkende årsag til dette. Den sociale baggrund har også større betydning i Danmark end i de øvrige nordiske lande.
Men den sociale baggrunds betydning er blevet mindre i Danmark siden 2000, mens den er øget i Sverige, Finland og Island. Vi er dermed ved at nærme os de andre nordiske lande på dette punkt. De to stærkeste faktorer i elevernes hjemmebaggrund er elevens etniske baggrund, og om der tales dansk i hjemmet. Se pressemeddelelsen fra Undervisningsministeriet
Udgivelsens forfattere
- Niels EgelundHelene SørensenAnnemarie Møller AndersenTorben Pilegaard Jensen
Om denne udgivelse
Udgiver
Danmarks Pædagogiske Universitetsforlag