Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Undersøgelse i gang, ­marts 2021 - december 2025

Ny tværsektoriel indsats i Roskilde skal få flere unge i job og uddannelse

Unge i udsatte boligområder i Roskilde skal have bedre chancer i livet. Det er baggrunden for en indsats, hvor Boligselskabet Sjælland i tæt samarbejde med blandt andre ungdomsklubber, skoler, virksomheder og byggeentreprenører skal skabe lommepengejob, fritidsjob samt praktik- og lærepladser til kommunens børn og unge. VIVE skal evaluere indsatsen, der løber over fire år.

Projektleder: Gunvor Christensen Projektmedarbejdere: Mette Lunde Christensen , Helle Bendix Kleif & Anders Winkler
Bolig, Børn og unge, Forebyggelse, Implementering, Inklusion, Social arv og mobilitet
VIVE evaluerer tværsektoriel indsats for at få flere unge i Roskilde i job og uddannelse. Evalueringen skal bidrage med læring og udvikling til indsatsen. Modelfoto: Ole Bo Jensen/VIVE

Kontakt

Gunvor Christensen Projektchef, ph.d. i sociologi M: 33 48 09 15 guc@vive.dk

Roskilde Kommune har store udfordringer – særligt i kommunens udsatte boligområder – med unge, der ikke er i gang med en uddannelse, og som heller ikke har en tilknytning til arbejdsmarkedet. Boligselskabet Sjælland har derfor fået midler fra den A.P. Møllerske Støttefond til at sætte en indsats i gang, der skal sikre, at ”alle børn og unge, uagtet hvor de bor, skal have en uddannelse og senere et fodfæste på arbejdsmarkedet”. VIVE har fået til opgave at evaluere indsatsen.

Boligselskabet Sjællands indsats vil i vid udstrækning ligne indsatsen ”Fra fritidsjob til faglært” i Greve og Køge, som den A.P. Møllerske Støttefond også har støttet.

Indsatsen i Roskilde vil bestå af:

  • Lommepengejob i eget boligområde til de 13-14-årige
  • Fritidsjob i offentlig virksomhed til de 14-15-årige
  • Vejledning og brobygning til fritidsjob/studiejob i private virksomheder for de 15-25-årige
  • Praktik og lærepladser for de 15-25-årige.

Indsatsen i Roskilde har fire trin, der bygger oven på hinanden og har fokus på at forankre de unges fremskridt undervejs. Det vil sige, at de kompetencer, som de unge har opnået i fritidsjob, bliver brugt aktivt og udviklet af vejledning og brobygning i private virksomheder og på sigt i form af praktik- og lærepladser. Det vil dog ikke være sådan, at alle forventes at gennemgå alle fire trin. Man kan hoppe ind og ud afhængigt af den unges behov og motivation.

Indsatsen blev sat i gang 1. januar 2021 og løber til og med 2024. Med indsatsen stræber Boligselskabet Sjælland efter, at:

  • afprøve og udvikle erfaringer og metoder fra projekt ”Fra fritidsjob til faglært” i Greve og Køge
  • udvikle metoden yderligere med udgangspunkt i erfaringer med målgruppen i Roskilde, hvor der blandt andet er aftalt et samarbejde med ungdomsklubberne om at etablere fritidsjobcafeer
  • udnytte synergieffekten med den fremskudte kommunale beskæftigelsesindsats i boligområdet Rønnebærparken/Æblehaven, der frem til december 2019 var på regeringens ghettoliste
  • skabe resultater med udgangspunkt i det forhold, at Boligselskabet Sjælland bygger og renoverer for knap tre milliarder kroner i projektperioden og kan gøre en særlig indsats for at få entreprenørerne til at tage et samfundsansvar
  • skabe en stærk kulturel identitet omkring det at tage ansvar for egen uddannelse og beskæftigelse i de socialt udsatte boligområder i Roskilde. De almene boligområder i projektet omfatter næsten 5.500 beboere, hvoraf knap hver femte er under 18 år.

Formål

VIVEs evaluering af Jobplaneten Roskilde skal både skabe læring og udvikling rettet mod indsatsen og skabe vidensopsamling og oplysning til et bredere felt af aktører, der er i berøring med indsatser for fritidsjob til udsatte unge.

Evalueringen gennemføres som en udviklingsorienteret virkningsevaluering og skal bidrage med viden, som både går tæt på virkninger og virksomme mekanismer i selve indsatsen og samtidig fokuserer på betydningen af samarbejdsstrukturen med ungdomsskoler og virksomheder. 

Evalueringen skal afdække virkninger af fritidsjobsindsatsen, og hvordan disse virkninger opnås. Evalueringen består således af to dele:

  1. Virkning – hvilke virkninger har indsatsen?
  2. Implementering – hvordan virker indsatsen?

Metoder

Evalueringen bruger kvantitative metoder til at afdække, hvilke virkninger indsatsen har. Børn og unge i indsatsen registreres, således at vi kan koble registerdata fra Danmarks Statistik og forløbsdata fra Roskilde Kommune om skole, uddannelse og beskæftigelse. Derudover gennemfører vi elektroniske spørgeskemaundersøgelser, hvor de unge rapporterer deres aktuelle situation og oplevelser af indsatsen.

For at afdække, hvordan indsatsen virker, gennemfører vi kvalitative interview med deltagere, fritidsjobskonsulenter, skoler, virksomheder og øvrige aktører i indsatsen.

Om denne undersøgelse

Finansieret af:

Den A.P. Møllerske Støttefond

Læs også
  1. Nyhed

    Gå hjem-møde i Aarhus: Ny viden om inklusion

  2. Nyhed

    Gå hjem-møde i København: Ny viden om inklusion

  3. Rapport

    VIVE og EVA har gennemført et forarbejde med at udvikle en metode til at opgøre praksisnormering

  4. Rapport

    Danske unges uddannelsesforventninger

  5. Nyhed

    Reablement as an evolution in home care: a comparison of implementation across five countries

  6. Rapport

    Evaluering af lov om styrket forældreansvar

  7. Nyhed

    Vedholdenhed: Små skridt af stor betydning

  8. Rapport

    Indsats støtter forældre med anbragte børn

  9. Rapport

    Uddannelsesbarrierer

  10. Rapport

    Nyt læringsforløb støtter unge med autisme

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os