Mandlige indvandrere og efterkommere fra MENAPT-landende er overrepræsenteret blandt socialt udsatte
- Socialområdet
- Sundhed Socialområdet, Sundhed
Generelt er mænd – både med dansk oprindelse og med en indvandrer- eller efterkommerbaggrund – i langt højere grad end kvinder socialt udsatte. De 30-59-årige mandlige indvandrere og efterkommere med oprindelse i de såkaldte MENAPT-lande i Mellemøsten og Nordafrika skiller sig dog ud. Her er andelen med kompleks udsathed dobbelt så stor sammenlignet med mænd med dansk oprindelse i samme aldersgruppe.
”Vi har at gøre med en gruppe, der lever med stor kompleksitet i deres udsathed. De kæmper ofte med både psykiske lidelser, misbrug, hjemløshed, helbredsproblemer og langvarig eksklusion fra arbejdsmarkedet. Det gælder også personer med dansk oprindelse, der er blandt samfundet mest udsatte,” forklarer Lars Benjaminsen, seniorforsker i VIVE.
Han understreger, at det er vigtigt at huske på, at gruppen af de mest udsatte generelt udgør en forholdsvis lille andel af den samlede befolkning – både blandt indvandrere, efterkommere og personer med dansk oprindelse, men at det er mennesker som i høj grad har brug for en omfattende hjælp og støtte.
Færre unge indvandrere og efterkommere er registreret med psykiske lidelser
Mens de midaldrende indvandrere og efterkommere fra MENAPT-lande er overrepræsenterede i forhold til psykiske lidelser, så ser billedet omvendt ud blandt de 18-29-årige indvandrere og efterkommere. Her er der både blandt mænd og kvinder fra MENAPT- og ikke-MENAPT-lande registreret færre med psykiske lidelser end blandt danske unge generelt.
”Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorvidt dette skyldes, at de er i lavere risiko end unge med dansk oprindelse, eller om det snarere skyldes en underdiagnosticering. Uanset hvad, giver resultaterne anledning til en generel opmærksomhed på at sikre, at unge indvandrere og efterkommere udredes tilstrækkeligt tidligt for psykiske lidelser,” fortæller Lars Benjaminsen.
Blandt kvindelige indvandrere og efterkommere er andelen i social udsathed er nogenlunde på samme niveau som blandt kvinder med dansk oprindelse.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er baseret på registerdata fra Danmarks Statistik og Sundhedsdatastyrelsen. Med udgangspunkt i registeroplysningerne anvendes en række risikoindikatorer for social udsathed, hvor der ses på forekomsten af psykiske lidelser, misbrugsproblemer og hjemløshed blandt indvandrere og efterkommere sammenlignet med personer med dansk oprindelse. Der ses også på andelen med ubetingede fængselsdomme, omfanget af fysiske helbredsproblemer, forhold omkring uddannelse og beskæftigelse samt på fordelingen efter familietyper på tværs af de forskellige grupper.
Undersøgelsen tager udgangspunkt i en analysemetode, som VIVE udviklede i forbindelse med undersøgelsen Socialt udsatte borgeres brug af velfærdssystemet. Undersøgelsen udkom i 2018 og blev udarbejdet for Den A.P. Møllerske Støttefond.