Kontakt
Formålet med projektet CRUNCH (Center for Research on Universal Child Policies) er at skabe viden om, hvad universelle indsatser for børn og deres familier i Danmark betyder. CRUNCH er et partnerskab mellem Aarhus Universitet, Københavns Universitet, Frederiksberg Kommune, Center for Børneliv og VIVE. CRUNCH er – ligesom denne rapport – finansieret med støtte fra Innovationsfonden.
Rapporten fokuserer på et af de centrale, tidlige programmer i dansk sundheds- og socialpolitik: sundhedsplejerskeordningen. Selvom Danmark og mange andre lande bruger mange ressourcer på sundhedsplejerskeordninger, så ved vi stadig forholdsvis lidt om deres effekter.
17 års journaldata fra 62 kommuner samlet i én datakilde
Derfor har forskergruppen i CRUNCH arbejdet på at samle en ny, stor og sammenhængende datakilde om den danske sundhedspleje for småbørn. Data kommer fra sundhedsplejerskejournaler i 62 danske kommuner for perioden 2000-2017 og er baseret på kommunale registreringer i journalsystemet NOVAX.
Tidlige besøg af sundhedsplejersken er afgørende
Vi finder, at sundhedsplejerskerne formår at målrette indsatsen om hjemmebesøg, således at udsatte familier modtager en mere intensiv indsats. Rapporten bringer også to eksempler på, hvordan journaldata kan bruges til at undersøge effekten af specifikke elementer i sundhedsplejen. Det første projekt viser, at tidlige sundhedsplejerskebesøg er mere afgørende end senere besøg for børn og mødres brug af sundhedsydelser. Denne kausale effekt af tidlige besøg tyder på, at det særligt er de tidlige besøg, der skal spille en rolle i den fremtidige tilrettelæggelse af sundhedsplejen.
Besøg af sundhedsplejersken tilskynder rettidig børnevaccination
Det andet eksempel viser, at sundhedsplejerskernes besøg fungerer som vigtige ”påmindelser” i forhold til forældres rettidige deltagelse i både børneundersøgelser og vaccinationsprogram. Rapporten viser, at børn, som får besøg af sundhedsplejersken i ugen for den anbefalede vaccination, er mere tilbøjelige til at få vaccinationen rettidigt. Dette resultat illustrerer, at centrale mål i vores forebyggende sundhedsindsats (rettidig deltagelse i vaccinationsprogram) støttes af kontakten til sundhedsplejen.
Journaldata er en væsentlig datakilde
Rapporten bidrager til at forstå journaldata som en stor, væsentlig og sammenhængende datakilde til at skabe viden om sundhedsplejen og dens effekter. Fra de to konkrete effektstudier kan vi konkludere, at det tidligste besøg bør have et helt centralt fokus i sundhedsplejerskeordningen, og at sundhedsplejersken kan spille en vigtig rolle i at sikre, at børn får deres børnevaccinationer rettidigt.
Metode
Undersøgelsen er foretaget med kvantitative metoder både af deskriptiv karakter og regressionsanalyser på sundhedsplejerskejournaldata koblet til registerdata fra Danmarks Statistik. Data kommer fra sundhedsplejerskejournaler i 62 danske kommuner for perioden 2000-2017 og er baseret på kommunale registreringer i journalsystemet NOVAX.
Læs mere
Læs mere om CRUNCH-projektet her.
Relaterede udgivelser:
Om denne udgivelse
Innovationsfonden
VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd
Mere fra samme undersøgelse
- Nyhed
Hvordan giver vi anbragte unge en bedre overgang til voksenlivet?
- Nyhed
Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv
- Nyhed
Trappen
- Notat
Evaluering af velfærdsaftaler i syv kommuner
- Nyhed
Pharmacological Treatment of Mild and Moderate Pain in Primary Care – A Danish Registry-based Study
- Rapport
Datadrevet kvalitetsudvikling af diabetesbehandling er en langsigtet investering
- Rapport
Den gennemsnitlige kommune har overskud på regnskabet
- Rapport
Forbruget af tilskudsmedicin stiger – men omkostningerne falder
- Debatindlæg
Seniorforsker: Mobning hærder ikke. Det handler om at gøre andre fortræd
- Nyhed
Ungepanelet om efterværn