Social udsathed blandt indvandrere og efterkommere
Udgivelsens forfattere:
- Socialområdet
- Sundhed Socialområdet, Sundhed
Undersøgelser af social udsathed i befolkningen har primært fokuseret på forekomsten af social udsathed i befolkningen som helhed. Denne undersøgelse ser nærmere på, om social udsathed i større eller mindre grad rammer etniske minoritetsgrupper sammenlignet med majoritetsbefolkningen med dansk oprindelse. Social udsathed er generelt kendetegnet ved komplekse sociale og helbredsmæssige problemer, som for eksempel et samspil mellem psykiske lidelser, misbrugsproblemer, hjemløshed og fysiske helbredsproblemer.
Både blandt danskere, indvandrere og efterkommere er mænd generelt overrepræsenteret i gruppen med social udsathed sammenlignet med kvinder. Resultaterne viser samtidig, at særligt mandlige indvandrere og efterkommere med oprindelse i såkaldte MENAPT-lande, der består af en række lande i Mellemøsten og Nordafrika m.fl., er overrepræsenteret i gruppen med social udsathed sammenlignet med mænd med dansk oprindelse. En tilsvarende overrepræsentation ses derimod ikke blandt kvindelige indvandrere og efterkommere, hvor andelen i social udsathed er nogenlunde på samme niveau som blandt kvinder med dansk oprindelse.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i en analysemetode, som VIVE udviklede i forbindelse med undersøgelsen Socialt udsatte borgeres brug af velfærdssystemet. Undersøgelsen udkom i 2018 og blev udarbejdet for Den A.P. Møllerske Støttefond.
Udgivelsens forfattere
Om denne udgivelse
Samarbejdspartnere
Rådet for Socialt UdsatteUdgiver
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd