Spring til...

  • Hovedindhold
  • Indholdsfortegnelse
  • Sidefod
  • English en

Anbringelse uden samtykke - Explainer

Modelfoto: Mathilde Bech/VIVE
  • Anne-Kirstine Mølholt

    Seniorforsker

    21 99 19 76
    akim@vive.dk
  • Emma Hoff Søegaard

    Videnskabelig assistent

    33 48 08 62
    emhs@vive.dk

Bliv klogere på anbringelser af børn og unge uden samtykke. Se de seks gennemgående tendenser på området, hør om en grænse mellem frivillighed og tvang, som kan være vanskelig at tegne klokkeklart op og find refleksionsspørgsmål til dig, der arbejder med området i en kommune.

Når et barn eller ung anbringes uden for hjemmet, sker det i stigende grad uden samtykke – altså det, der også betegnes som en tvangsanbringelse.

For børn og unge op til 15 år, er det forældrenes samtykke, det handler om. For unge over 15 år er det dem selv, der skal afgøre, om de vil samtykke til anbringelsen eller ej.

På siden her kan du læse mere om, hvad der kendetegnene børnene, de unge og familierne og om, hvordan forældrene ofte oplever spørgsmålet om samtykke som en forhandling.

Denne explainerside er baseret på viden fra rapporten ”Anbringelse uden samtykke” udgivet af VIVE i januar 2025 i regi af Videnscenter om børneinddragelse og udsatte børns liv.

Læs rapporten og dens hovedresultater her

Seks tendenser, som kendetegner anbringelse uden samtykke

Anbringelser uden samtykke er et komplekst og vanskeligt fænomen og opleves således af både børnene og de unge, forældrene samt børne- og ungerådgivere. Vidensindsamlingen finder en seks tendenser, som særligt kendetegner anbringelser uden samtykke. De er uddybet herunder.

Til Daniel: Det, der kommer til at stå her afhænger af, hvad du skriver i introen samt, om du vil have en overordnet intro til de seks tendenser eller mere metaforklaring af, at man kan læse om de seks tendenser. 

Ved anbringelse kan grænsen mellem frivillighed og tvang være vanskelig at fastslå, da forældres og unges samtykke til anbringelse afhænger af kontekster og magtrelationer. Der findes ofte gråzoner, hvor forældre, børn og unge accepterer en anbringelse enten på grund af et oplevet pres eller på grund af magtrelationer, selvom de egentlig ikke er enige i anbringelsen.

En anbringelse med samtykke kan give forældre og børn mere indflydelse på processen, for eksempel i forhold til samvær, og dette kan således spille en central rolle for deres beslutning om at give samtykke eller ej.

På tværs af de nordiske lande er der nationale og kulturelle variationer i, hvordan samtykke forstås og anvendes. Der er blandt andet forskelle i synet på, hvor grænsen for tolerance og forståelse over for forældres sociale vanskeligheder går.

I Danmark har der været tradition for at være tilbageholdende over for at gribe ind i forældres rettigheder. Gennem årene er der imidlertid sket en drejning væk fra den mere forældrefokuserede tilgang, blandt andet med barnets reform og desuden barnets lov, der ligger vægt på barnets og den unges inddragelse og interesser – herunder også, at disse interesser kan være i modsætning til forældres.

Forældre og børn oplever ikke, at de bliver lyttet til eller inddraget i beslutninger om selve anbringelsen eller forløbet op til den. Den manglende inddragelse af forældre er med til at skabe en mistillid hos forældre over for myndighederne og en mistillid om, hvorvidt myndighedernes hensigt reelt er at hjælpe dem. Der kan for eksempel være væsentlige forskelle mellem sagsmaterialets skildring af indsatser og de oplevelser, som findes hos familierne.

Magtubalancen mellem forældre og børne- og ungerådgivere kan have stor betydning for fremstillingen af familier i sager med argumenter for anbringelse uden samtykke. Børn og unges perspektiver mangler desuden særligt i anbringelsesprocesserne. Det stiller både forældre og børn i en svagere position, da deres synspunkter kan blive nedtonet eller ignoreret i sagsmaterialet.

Spørgsmålet om samtykke eller ej er ofte en forhandling mellem forældre og børne- og ungerådgivere om anbringelsens grundlag for at undgå en anbringelse uden samtykke. Anbringelse uden samtykke er et følelsesbetonet indgreb for såvel børn, unge og forældre som børne- og ungerådgivere. Desuden er det en langt mere ressourcekrævende proces. Derfor ser børne- og ungerådgivere hovedsageligt fordele ved en anbringelse med samtykke.

Men børne- og ungerådgivere vil som regel gå videre med anbringelse uden samtykke, hvis samtykke ikke kan opnås, da en anbringelse kan skabe stabilitet og ro omkring barnet. Det understreger de flydende overgange, der kan være mellem anbringelse med eller uden samtykke og dermed mellem frivillighed og tvang.

Børne- og ungerådgivere oplever ofte en række dilemmaer ved til at indstille til anbringelse uden samtykke. Beslutningerne skal træffes i et komplekst samspil mellem støtte og kontrol, frivillighed og tvang samt forældres rettigheder og barnets bedste. Beslutningerne skal dertil være baseret på faglig viden, erfaring og samarbejde med andre fagpersoner. Samtidig står børne- og ungerådgiverne over for komplekse udfordringer, hvad angår ressourceknaphed og etiske dilemmaer.

Det bliver dermed en konstant balancegang for børne- og ungerådgiverne mellem at følge lovgivningen og samtidig tilpasse sig de konkrete omstændigheder i hver enkelt sag.

Yngre børn samt børn med minoritetsetnisk baggrund er overrepræsenterede blandt dem, der anbringes uden samtykke.

  • Småbørn anbringes oftere på baggrund af bekymrende adfærd hos forældre, mens ældre børn og unge hyppigere anbringes på baggrund af bekymrende adfærd hos barnet eller den unge. Forældre kan have lettere ved at give samtykke til en anbringelse, hvis bekymringen handler om barnet eller den unge fremfor om forældrene selv.
  • Overrepræsentationen af børn og unge med etnisk minoritetsbaggrund i anbringelser uden samtykke kan skyldes misforståelser og mistolkninger mellem forældre og myndighed.
  • Der sker der oftere anbringelse uden samtykke i familier, hvor forældrene har lavt uddannelsesniveau, står uden for arbejdsmarkedet og ofte også, hvor familien består af en enlig mor.

Hvad kendetegner børnene, de unge og familierne?

Vidensindsamlingen giver indsigt i, hvilke baggrundskarakteristika der synes at kendetegne børn og unge anbragt uden samtykke. Det uddybes i fold-ud boksene herunder.

Hvad kendetegner børnene, de unge og familierne?

Forældre til børn og unge anbragt uden samtykke er i en mere udsat position sammenlignet med forældre til børn og unge anbragt med samtykke. Forældre til anbragte uden samtykke har i højere grad lavere uddannelsesniveau. Desuden har forældrene en svagere tilknytning til arbejdsmarkedet, idet flere er på kontanthjælp hos børn og unge anbragt uden samtykke.

Anbringelse uden samtykke ses især blandt småbørn (0-2 år). Det er en central forskel fra det generelle anbringelsesmønster i Danmark, som typisk vedrører teenagere (13-17 år), der hyppigere anbringes med samtykke. Anbragte uden samtykke er oftere i plejefamilie set i forhold til anbragte med samtykke. Det hænger sammen med anbringelsesalderen, da flere småbørn anbringes i plejefamilie sammenlignet med andre aldersgrupper.

Børn og unge anbragt uden samtykke har oftere efterkommerbaggrund end børn og unge anbragt med samtykke. Manglende indsigt i den danske myndighedspraksis og processerne i det sociale børne- og ungeområde, herunder hvad der ligger i et samtykke, kan være medvirkende til denne overrepræsentation.

Småbørn, som oftere er anbragt uden samtykke, anbringes hyppigere med begrundelse i udfordringer i hjemmet. Langt flere børn og unge anbragt uden samtykke er anbragt på baggrund af omsorgssvigt samt vold og konflikter i hjemmet.

Ældre børn og unge, som oftere er anbragt med samtykke, anbringes hyppigere med udgangspunkt i egen adfærd. Forældre kan have lettere ved at samtykke til anbringelse af et barn eller en ung, hvis årsagen tilskrives barnet eller den unge selv frem forældrene. Det kan desuden opleves mere naturstridigt at give et småbarn fra sig, hvorfor småbørn i højere grad anbringes uden samtykke.

Refleksionsspørgsmål til kommunerne

Arbejder du med anbragte børn og unge? Refleksionsspørgsmålene kan for eksempel bruges på et teammøde til at reflektere over praksis med anbringelse af børn og unge i din kommune.

Nyhed

Grænsen mellem frivillighed og tvang er flydende i sager om anbringelse af børn og unge

Det kan være vanskeligt at trække en solid grænse mellem samtykke og tvang, når børn og unge anbringes uden for hjemmet. Magt, kontekst og forældres udsigt til at opnå en smidigere proces og andre fordele ved at acceptere anbringelsen spiller ind.

Læs nyhed: Grænsen mellem frivillighed og tvang er flydende i sager om anbringelse af børn og unge
Tilbage til hovedsiden for videnscenteret
Tilbage til oversigt over vidensindsamlinger og formidling

Læs mere om anbragte børn på temasiden her

Anbragte børn i Danmark
Tema

Anbragte børn i Danmark

Denne temaside samler fakta om anbragte børn i Danmark, og den guider til viden på VIVE's hjemmeside om emnet - viden, der er formidlet i rapporter, andre publikationer og i artikler. Du kan blandt andet få viden om, hvor mange børn og unge, der er anbragt, hvor de er anbragt, hvordan de trives, og hvordan de klarer sig i overgangen til voksenlivet.

Anbragte børn i Danmark
Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev
Tlf: 44 45 55 00
Mail: vive@vive.dk
EAN: 5798000354845
CVR: 23 15 51 17
  • Nyheder og debat
  • Presse
  • Kontakt
  • Ledige stillinger
  • Tilgængelighedserklæring

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Få vores nyeste viden serveret i din indbakke - hver uge!

Nyhedsbrev