Registeropfølgning af VærDig-tilbuddet
Udgivelsens forfattere:
- Rasmus Højbjerg Jacobsen
- Jill Mehlbye
- Matvei Andersen
- Børn, unge og familie
- Sundhed Børn, unge og familie, Sundhed
VærDig-initiativet blev indledt i 2017 og har til formål at forebygge, at børn og unge udvikler en spiseforstyrrelse. Målgruppen er unge, der viser tegn på social mistrivsel såsom ensomhed, lavt selvværd og manglende livsglæde, og som udviser risikoadfærd i forhold til krop, kost og motion.
VIVE har i to analyser undersøgt VærDig-initiativet ved hjælp af oplysninger fra spørgeskema, interviews og registerdata.
Føler sig godt hjulpet
I data fra spørgeskema og interviews indsamlet under indsatsen siger de unge, at de føler sig hjulpet af indsatsen, og de ville gerne have haft flere samtaler. De oplever også, at de har det bedre psykisk efter samtalerne.
I registerdataundersøgelsen fra både 2020 og 2024 kan der ikke påvises positiv sammenhæng mellem deltagelse i VærDig og de unges brug af sundhedsydelser og deres tilknytning til uddannelse og arbejdsmarkedet.
Samlet viser analysen altså, at deltagerne i VærDig generelt fortsat har udfordringer, og at disse udfordringer er større, end hvad der er tilfældet for en statistisk konstrueret sammenligningsgruppe af unge. Det tyder altså på, at deltagerne både før og igennem VærDig-indsatsen har haft udfordringer, som de har brug for yderligere hjælp til ud over VærDig indsatsen.
At der ikke findes klare effekter af VærDig-tilbuddet betyder ikke, at de unge ikke har oplevet gavn af tilbuddet, men blot at dette ikke kan aflæses i de registerbaserede målinger.
God tilknytning til uddannelse, men ikke til arbejde
Der er ikke tale om en egentlig effektmåling af indsatsen, da det ikke er muligt at etablere et tilstrækkeligt godt sammenligningsgrundlag hertil.
Undersøgelserne viser, at de unge i VærDig blandt andet er karakteriseret ved, at de modtager flere sygesikringsydelser end andre unge i samme alder, ligesom de også har større behov for psykiatrisk hjælp sammenlignet med andre unge. De har også sværere ved at klare sig på arbejdsmarkedet. Imidlertid har de lige så god tilknytning til uddannelse som andre unge på samme alder.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Finansieret af
Det Sociale NetværkUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd