Skip til indhold
Få vores nyhedsbrev
Da En
  • Udgivelser
  • Medarbejdere
  • Undersøgelser i gang
  • Temaer
  • Om VIVE
  • Nyheder
  • Arrangementer
  • Projektforløb
  • Centre og netværk
  • Kontakt
  • Presse
  • Vi tilbyder
Da / En
Tilmeld nyhedsbrev
Del
Rapport, ­Juni 2018

Børn og unge anbragt i familiepleje

Anbringelsesgrundlag, støtte under anbringelsen og børnenes trivsel

VIVE har kortlagt en række forhold omkring børn og unge anbragt i familiepleje. Kortlægningen tegner et billede af to hovedgrupper af børn og unge. Den ene gruppe har få problemer med trivsel og adfærd og har været anbragt i samme plejefamilie i mange år. Den anden gruppe er børn og unge med store trivsels- og adfærdsvanskeligheder, som har et kompliceret anbringelsesforløb og flere forskellige anbringelser bag sig.

Jill Lillian Weiland Mehlbye , Iben Bolvig & Hans Skov Kloppenborg
Anbringelser, Familie, Børn og unge, Udsatte
Hent rapporten Børn og unge anbragt i familiepleje

Kontakt

Iben Bolvig Seniorforsker, cand.oecon., ph.d. M: 61 69 86 10 ibbo@vive.dk
Jill Mehlbye Seniorforsker, emerita, Docent, Cand.psyk., MPA M: 31 50 22 51 jime@vive.dk

Baggrund

VIVE har foretaget en omfattende dataindsamling, som kortlægger, hvilke støtteforanstaltninger børn og unge anbragt i familiepleje og deres plejefamilier modtog i 2016, og hvordan støtten er organiseret. I rapporten ser vi desuden på omfanget af støtte i relation til en række forskellige faktorer, der beskriver problematikker og kvaliteter i anbringelsen.

Rapporten udgør en selvstændig vidensindsamling. Men den er også det første resultat af et større forskningsprojekt, som er en del af Det Strategiske Forskningsprogram under Barnets Reform om børn anbragt i familiepleje. Derfor udgør den også et grundlag for den videre undersøgelse af, hvordan støtteforanstaltningerne påvirker de anbragte børn og unges videre udvikling og trivsel.

Resultater

Langt de fleste af børnene og de unge, som undersøgelsen omfatter, modtager en støtteforanstaltning under anbringelsen. Det er især børn, som er anbragt på grund af egne vanskeligheder, der modtager støtteforanstaltninger.

Undersøgelsen viser desuden en tendens til, at der i lidt højere grad bliver givet støtteforanstaltninger til børn, hvor der er tegn på større tyngde af vanskeligheder.
Halvdelen af plejeforældrene vurderer, at barnet får den nødvendige støtte, mens den anden halvdel vurderer, at støtten ikke er tilstrækkelig. Der er især utilfredshed blandt de plejeforældre, hvor barnet ikke modtager nogen form for støtteforanstaltning.

En analyse af kommunale forskelle i brugen af støtteforanstaltninger peger i retning af, at omfanget af støtte i en vis grad er betinget af, hvilken kommune barnet bor i eller kommer fra.

En undersøgelse af børnenes psykiske trivsel og funktion er gennemført på baggrund af plejeforældrenes udfyldelse af en særlig funktions- og adfærdstest – det såkaldte SDQ-skema. Målingen viser, at 43 procent af børnene har så mange trivsels- og adfærdsproblemer, at de ligger uden for normalområdet og dermed kan betegnes som værende i dårlig trivsel.

Sammenholder man trivselsmålingen med omfanget af støttetiltag, kan man se, at det største omfang af støttetiltag og den mest intensive vejledning er målrettet de plejefamilier, hvor børnene og de unge har de største vanskeligheder.

Anbefalinger

Undersøgelsen danner grundlag for den videre forskning i effekten af støttetiltag til plejeanbragte børn.

I rapporten anbefaler vi blandt andet at måle effekten af støttetiltag blandt anbragte børn og unge med samme vanskeligheder og samme bagvedliggende årsager til anbringelsen. Det gør vi, fordi denne undersøgelse har vist en stor variation i brugen af støtteforanstaltninger, hvor de børn/unge, der har størst vanskeligheder også modtager mest støtte.

Tager man ikke tilstrækkelig højde for denne forskel, vil man fejlagtigt kunne komme til at konkludere, at flere støtteforanstaltninger giver dårligere trivsel.

Metode

Rapporten er baseret på en omfangsrig spørgeskemaundersøgelse med besvarelser fra både myndighedssagsbehandler, familieplejekonsulent og plejeforældre vedrørende alle plejeanbragte børn i alderen 11-17 år i omkring halvdelen af landets kommuner.

Desuden er spørgeskemaundersøgelsen suppleret med en række trivselsspørgsmål, der besvares af de ældste plejeanbragte børn på 15-17 år. 

Om denne udgivelse

Finansieret af:

Børne- og Socialministeriet

Udgiver:

VIVE - Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd

Mere fra samme undersøgelse

Nyhed, 23. januar 2020 Plejebørn trives bedre med bestemte typer støtte
Rapport, 23. januar 2020 Støtteforanstaltninger til børn anbragt i plejefamilie og deres plejeforældre
Nyhed, 8. juni 2018 Syv ud af ti plejebørn modtager støtte
Læs også
  1. Nyhed

    Konference om børneinddragelse og udsatte børns liv

  2. Nyhed

    Webinar: Traumebevidsthed i sociale indsatser til udsatte voksne

  3. Rapport

    Fem fokuspunkter er centrale i kommunernes økonomiske styring af overgangsindsatsen til unge

  4. Rapport

    Børn med grønlandsk baggrund, der er anbragt i Danmark – fra danske kommuner

  5. Rapport

    Unge uden uddannelse og arbejde har forskellige behov for støtte

  6. Rapport

    Udsatte borgere kan profitere mere af indsatser, hvis sociale tilbud sætter ind over for traumer

  7. Rapport

    Adopterede klarer sig bedre end anbragte

  8. Rapport

    Familier bokser stadig med økonomien trods det midlertidige børnetilskud

  9. Videnskabelig artikel

    Staten kan både være ven og fjende for minoritetskvinder i skilsmisse

  10. Nyhed

    Det har potentielt stor betydning for den pædagogiske kvalitet at skrue på normeringer i dagtilbud

Tilmeld nyhedsbrev
Del

Tlf: 44 45 55 00

Mail: vive@vive.dk

EAN: 5798000354845

CVR: 23 15 51 17

KontaktPresseJob i VIVETilgængelighedserklæring

VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd leverer viden, der bidrager til at udvikle velfærdssamfundet og til at styrke kvalitetsudvikling, effektivisering og styring i den offentlige sektor både i kommuner, regioner og nationalt.

Vores nyeste viden i din indbakke hver uge.

Tilmeld nyhedsbrev
Følg os